Τα 10 πιο διάσημα τραγούδια που γράφτηκαν για το AIDS

Τα 10 πιο διάσημα τραγούδια που γράφτηκαν για το AIDS
Vevo

Όπως συμβαίνει με κάθε σοβαρό ζήτημα που απασχολεί κατά καιρούς τον κόσμο, έτσι και ο ιός του HIV/AIDS και το αντίκτυπο που είχε και εξακολουθεί να έχει στην ανθρωπότητα αποτέλεσε αφορμή, κίνητρο και έμπνευση για πολλούς μουσικούς ώστε να δημιουργήσουν κομμάτια που έμελλε να μείνουν στην ιστορία.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά την πρώτη αναφορά για τον ιό που αργότερα έγινε γνωστός ως HIV, θυμόμαστε μερικά από τα πιο διάσημα τραγούδια που γράφτηκαν για αυτόν, είτε ως φόρος τιμής στα θύματά του, είτε για συμπαράσταση στους φορείς του, είτε από καθαρά προσωπικές εμπειρίες των καλλιτεχνών.

1. Lou Reed – Halloween Parade (1989)

Ο θρύλος της ροκ μουσικής σκηνής εξιστορεί μέσα από το κομμάτι τις επιπτώσεις της κρίσης του AIDS, όπως αυτή ξέσπασε στην Νέα Υόρκη μέσα στη δεκαετία του '80.

2. Elton John – The Last Song (1992)

Ίσως ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια για το AIDS και την κρίση γύρω από την ασθένεια. Στο τραγούδι, ένας ετοιμοθάνατος φορέας του HIV αφηγείται την ιστορία του ενώ στο τέλος επανασυνδέεται με τον αποξενωμένο πατέρα του.

3. Madonna – In This Life (1992)

Μπορεί να μην είναι το καλύτερο κομμάτι της Βασίλισσας της Ποπ, είναι όμως ένα από τα πιο προσωπικά καθώς αναφέρεται σε δύο θανάτους από AIDS που την επηρέασαν βαθιά: του στενού της φίλου Martin Burgoyne και του μέντορά της Christopher Flynn.

4. Pet Shop Boys – Dreaming of the Queen (1993)

Το διάσημο δίδυμο της pop ασχολείται συχνά με το θέμα του AIDS στα τραγούδια τους. Το συγκεκριμένο ξεχωρίζει με την πλούσια ενορχήστρωσή του και, παρά το ότι χρησιμοποιεί ως πρόφαση την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, είναι ξεκάθαρο για τι πράγμα μιλά. «Η ιδέα του τραγουδιού είναι πως το άτομο που το τραγουδά έχει AIDS», γράφει ο Neil Tennant στο άλμπουμ που επανακυκλοφόρησε το 2001.

5. Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia (1993)

Το πασίγνωστο κομμάτι του «Αφεντικού» για την εμβληματική ταινία του Jonathan Demme «Philadelphia» με τον Tom Hanks και τον Denzel Washington, αρχίζει με τους στίχους «My clothes don't fit me anymore» και είναι ένα από τα πλέον υπέροχα και συγκινητικά κομμάτια που έχουν εμπνευστεί από την ασθένεια.

6. Neil Young – Philadelphia (1993)

Αν και έχασε το Όσκαρ από τον Bruce Springsteen για το παραπάνω κομμάτι, το -εξίσου υπέροχο- τραγούδι του Young για την ίδια ταινία, μιλά για την ουσία της πόλης της Φιλαδέλφειας αλλά και της φιλίας, όπως τα περιγράφει ένας άνθρωπος λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

7. Sara McLachlan – Hold On (1993)

Χωρίς να γίνεται ποτέ «μελό», το κομμάτι είναι άμεσα εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία μιας γυναίκας της οποίας ο αρραβωνιαστικός ανακαλύπτει πως πάσχει από AIDS.

8. George Michael – Jesus to a Child (1995)

Το πρώτο κομμάτι από το δίσκο «Older» του 1996 είναι μια τρυφερή μπαλάντα αφιερωμένη στον σύντροφο του Michael, Anselmo Feleppa ο οποίος είχε πεθάνει πρόσφατα από την αρρώστια. Το τραγούδι είναι γραμμένο στο ρυθμό της bossa-nova, ως φόρο τιμής στο μουσικό στυλ της πατρίδας του Feleppa, της Βραζιλίας.

9. Boy George – Il Adore (1995)

Ο Boy George τραγουδά με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο για τη θλίψη μιας μητέρας για τον ομοφυλόφιλο γιο της που πάσχει από την αρρώστια.

10. Wu-Tang Clan – America (1996)

Το συγκεκριμένο τραγούδι των Wu-Tang Clan ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά που έχουν γραφτεί για το AIDS, καθώς κατέρριπτε τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονταν ανεξέλεγκτα στη κοινότητα των Αφροαμερικανών και στεκόταν στο πλευρό τους ακριβώς τη στιγμή που το είχαν περισσότερο ανάγκη.