Το υπόγειο αλισβερίσι της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές του ISIS

Το υπόγειο αλισβερίσι της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές του ISIS

Συνάδελφοί των Can Dundar και Erdem Gul που εργάζονται σε μια από τις λίγες εναπομείναντες ανεξάρτητες εφημερίδες στην Τουρκία, την Cumhuriyet, μίλησαν στο ρωσικό κανάλι Russia Today για τους λόγους που οι αρχές συνέλαβε τους συνέλαβαν όταν τον περασμένο Μάιο αποκάλυψαν τις σχέσεις των τζιχαντιστών του ISIS με την Τουρκία.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας οι δυο δημοσιογράφοι έφεραν στο φως της δημοσιότητας βίντεο και φωτογραφίες από τα όπλα που μεταφέρονταν τότε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Συρία, μέσω των παντελώς αφύλακτων συνόρων.

Δημοσιογράφοι του RT επισκέφθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, και είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους Τούρκους συνάδελφούς τους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης των αρχών να συλλάβουν τους Can Dundar και Erdem Gul.

"Αυτοί που έστειλαν το κονβόι από την Τουρκία, γνώριζαν ότι αυτά θα καταλήξουν στα χέρια του ISIS" λέει ένας από τους Τούρκους δημοσιογράφους της Cumhuriyet και τονίζει ότι στις φωτογραφίες φαινόταν να κυματίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών προς το σημείο που πήγαιναν τα φορτηγά.

"Όταν ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι Τουρκομάνοι, μας απαντούν ότι είναι δικά μας παιδιά" λέει μία άλλη δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας. Όμως όταν η ίδια πήγε και μίλησε με αυτούς τους μαχητές κατάλαβε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους τρομοκράτες.

Μάλιστα οι τουρκομάνοι της είπαν ότι "οι τζιχαντιστές είναι αδέρφια μας". Η ίδια εξηγεί το πως η Τουρκία καταφέρνει να έχει σχέσεις με τον ISIS μέσω άλλων οργανώσεων που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τους τζιχαντιστές: "Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο ISIS και τους άλλους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ετικέτες. Όλος ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στο ISIS. Όμως υπάρχουν και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που έχουν σχέσεις με την Al-Nusra και το ISIS. Την ίδια στιγμή η Τουρκία λέει ότι βοηθάει συγκεκριμένες ομάδες ανταρτών και όχι το ISIS."

Ένας τρίτος δημοσιογράφος, αναφερόμενος στις οικονομικές δοσοληψίες της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές διεξάγουν λαθρεμπόριο πετρελαίου όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα: "Είναι κοινό μυστικό πια. Το ερώτημα είναι αν το λαθρεμπόριο γίνεται εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης ή αν γίνεται εν γνώσει κάποιων στην κρατική διοίκηση".

ΠΗΓΗ: rt.com

Δημοφιλή