Πέντε από τις πλέον αξέχαστες στιγμές του Μηνά Χατζησάββα στην ελληνική τηλεόραση

Πέντε από τις πλέον αξέχαστες στιγμές του Μηνά Χατζησάββα στην ελληνική τηλεόραση
YouTube

Ο Μηνάς Χατζησάββας, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς και ένας πραγματικά όμορφος άνθρωπος έφυγε το βράδυ της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου, σε ηλικία 67 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.

Εκτός όμως από την πορεία του στην μεγάλη οθόνη και το θεατρικό σανίδι, ο μεγάλος αυτός ηθοποιός είχε να επιδείξει και ένα πολύ σημαντικό έργο στην τηλεόραση, με την οποία ασχολήθηκε για πάρα πολλά χρόνια. Επιλέγοντας προσεκτικά τις σειρές στις οποίες συμμετείχε και παραδίδοντας ερμηνείες που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στο γυαλί και ακολουθούν ακόμα πολλούς από εμάς, ο Μηνάς Χατζησάββας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και μορφοποίηση της καλής, ποιοτικής ελληνικής τηλεόρασης.

Παρακάτω θυμόμαστε πέντε από τις πλέον αξιομνημόνευτες εμφανίσεις του Μηνά Χατζησάββα στην μικρή οθόνη.

Αναστασία (επεισόδιο 14)

Η τηλεοπτική επιτυχία της Μιρέλλας Παπαοικονόμου που άλλαξε τα τηλεοπτικά δεδομένα και έκανε την Μυρτώ Αλικάκη σταρ το 1993 ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το κολασμένο τρίγωνο του πατέρα Μηνά Χατζησαββα, του γιου Άλκη Κούρκουλου και της νεαρής φοιτήτριας Αναστασίας που τα φτιάχνει και με τους δύο, έμεινε στην τηλεοπτική ιστορία. Στο 7ο λεπτό είναι και η σκηνή που κανείς δεν θα ξεχάσει- αυτή που ο Χατζησάββας κάνει σεξ με την Αλικάκη στο αυτοκίνητο και μπαίνει μέσα ο Άλκης Κούρκουλος.

Απών (τελευταίο επεισόδιο)

Το 1995 προβάλλεται στο Mega Channel η σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου που εκτυλίσσεται στα Χανιά. Ο Σήφης (Μηνάς Χατζησάββας), εγκαταλείπει τη γυναίκα του (Θέμιδα Μπαζάκα) το βράδυ του γάμου της κόρης τους. Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφει αλλά τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Το τέλος του επεισοδίου (από το 40.00 και μετά) είναι από τις πιο δυνατές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης.

Η αγάπη άργησε μια μέρα (επεισόδιο 11)

Η δραματική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου αποτελεί πλέον κάτι σαν μύθο της ελληνικής τηλεόρασης. Από την συγκλονιστική μουσική του Βασίλη Δημητρίου και την τραγικότητα της ιστορίας μέχρι τα φρύδια της Πέγκυς Τρικαλιώτη, η σειρά αυτή άφησε πολλά πίσω της που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ. Η ανατριχιαστική ερμηνεία του Μηνά Χατζησάββα ως Τάγαρη, ωστόσο, μπαίνει στην κορυφή της λίστας. Παρακολουθώντας την ξανά σήμερα, μάλιστα, οι ομοιότητες με τον χαρακτήρα του Hannibal (κατά Anthony Hopkins) είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουμε μία συγκεκριμένη σκηνή, στο τέλος όμως κέρδισε αυτή όπου ο Τάγαρης, έχοντας ανακαλύψει πως η, λίγων ωρών γυναίκα του, Ερατώ δεν είναι παρθένα, της σερβίρει το πιο τρομακτικό πρωινό που έχει σερβιριστεί ποτέ σε νεόνυμφη (από το 2'37” και έπειτα). Η διακυμάνσεις της ερμηνείας του, από την απόλυτη ψυχραιμία στην απόλυτη βιαιότητα, είναι ένα ακόμα παράδειγμα της ανωτερότητας του Χατζησάββα ως ηθοποιού.

Ανατομία ενός Εγκλήματος (επεισόδιο 1, κύκλος 1)

Πριν τη «10η Εντολή» και τον «Κόκκινο Κύκλο», ο Πάνος Κοκκινόπουλος είχε δώσει στους Έλληνες θεατές την «Ανατομία ενός Εγκλήματος», μια σειρά της οποίας το κάθε επεισόδιο ήταν βασισμένο σε (ή εμπνευσμένο από) ένα πραγματικό έγκλημα που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της εποχής. Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της σειράς ήταν φυσικά ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του αφηγητή των ιστοριών. Η «Ανατομία» παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες και πιο διαχρονικές αστυνομικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Η πρεμιέρα της σειράς έγινε το1992 με το επεισόδιο «Διπλή Αλήθεια», στο οποίο ο Μηνάς Χατζησάββας υποδύεται το Γιώργο που πέφτει στην παγίδα της συναδέλφου του Ελένης (Καραμπέτη), η οποία τον χρησιμοποιεί για να σκοτώσει τον βίαιο άντρα της και να του φορτώσει το φόνο. Στο τέλος, ωστόσο, το κοινό παραμένει διχασμένο.

Νυχτερινό Δελτίο (επεισόδιο 1, κύκλος 1)

Άλλη μία εξαιρετική αστυνομική σειρά της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης, η οποία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη και παρουσίαζε τις σκοτεινές υποθέσεις του αστυνόμου Χαρίτου. Στη σκηνοθεσία για άλλη μια φορά ο μετρ του είδους, Πάνος Κοκκινόπουλος, ενώ ο Μηνάς Χατζησάββας ενσάρκωσε τον θρυλικό πρωταγωνιστή του Μάρκαρη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η σειρά αναπτύχθηκε σε 18 επεισόδια που προβλήθηκαν στην ΕΤ1 κατά την τηλεοπτική σεζόν 1998-'99.

Δημοφιλή