Souvenir d' un Futur: Φωτογραφίζοντας μια ερειπωμένη πόλη φάντασμα έξω από το Παρίσι

Souvenir d' un Futur: Φωτογραφίζοντας μια ερειπωμένη πόλη φάντασμα έξω από το Παρίσι

Τεράστια γκρίζα κτίρια, γκρίζα όπως τα μαλλιά των κατοίκων τους, φέρουν σημάδια ζωών που μετράνε πάνε από επτά δεκαετίες σε αυτόν τον πλανήτη. Στέκονται αγέρωχα, εντυπωσιακά αλλά καταπονημένα στα προάστια του Παρισιού για να μας θυμίζουν τα σχέδια που είχαν γίνει κάποτε για μια κοινή, αρμονική συμβίωση -και τη δυστοπία που ακολούθησε, επικυρώνοντας την αποτυχία αυτών των σχεδίων.

Το Suvenir d' un Futur καταγράφει τη ζωή των ηλικιωμένων πολιτών που κατοικούν στο «Grande Ensembles», ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών γύρω από το Παρίσι.

Αυτό το πρωτοποριακό στεγαστικό έργο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανεγέρθηκε μεταξύ των δεκαετιών του '50 και του '80, είχε σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση στην στέγαση, την αστική μετανάστευση και την εισροή των μεταναστών που μάστιζαν το Παρίσι ενώ ταυτόχρονα θα ανταποκρινόταν στις σύγχρονες ανάγκες άνεσης, αρχιτεκτονικής και design. Στην πορεία ωστόσο, το έργο στιγματίστηκε από τα ΜΜΕ και περιθωριοποιήθηκε από την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να μείνει ξεχασμένο μέσα στο φουτουριστικό μεγαλείο του. Και μαζί με αυτό, ξεχάστηκαν και οι κάτοικοί του.

Ο Γάλλος φωτογράφος Laurent Kronental, συγκινημένος από τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των αστικών βετεράνων που είδαν τη ζωή τους να περνά περιτριγυρισμένοι από αυτά τα μεγαλοπρεπή κτήρια, αποφάσισε να πάει κόντρα στις κλισέ πεποιθήσεις του κόσμου και να εστιάσει πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους που, για τον ίδιο, αποτελούν την μνήμη αυτού τόπου. Ο Kronental ένιωσε την ανάγκη να ρίξει φως σε αυτή τη συχνά παραμελημένη γενιά, να αποκαλύψει αυτές τις αφανείς και υποτιμημένες πόλεις των προαστίων, παρουσιάζοντας την ποίηση που κρύβεται πίσω από τη σταδιακή γήρανση αυτών των περιοχών που σιγά σιγά εξαφανίζονται και, μαζί τους, εξαφανίζεται και η μνήμη της νεωτεριστικής ουτοπίας.

Οι φωτογραφίες του διέπονται από μια μελαγχολία και μια απόχρωση απογοήτευσης που περνά έμμεσα στον θεατή, ενώ ταυτόχρονα στέκονται γενναίες απέναντί του, με μια πάντα παρούσα δύναμη να περιβάλει την αναπόφευκτη παρακμή τους. Ωστόσο, η παρουσία των ανθρώπων ανάμεσα σε αυτά τα τσιμεντένια σκάφη που φτάνουν μέχρι τον ωκεανό, παραπέμπει σε μια πιθανή ελπίδα- σαν να μας καθησυχάζει πως δεν είναι ακόμη όλοι νεκροί, πως υπάρχει ακόμη ζωή που συνεχίζεται στα δωμάτια, τα διαμερίσματα, τα καταστήματα και τους δρόμους αυτής της πόλης.

Το Suvenir d' un Futur είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών δουλειάς, με συνεχείς επισκέψεις του καλλιτέχνη στο Grande Ensembles. Στην εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών του, ο Kronental θέλει να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα ενός κόσμου που εξελίσσεται παράλληλα με τον δικό μας, αναμειγνύοντας το παρελθόν και το μέλλον. Σε αυτόν το θαυμάσιο και πνευματικό κόσμο, οι δομές των πόλεών μας είναι τιτάνιες, καταβροχθίζουν την ανθρώπινη παρουσία και, εν τέλει, αποτελούν το προϊόν όλων μας των ελπίδων αλλά και των φόβων για την οργάνωση μιας πόλης. Αυτά τα μνημεία, που λειτουργούν ως αναμνήσεις της εποχής τους, διατηρούν μια εύθραυστη δύναμη. Αυτή μιας, κάποτε, νέας γενιάς που δεν είδε ποτέ τον εαυτό της να γερνά.

Δημοφιλή