Ο πόλεμος μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Zoriah

Ο πόλεμος μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Zoriah

Δεν ξέρεις ποτέ από που θα σου απαντήσει. Είναι η φύση της δουλείας του τέτοια που τον περισσότερο χρόνο του τον περνάει εκεί που δε θα τολμήσεις ποτέ να πας. Τρεις μήνες χρειάστηκε ο Zoriah να απαντήσει στις ερωτήσεις της HuffPostGreece για τη δουλειά του στις εμπόλεμες ζώνες, τις φτωχογειτονιές, τα γκέτο και τα στρατόπεδα προσφύγων που έχει φωτογραφίσει με τον φακό του.

Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ του οποίου το έργο έχει παρουσιαστεί σε μερικές από τα πιο διάσημες γκαλερί και μουσεία του κόσμου απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας παρουσίασε τον πόλεμο έτσι ακριβώς όπως είναι: Σκοτεινός, καταθλιπτικός και με ανθρώπινες απώλειες.

Τις φωτογραφίες του Zoriah, ο οποίος ειδικεύεται στην τεκμηρίωση της ανθρώπινης κρίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν δημοσιεύσει μεταξύ άλλων: το National Geographic, το Time, το Newsweek, οι The New York Times, το BBC News, τα Ηνωμένα Έθνη, το CNN, το NBC, το CBS, το ABC, το PBS, το NPR, η Wall Street Journal και το Fortune.

Τι σας κάνει διαφορετικό από άλλους φωτογράφους; Πώς θα περιγράφατε το φωτογραφικό σας στιλ;

Δεν νομίζω ότι είμαι πολύ διαφορετικός από άλλους φωτογράφους. Μου αρέσει να φωτογραφίζω καταστάσεις και πράγματα που πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να περιγράψω το "στιλ" μου. Νομίζω ότι έχει αλλάξει πολύ από τότε που ξεκίνησα και πιθανότατα θα συνεχίσει να αλλάζει. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τις φωτογραφίες μου ως "σκοτεινές" και "βαριές", κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο θέμα που επιλέγω να φωτογραφίσω.

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη συμπάθεια και πιστεύω ότι οι φωτογραφίες έχουν μια μοναδική ικανότητα να συνδέουν τους ανθρώπους με τους συνανθρώπους τους με έναν τρόπο που άλλα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να το κάνουν. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που ζουν μια προνομιούχα ζωή πρέπει να δουν πώς ζουν αυτοί που αγωνίζονται με τη φτώχεια, τις ασθένειες και τις συγκρούσεις.

Ποιοι φωτογράφοι σας έχουν επηρεάσει, και πώς αυτοί επηρέασαν τη σκέψη, την πορεία σας και τη σταδιοδρομίας σας;

Με έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ο Sabastiao Salgado και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι φωτογραφίες του είναι απίστευτα δυνατές. Ο Nachtwey είναι επίσης τρομερός και επηρέασε τη δουλειά μου σε ζώνες συγκρούσεων. Έχω επίσης την τύχη να έχω πολλούς φίλους που με εμπνέουν. Για παράδειγμα ο GMB Akash, ο Ami Vitale και ο Soham Gupta είναι μερικοί μόνο από εκείνους τους οποίους έχω την τύχη να θεωρώ φίλους μου.

Τι είναι αυτό που θέλετε να πείτε με τις φωτογραφίες σας;

Δεν προσπαθώ να μιλήσω μέσα από τις φωτογραφίες μου. Ένα πράγμα που έμαθα από νωρίς είναι ότι η ζωή δεν είναι ποτέ μαύρο ή άσπρο. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι οι φωτογραφίες λένε την αλήθεια, μάλλον είναι πολύ ανοιχτές σε ερμηνείες.

Ποια τεχνολογία / λογισμικό / εργαλεία κάμερας χρησιμοποιείτε;

Ειλικρινά δίνω μικρή προσοχή στην τεχνολογία. Αγόρασα το σύνολο του εξοπλισμού που χρησιμοποιώ πριν από οκτώ χρόνια. Έχω ακόμα μια σειρά φωτογραφιών στο χαρτοφυλάκιό μου, που τραβήχτηκαν με μια παλιά κάμερα έξι megapixel. Είναι πολύ πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην τεχνική και το θέμα από ότι είναι να ανησυχούμε για την τεχνολογία.

Πώς μπορεί ο κόσμος να υποστηρίξει την δουλειά σας;

Πάντα εκτιμώ όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τη δουλειά μου. Μπορούν να δουν το site με τα φωτογραφικά μου πρότζεκτ στο zoriah.com και να διαβάσουν το blog μου στο www.zoriah.net.

Διδάσκω φωτογραφία και ρεπορτάζ σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τα εργαστήρια κατεβάζοντας μια εφαρμογή στο www.zoriah.com/workshops. Πολλοί από τους τελευταίους μαθητές μου αυτή τη στιγμή εργάζονται για έντυπα, όπως η New York Times, το περιοδικό Time, τους The Times, τους The LA Times και το Al Jazeera.

Πώς ψάχνετε τις φωτογραφικές σας ιστορίες;

Κάθε ιστορία είναι εντελώς διαφορετική και απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Πολλά από τα φωτογραφικά μου έργα τα προσεγγίσω αρχικά ως φωτογράφος. Είναι απαραίτητο να ζήσω πολύ χρόνο στην περιοχή που θέλω να φωτογραφίσω. Περπατάω για να δω τις περιοχές που θέλω να απαθανατίσω.

Έχω μείνει σε φτωχογειτονιές, σε γκέτο, σε στρατόπεδα προσφύγων, σε ζώνες καταστροφών και εμπόλεμες ζώνες, προκειμένου να φωτογραφίσω τους ανθρώπους και και τις περιοχές που ζουν.Όσο πιο κοντά είσαι στην περιοχή τόσο πιο στενή και ουσιαστική είναι η εικόνα που έχεις.

Πώς ξεκινήσατε ως φωτορεπόρτερ;

Αφού εργάστηκα στην διαχείριση καταστροφών στις αναπτυσσόμενες χώρες αποφάσισα ότι ήθελα να δείξω στον κόσμο πως ζουν οι άλλοι άνθρωποι ανάμεσά μας. Αγόρασα μια μεταχειρισμένη κάμερα και ένα αεροπορικό εισιτήριο και πέρασε δύο χρόνια στην Ασία όπου ο κόσμος ζει με περίπου 200 δολάρια το μήνα. Δεν έκανα τίποτα μόνο έβγαζα φωτογραφίες και μελετούσα. Έμαθα να ζω με ένα πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό.

Ποιές οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως φωτορεπόρτερ;

Είναι ένα πραγματικά δύσκολο έργο σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι,αρρώστιες, είσαι στο δρόμο και μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου.

Συχνά έχω την αίσθηση ότι περνάω όλη μου τη ζωή φωτογραφίζοντας τις χειρότερες στιγμές των άλλων ανθρώπων και χάνω τις ευκαιρίες να ζήσω καλές στιγμές. Από την άλλη πλευρά αυτός ο τρόπος ζωής μου έδωσε τόσα πολλά πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων.

Zoriah

Δημοφιλή