Τι ψάχνουν οι ξένοι πράκτορες στα μεθοριακά νησιά του Αιγαίου

Τι ψάχνουν οι ξένοι πράκτορες στα μεθοριακά νησιά του Αιγαίου
Eurokinissi

Αισθητή είναι η παρουσία πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών σε μεθοριακά νησιά του Αιγαίου μετά το συναγερμό που σήμανε στην Ευρώπη από το τρομοκρατικό χτύπημα που αιματοκύλισε το Παρίσι.

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές αναζητούν τα ίχνη του 27χρονου αρχιτρομοκράτη Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ στη Λέρο, ξένοι πράκτορες αναπτύσσουν τις δικές τους επιχειρήσεις σε Λέσβο, Κω, Χίο, Κάλυμνο, Σάμο και Ρόδο. Στόχος τους να αναζητήσουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε μέλη του ISIS. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να αναπτύξουν δίκτυα πληροφοριών που σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει από αμερικάνικες, βρετανικές, ρωσικές, ισραηλινές υπηρεσίες. Σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελληνικές Αρχές και σε άλλες όχι. Έτσι, συμβαίνει άλλωστε συνήθως, καθώς οι ειδικές αυτές ομάδες λειτουργούν πάντα και αυτοτελώς για λογαριασμό των χωρών τους. Η Ελλάδα είναι η βασική πύλη εισόδου για μετανάστες και υπόπτους στο δρόμο για την Ευρώπη και έτσι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μυστικών υπηρεσιών δυστυχώς είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», λέει αξιόπιστη πηγή.

Προσθέτει δε ότι «οι πράκτορες προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος από οτιδήποτε. Από κυκλώματα δουλεμπόρων που μπορεί να έχουν επαφές με μέλη του ISIS μέχρι κυκλώματα που πλαστογραφούν διαβατήρια και μπορεί να έχουν εξυπηρετήσει τζιχαντιστές. Οι πράκτορες συνήθως εμφανίζονται ως διπλωματικοί ακόλουθοι και έρχονται με διπλωματικά διαβατήρια».

Έρευνες για τον αρχιτρομοκράτη

Στη Λέρο οι αστυνομικοί αναζητούν ίχνη του Αμπααούντ για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι πέρασε από τα τουρκικά παράλια μαζί με πρόσφυγες σε ελληνικό νησί δύο μήνες πριν την επίθεση.

Οι έρευνες εντάθηκαν μετά την κατάθεση της ξαδέρφης του Αμπααούντ, Χασνά Αϊτ Μπουλασέν, στις Γαλλικές Αρχές. Οι Έλληνες αξιωματικοί έχοντας στη διάθεσή τους την πιο πρόσφατη φωτογραφία και τα δαχτυλικά αποτυπώματά του αναζητούν τα ίχνη του ανάμεσα στις χιλιάδες καρτέλες των προσφύγων, που είχαν περάσει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τη Λέρο. Το πιθανότερο είναι τα στοιχεία του να μην είχαν καταχωρηθεί στο διεθνές σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησής «Eurodac» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί ηλεκτρονικά.

Τη μαρτυρία της ξαδέλφης του αρχιτρομοκράτη έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό «Valeurs Actuelles», σύμφωνα με το οποίο ο «μακελάρης» του Παρισίου της ζήτησε να τον κρύψει και της αποκάλυψε μέρος από τα θανατηφόρα σχέδιά του. Στην κατάθεση που έδωσε η γυναίκα στις 15 Νοεμβρίου 2015 στους Γάλλους αστυνομικούς υποστήριξε πως ο Αμπααούντ ήθελε να χτυπήσει προάστια που κατοικούσαν άτομα Εβραϊκής καταγωγής σε λεωφορεία και σχολεία.

Η Μπουλασέν ανέφερε ότι ο ξάδερφός της είχε αποκαλύψει σε εκείνη πως πέρασε στην Ευρώπη μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία μέσω Ελλάδας. Παρέμεινε κρυμμένος για περισσότερο από δύο μήνες σε ευρωπαϊκό έδαφος -χωρίς να αποκαλύπτει τη χώρα- μέχρι και τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Η έρευνα των ελληνικών διωκτικών Αρχών δεν αφορά μόνο τον Αμπααούντ αλλά και τους υπόλοιπους τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Δημοφιλή