Οι γιάφκες των τζιχαντιστών στην Αθήνα

Οι γιάφκες των τζιχαντιστών στην Αθήνα

Ήσυχες και πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας επέλεξαν ως καταφύγια οι τζιχαντιστές που βρίσκονταν στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο.

Στα δύο υπόγεια διαμερίσματα στα οποία έκανε έφοδο η Αντιτρομοκρατική φέρεται ότι έδινε το παρών και ο αρχιτρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, εγκέφαλος του τρομοκρατικού χτυπήματος που αιματοκύλισε το Παρίσι. Σε γιάφκες στα Σεπόλια και στο Παγκράτι βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, γενετικό υλικό του.

Στα Σεπόλια η οδός Χωματιανού είναι μία τυπική γειτονιά της Αθήνας. Εκεί ζουν πολλοί μετανάστες που νοικιάζουν συνήθως ισόγεια ή υπόγεια διαμερίσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ένα από αυτά τα σπίτια, στα οποία η «ανωνυμία» είναι ο κανόνας καθώς οι πρόσφυγες περνούν απαρατήρητοι μέσα στην καθημερινότητα της πόλης, επέλεξε ο πυρήνας τζιχαντιστών που βρισκόταν μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο για να εγκατασταθεί και να οργανώσει τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στο νούμερο 17 της οδού Χωματιανού στα Σεπόλια φέρεται να έδινε το παρών και ο 27χρονος αρχιτρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Ήσυχος, μεθοδικός, σχεδόν απαρατήρητος. Εμφανιζόταν συχνά στη γειτονιά και έμπαινε γρήγορα στο ισόγειο διαμέρισμα. Περισσότερο έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι συγκάτοικοί του, οι οποίοι αρκετές φορές μιλούσαν δυνατά και τσακώνοντας μεταξύ τους κατά τη διάρκεια συζητήσεών τους. Οι γείτονες, ωστόσο, δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα τους.

«Αναγνώρισα δύο άτομα από αυτά που έμπαιναν στο σπίτι. Το ένα είναι ο νεαρός με το πράσινο καπέλο (Αμπαούντ). Περπατούσε γρήγορα και έμπαινε στην πολυκατοικία. Το δεύτερο άτομο που αναγνώρισα είναι ένας μελαμψός άνδρας που έμενε στο ίδιο σπίτι. Περνούσε κάθε πρωί από το καφενείο και μου έλεγε καλημέρα. Μετά το χτύπημα στο Παρίσι τον είδα στην τηλεόραση σε φωτογραφία μαζί με τον Αμπαούντ», λέει ο Βασίλης Κατσάνος, κάτοικος της οδού Χωματιανού.

Σε έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα στα Σεπόλια είχαν βρεθεί 11 γαλλικές άδειες οδήγησης. Όταν έγινε η έρευνα δεν εντοπίστηκε στο διαμέρισμα κανένας από τους υπόπτους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν και δεύτερο σπίτι στην οδό Αστερόπης 9 στο Παγκράτι. Εκεί είχαν συλληφθεί στις 2 Ιανουαρίου 2015 τρία άτομα, ανάμεσά τους ο 33χρονος Αλγερινός Ομάρ Νταμάς, ο οποίος φέρεται ως συνεργούς του Αμπαούντ.

Κατά την παραμονή τους στα Σεπόλια οι ύποπτοι φέρονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να μιλούσαν για ώρες. «Τους άκουγα να φωνάζουν. Έκλειναν το παράθυρο. Μου είχε κάνει εντύπωση τότε ότι συνήθιζαν να βάζουν δυνατά το ραδιόφωνο για να μην ακούγεται το τι έλεγαν», τονίζει ο κ. Κατσάνος. Προσθέτει δε ότι «την περίοδο εκείνη είχα δει ένα ανθρωποκηνυγητό στη γειτονία. Αστυνομικοί κυνηγούσαν έναν μετανάστη που κρατούσε όπλο. Τελικά κατάφερε να τους ξεφύγει. Δεν μπόρεσα να δω το άτομο που κυνηγούσαν για να ξέρω αν είναι ο Αμπαούντ.

Η δεύτερη γιάφκα του «πυρήνα Αμπααούντ» βρίσκεται στην οδό Αστερόπης στο Παγκράτι. Εκεί οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντιλήφθηκαν την παρουσία των τζιχαντιστών στη γειτονιά. Μόνο όταν η Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι τον περασμένο Ιανουάριο κατάλαβαν ότι δίπλα τους υπήρχαν άτομα που απασχολούν διεθνώς τις διωκτικές Αρχές για τζιχάντ.

Δημοφιλή