Η ελληνική μόδα και το design εντυπωσίασαν το Βέλγιο

Η ελληνική μόδα και το design εντυπωσίασαν το Βέλγιο
A Discovering Network asbl

Η ελληνική μόδα και το design έκαναν την θεαματική τους εμφάνιση στο Βέλγιο αποκαλύπτοντας την δημιουργικότητα και το ταλέντο της σε μια σειρά εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από τις 8 ως τις 10 Δεκεμβρίου. Είναι μία πρωτοβουλία από Έλληνες του εξωτερικού στο Βέλγιο που λειτουργούν μέσα από τον μη κυβερνητικό οργανισμό A Discovering Network που προωθεί μία πλατφόρμα για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.

Έξι κορυφαίοι δημιουργοί από την Ελλάδα - Σοφία Κοκοσαλάκη, Zeus and Dione, Βασίλης Ζούλια μαζί με τον Περικλή Κονδυλάτο κοσμήματα, Χριστίνα Οικονόμου, Εύη Γριντέλα, Στεφανία Φραγκίστα- και μια Βελγίδα σχεδιάστρια, η Gioia Seghers, παρουσίασαν τις συλλογές τους για την άνοιξη-καλοκαίρι 2016 σε μια επίδειξη μόδας.

Τα έσοδα της εκδήλωσης που ανήλθαν σε 4800 ευρώ θα ανατεθούν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις “Κάνε μια Ευχή” Ελλάδος και Βελγίου, για την πραγματοποίηση ευχές παιδιών με σοβαρές ασθένειες.

Ένα pop-up-shop με καινοτόμα Ελληνικά αξεσουάρ, κοσμήματα και διακοσμητικά σπιτιού Ελλήνων σχεδιαστών πρόβαλε την νέα ελληνική δημιουργικότητα 18 σχεδιαστών, που βασίζεται σε υλικά υψηλής ποιότητας και σχέδια με μοντέρνα προσέγγιση: Yiota Vogli | Elena Zournatzi-Grecian Chic | SOPHIA enjoy thinking | Vagy Mariolou | Tagari Project-Natasa Macrymichalou | Katerina Ioannidis | Ilias Marcolefas | It’s All Greek on Me | Ploos Design | Cleo Gkatzeli | 3rd Floor Jewels | 157-173 Designers | Zoi Kompitsi | Salty Bags | Polina Sapouna- Ellis | Zylo | Ancient Kallos | Matalou at Home.

Στην επίδειξη εκτέθησαν συλλεκτικά κομμάτια από την συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.

Α.Μανιά, F.Bille, Θ.Εκμετζόγλου

Οι εκδηλώσεις είχαν επίσης και επιχειρηματική (business-to-business) διάσταση. Με ένα δημιουργικό πρόγευμα που οργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή η οποία υποστήριξε και την επίδειξη μόδας, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για διασυνοριακές πωλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς. Με τη βοήθεια της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, οι σχεδιαστές μυήθηκαν στα δεδομένα της Βελγικής αγοράς. Τέλος, επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθοδήγησαν τους σχεδιαστές σε συγκεκριμένα προγράμματα που παρέχουν χρηματοδότηση, υποστήριξη, επαφές και δικτύωση. Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Creative Europe μπορούν να προσφέρουν κονδύλια για δικτύωση (Worth παρέχει μια καινοτόμα πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ σχεδιαστών κι επιχειρήσεων). Επίσης το Enterprise Europe Network παρέχει καθοδήγηση εντός κάθε χώρας για την καλύτερη πρόσβαση στις συμβουλές, την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση που προσφέρουν αυτά τα προγράμματα.

Οι επαφές με την Βελγική και την Ευρωπαϊκή βιομηχανία μόδας αποκάλυψαν ότι η Ελληνική βιομηχανία μόδας είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν εκπροσωπούνται στην Συνάντηση Κορυφής της Ευρωπαϊκής Μόδας, η οποία συγκεντρώνει κορυφαία ινστιτούτα προώθησης της μόδας, ειδικούς και παράγοντες της μόδας. Η Ελληνική βιομηχανία μόδας έχει ανάγκη από ένα αντιπροσωπευτικό σώμα, που θα εκπροσωπεί την Ελληνική μόδα στα διεθνή φόρα, θα κινητοποιήσει τον τομέα και θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και στις πρωτοβουλίες υποστήριξης που είναι εν τω γίγνεσθαι, όπως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόδας.

Το “A Discovering Network asbl”, με τις επαφές και την εμπειρία που απέκτησε μέσα από την διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών στις Βρυξέλλες, θα προσπαθήσει να διευκολύνει την δημιουργία αυτού του αντιπροσωπευτικού φορέα με την στήριξη των προσκεκλημένων σχεδιαστών.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Γευσιγνωσία Κρασιών (V.I.P)

Τα Ελληνικά Κρασιά είχαν την τιμητική τους στο τριήμερο με γευσιγνωσία κρασιών που παρουσίασαν ο φημισμένος οινολόγος, Eric Boschman καθώς και ο sommelier, Frank van der Auwera, ( δύο φορές Wine World Ambassador of the Year). Οργάνωση από την Ελληνο-Βελγική πλατφόρμα Coordinates of Greece.

Η ιστορία πίσω από αυτή την πρωτοβουλία

Τα τελευταία τρία χρόνια, το Α Discovering Network asbl, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός προωθεί τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Αλλά η Ελλάδα δεν παράγει μόνο υψηλής ποιότητας εδώδιμα προϊόντα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πρωτότυπο σχέδιο και δημιουργούς σε όλους τους τομείς της μόδας. Για το λόγο αυτό επεκτείνουμε το δίκτυό μας και στον κόσμο της μόδας και του σχεδίου και προσφέρουμε μια ευκαιρία σε ταλαντούχους δημιουργούς να φέρουν τις δημιουργίες τους στο Βέλγιο, να γνωρίσουν και να κάνουν επαφές με τον Βελγικό κόσμο της μόδας.