Christine Kondoleon: Η πρώτη επιμελήτρια Ελληνικής Τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης

Christine Kondoleon: Η πρώτη επιμελήτρια Ελληνικής Τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης

Η Christine Kondoleon είναι η πρώτη που έχει αναλάβει στo Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης τη θέση της επιμελήτριας του τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης. Όπως λέει η ίδια, «έχει την τύχη να δουλεύει σε μια από τις σπουδαιότερες συλλογές της κλασσικής αρχαιότητας παγκοσμίως».

Στόχος της είναι να εξηγήσει τη σημασία αυτής της υπέροχης συλλογής και να την κάνει προσιτή στο κοινό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, σε διάφορες αίθουσες έχουν αναρτηθεί εικονογραφημένοι πίνακες και οθόνες αφής όπου διηγούνται την ιστορία του πολέμου της Τροίας, υπό το πρίσμα των εκθεμάτων του μουσείου.

Με δικά της λόγια

Η δουλειά της

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο των ΗΠΑ ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μουσεία του κόσμου. Έχω την τύχη να δουλεύω σε μια από τις σπουδαιότερες συλλογές της κλασσικής αρχαιότητας παγκοσμίως. Δεχόμαστε περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό το ότι τους φέρνουμε σε άμεση επαφή με εκθέματα τέχνης των οποίων το ιστορικό πλαίσιο συχνά αγνοούν»

Πώς διηγείται τις ιστορίες

«Στις διάφορες αίθουσες έχουμε αναρτήσει εικονογραφημένους πίνακες και οθόνες αφής όπου διηγούμαστε την ιστορία του πολέμου της Τροίας, υπό το πρίσμα των εκθεμάτων μας. Οργανώσαμε μια έκθεση για τους αθλητές της αρχαίας Ελλάδας το 2004, όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα με τίτλο "Αγώνες για τους Θεούς", που ήταν η μόνη έκθεση στην Αμερική σχετικά με την αρχαία ελληνική αθλητική παράδοση και είχαμε την υποστήριξη της εταιρίας αθλητικών παπουτσιών New Balance, που είναι μια τοπική εταιρία με Ελληνο-Αμερικανό διευθυντή».

Ο στόχος

«Προσπαθώ όχι απλώς να εκλαϊκεύσω, αλλά κυρίως να κάνω πιο προσιτή μια συλλογή αρχαιοτήτων με σπουδαίο ιστορικό βάθος και να παρουσιάσω την αρχαία ελληνική κοινωνία με τρόπο κατανοητό, αλλά και ενδιαφέροντα για το σημερινό κοινό. Μερικές φορές παίρνουμε ένα ρίσκο για λόγους που δεν είναι απαραίτητα ξεκάθαροι και καταλήγουμε να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό, πιο ενδιαφέρον και ίσως πιο σημαντικό».

Δείτε το επόμενο επεισόδιο του Greeks Gone West την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου