Νεκρός από ηλεκτροπληξία 22χρονος μετανάστης στην Ειδομένη

Νεκρός από ηλεκτροπληξία 22χρονος μετανάστης στην Ειδομένη
sooc

Ένας 22χρονος μαροκινός οικονομικός μετανάστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο άτυχος νεαρός ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου τα τελευταία 24ωρα σημειώνονται επεισόδια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 22χρονος υπέστη ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να περάσει πάνω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε δύο τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε να την παραλάβει παρέδωσαν μετανάστες τη σορό του 22χρονου Μαροκινού, που έχασε το πρωί τη ζωή του, από ηλεκτροπληξία, στην Ειδομένη.

Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.

Νωρίτερα, έχοντας εναποθέσει το άψυχο σώμα του 22χρονου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο και σκεπάζοντάς το μ' ένα μαύρο πανί, μετανάστες κατευθύνθηκαν προς το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ, απ' όπου τους απώθησαν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες το βράδυ, ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που έχουν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, και έκαναν "πλιάτσικο".

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλη ομάδα προσφύγων (Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών) που βρίσκονται σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό περιμένοντας να εκτονωθεί η κατάσταση για να περάσουν στην πΓΔΜ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, απευθύνουν έκκληση για νερό και φαγητό.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στον δεύτερο καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, κάποιοι εθελοντές άρχισαν πριν από λίγο να μοιράζουν μικρές μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές.

Στο σημείο κατευθύνονται αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη.

«Κανένας δεν θα περάσει (τα σύνορα), εάν δεν περάσουμε κι εμείς» φωνάζουν οι αλλοδαποί αντιδρώντας στην απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα μόνο των προσφύγων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, όταν οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Ιράν επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη ανυψώσει φράχτη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απάντησαν με τη ρίψη χημικών, απωθώντας τους μετανάστες στην ουδέτερη ζώνη, ενώ σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον ένας αστυνομικός έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.

Δημοφιλή