HΠΑ: Περιορισμοί εισόδου στη χώρα σε υπηκόους 38 χωρών για τις οποίες δεν απαιτείται βίζα

HΠΑ: Περιορισμοί εισόδου στη χώρα σε υπηκόους 38 χωρών για τις οποίες δεν απαιτείται βίζα
micheleorsi/Flickr

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία την Τρίτη ένα νόμο που εισαγάγει αυστηρότερους περιορισμούς εισόδου στη χώρα σε υπηκόους των 38 χωρών για τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση (βίζα).

Ο νόμος πέρασε με 407 ψήφους υπέρ και 19 κατά και είναι το δεύτερο νομοθέτημα για την ασφάλεια της χώρας που ψηφίζεται μετά τις επιθέσεις του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε εναντίον της ανατροφοδότησης της ρητορικής που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος περί πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλάμ, επικρίνοντας την πρόταση που έκανε ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε πως μουσουλμάνοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και πως η στρατηγική των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βασίζεται την υποστήριξη μουσουλμανικών κρατών.

«Οτιδήποτε ενισχύει την ρητορική του ΙΚ και θέτει σε ανταγωνισμό τις ΗΠΑ με την μουσουλμανική πίστη, είναι σίγουρα όχι μόνο ενάντια στις αξίες μας, αλλά και ενάντια στην εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Κουκ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ και τόνισε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ μπορεί να ματαιώσει τις αμερικανικές προσπάθειες να θέσει διαύλους επικοινωνίας με την μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως οι ιδέες του Τραμπ δεν είναι εποικοδομητικές.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή