Πριν την Μέρκελ, «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν ο Χίτλερ. Tα 8 πιο διφορούμενα πρόσωπα του TIME

Πριν την Μέρκελ, «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν ο Χίτλερ. Tα 8 πιο διφορούμενα πρόσωπα του TIME
Adolf Hitler addressing Nazi rally
Adolf Hitler addressing Nazi rally
Photos.com via Getty Images

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επελέγη ως πρόσωπο της χρονιάς 2015 από το αμερικανικό περιοδικό Time, το οποίο χαιρετίζει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάσθηκαν στην Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η διευθύντρια έκδοσης του Time, Νάνσι Γκιμπς υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική κρίση και στην μεταναστευτική κρίση, καθώς και την απάντησή της στην απειλή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Μέρκελ επικράτησε στον κατάλογο των φιναλίστ για τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς, στον οποίο περιλαμβάνονταν επίσης ο αμερικανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήρθε τρίτος, και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, ο οποίος ήρθε δεύτερος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη επιλογή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που το πρόσωπο που επέλεξε το Time είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Joseph Stalin (1939, 1942)

Ο Stalin έχει γίνει «πρόσωπο της χρονιάς» όχι μία, αλλά δύο φορές. Ο λόγος που επελέγη ήταν το γεγονός ότι πρωταγωνίστησε στα γεγονότα πριν και κατά την διάρκεια του Β'ΠΠ.

Ayatollah Ruholla Khomeini (1979)

Ο Khomeini υπήρξε θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν από το 1979 έως το 1989. Πρόσωπο της χρονιάς έγινε γιατί, σύμφωνα με το Time, «κανένας τόσο απρόσμενος ηγέτης τάραξε τον κόσμο».

Richard Nixon (1971 και 1972)

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε δύο φορές πρόσωπο της χρονιάς για τις διπλωματικές του κινήσεις μέχρι το σκάνδαλο Watergate.

Adolf Hitler (1938)

Ένας από τους «πιο μισητούς ανθρώπους» όλων των εποχών, ο ηγέτης της Ναζιστικής Γερμανίας και ηθικός αυτουργός για την δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων, Adolf Hitler, κατονομάστηκε πρόσωπο της χρονιάς, γιατί ήταν ένα από τα πρόσωπα που απείλησαν την δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία.

Vladimir Putin (2007)

Ο Ρώσος πρόεδρος έγινε πρόσωπο της χρονιάς για το γεγονός ότι «επιλέγει την τάξη έναντι της ελευθερίας».

Εάν μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε κάτι, είναι ότι ο τίτλος «πρόσωπο της χρονιάς» δεν είναι πάντοτε θετικός.

Δημοφιλή