Ρωσικό υποβρύχιο σφυροκοπά στόχους στη Συρία από τη Μεσόγειο

Ρωσικό υποβρύχιο σφυροκοπά στόχους στη Συρία από τη Μεσόγειο

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν για πρώτη φορά πλήγματα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με πυραύλους Kalibr που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σόιγκου.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το υποβρύχιο κλάσης Kilo (ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός- πρόκειται για βελτιωμένη έκδοση της συγκεκριμένης κλάσης) «Rostov-on-Don», ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν ο Σόιγκου την Τρίτη.

Ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν πραγματοποιήσει ανάλογα πλήγματα από τη Μεσόγειο και την Κασπία και μέσα στον Νοέμβριο, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, πρόκειται για την πρώτη φορά που εκτοξεύονται βλήματα κατά στόχων στη Συρία από υποβρύχιο.

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, οι πύραυλοι στόχευσαν δύο μεγάλες «θέσεις τρομοκρατών» στη Ράκα. «Μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε αποθήκες πυρομαχικών και μια εγκατάσταση παραγωγής ναρκών, καθώς και την πετρελαϊκή υποδομή».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τρίτη πηγή του ρωσικού υπουργείου είχε αναφέρει πως το υποβρύχιο είχε εμφανιστεί στα ανοιχτά των συριακών ακτών.

Ο Σόιγκου πρόσθεσε πως μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 300 εξορμήσεις, χτυπώντας 600 «στόχους τρομοκρατών». Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν βομβαρδιστικά Tu-22, καθώς και αεροσκάφη από τη βάση του Χμαϊμίμ στη Συρία, με τη συνοδεία μαχητικών Su-30. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι το «μαύρο κουτί» του Su-24 που καταρρίφθηκε από την Τουρκία έχει βρεθεί και παρουσιαστεί στον πρόεδρο Πούτιν- και ότι θα έπρεπε να ανοιχτεί μόνο παρουσία διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμώνων.

Δημοφιλή