Τα 6 «κομπλιμέντα» που ακούνε συχνότερα οι φιλόδοξες γυναίκες

Τα 6 «κομπλιμέντα» που ακούνε συχνότερα οι φιλόδοξες γυναίκες
Modern Office Shoot
Kelvin Murray via Getty Images
Modern Office Shoot

Εάν είστε γυναίκα, ειδικά νέα γυναίκα, που εκφράζει ανοιχτά το πόσο φιλόδοξη είναι, τότε σίγουρα θα σας έχετε προκαλέσει περίεργα και ποικίλα σχόλια. Μόλις ανακοινώσετε ότι θέλετε να γίνετε γιατρός, δικηγόρος, να επικεντρωθείτε στην καριέρα σας, να δουλέψετε για μία μεγάλη πολυεθνική ή να ξεκινήσετε κάτι δικό σας, τα σχόλια μπορεί να μην είναι όλα θετικά.

Ακόμα χειρότερο από τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να σας κάνουν μερικοί είναι τα «καλοπροαίρετα» σχόλια που όμως κρύβουν μεγάλες κακίες. Αυτά είναι και τα χειρότερα, γιατί αν τύχει να απαντήσετε σε ένα από αυτά τα σχόλια, τότε απλά θα φανείτε σαν να είστε κομπλεξικές ή ότι δεν έχετε χιούμορ.

Η ιστοσελίδα Buslte κατέγραψε τα 6 «κοπλιμέντα» που ακούνε πολύ συχνά οι γυναίκες.

1. «Ααα, γράφεις βιβλίο/ταινία/θεατρικό/νουβέλα; Τι γλυκό!»

Το να γράφει κάποιος ένα βιβλίο ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι γλυκό, είναι μία κατάθεση ψυχής, μία διαδικασία που θέλει κόπο και βαθιά αναζήτηση. Η λέξη «γλυκό» υποτιμά την επιτυχία μίας γυναίκας και μειώνει την δουλειά της.

2. «Οι άντρες πρέπει να σε φοβούνται»

Αρχικά, για κανέναν λόγο, αυτή η φράση δεν είναι κομπλιμέντο. Ανεξάρτητα με το φύλο, κανείς δεν πρέπει να φοβάται ή να τρέμει κανέναν. Γιατί η επιτυχία μίας γυναίκας πρέπει να θεωρείται επιθετική; Η επιτυχία μίας γυναίκες δεν σχετίζεται με κανέναν απολύτως τρόπο με τον ανδρισμό κάποιου ή με τον τρόπο που ένας άντρας διαχειρίζεται και αντιμετωπίζει την ταυτότητά του.

3. «Είναι τόσο γενναίο που δεν έχεις σχέση/ βάζεις τον γάμο σε δεύτερη μοίρα/ περιμένεις για να ξεκινήσεις οικογένεια»

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν επιθυμούν όλες οι γυναίκες να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Για αυτές τις γυναίκες (ναι υπάρχουν εκεί έξω), το να μην κάνουν οικογένεια δεν είναι το τέλος του κόσμου και το να αφιερώνεις τον χρόνο και την ενέργειά σου στην δουλειά σου, δεν σε κάνει εγωίστρια.

4. «Είσαι αντράκι»

Επειδή μόνο οι άντρες είναι επιτυχημένοι και δυναμικοί; Τι σχέση έχει το φύλο με την καριέρα ή τον δυναμισμό;

5. «Νόμιζα ότι θα ήσουν σκύλα, αλλά είσαι πολύ καλή»

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες γυναίκες που είναι αντιπαθητικές ή εκνευριστικές, όπως υπάρχουν και γυναίκες που είναι συμπαθητικές και καλές. Και αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με το αν είναι φιλόδοξες ή όχι, αλλά με την προσωπικότητά τους.

6. «Τελικά κάποιος μπορεί να έχει τα πάντα σε αυτή τη ζωή.»

Οι γυναίκες που έχουν και καριέρα και οικογένεια αντιμετωπίζονται σαν να είναι κάποιο περίεργο πείραμα, ενώ οι άντρες στην αντίστοιχη θέση είναι απλά «φυσιολογικοί». Αν θέλεις να γίνεις γιατρός, μπράβο σου! Αν πάλι θέλεις να μείνεις σπίτι και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, τέλεια! Αν θέλεις να κάνεις και τα δύο, κανένα πρόβλημα! Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να καθορίσει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις είσαι μόνο εσύ.