Αμερικανικές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία

Αμερικανικές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ru tactical/Flickr

Την ανάπτυξη μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να «βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους» εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αλλά προοδευτικά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία, αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ.

Οι ομάδες αυτές, που κατά τον Κάρτερ θα αριθμούν περίπου 50 άνδρες, θα είναι σε θέση «εν καιρώ να διεξάγουν επιδρομές, να απελευθερώνουν ομήρους, να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συλλαμβάνουν ηγέτες του ΙΚΙΛ» (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε), ανέφερε ο Κάρτερ στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της παλαιότερης ονομασίας του Ισλαμικού Κράτους. Επιχειρήσεις θα γίνονται όπου και όταν «βρίσκουμε ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Εξάλλου στην ομιλία του ο Κάρτερ τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που πρέπει να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του ΙΚ, και ειδικά ενισχύοντας τον έλεγχο των συνόρων της με τη Συρία, κάτι που επαναλαμβάνει διαρκώς η Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα.

«Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα συχνά πορώδη σύνορά της», είπε ο Κάρτερ στην Επιτροπή και πρόσθεσε πως η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου ανησυχούν περισσότερο «για τη σύγκρουση στην Υεμένη».

Στο μεταξύ, η Αποστολή Αρωγής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ (UNAMI) ανακοίνωσε ότι σχεδόν 900 άνθρωποι —εκ των οποίων 489 άμαχοι– σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο σε τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

«Συνολικά 888 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.237 τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βίαιες και ένοπλες συγκρούσεις τον Νοέμβριο του 2015», ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αποστολής.

Επίσης, αεροπορική επίθεση σε ένα κέντρο επεξεργασίας υδάτων στη Συρία την περασμένη Πέμπτη διέκοψε την υδροδότηση για 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, πάντως το πρόβλημα έχει μερικώς αποκατασταθεί, αφήνοντας μέχρι σήμερα 1,4 εκατομμύρια με ελλιπή παροχή νερού, ανέφερε ο ΟΗΕ.

«Στη Συρία, οι κανόνες του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εκείνους που προορίζονται για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας για τον άμαχο πληθυσμό, συνεχίζουν να παραβιάζονται σε καθημερινή βάση», ανέφερε με ανακοίνωση του η εκπρόσωπος της UNICEF στη Συρία Χάνα Σίνγκερ. «Η αεροπορική επίθεση –που σύμφωνα με αναφορές– έπληξε το κέντρο επεξεργασίας υδάτων του αλ Κάφσεχ στο βόρεια πόλη του Χαλεπίου την περασμένη Πέμπτη είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράδειγμα», πρόσθεσε.

Η Σίνγκερ δεν ανέφερε ποιος είναι υπεύθυνος για τις αεροπορικές επιθέσεις.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik)

Δημοφιλή