Καρέ-καρέ η προετοιμασία του Ολυμπιακού Γηπέδου Χόκεϊ στο Ελληνικό για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων

Η προετοιμασία του Ολυμπιακού Γηπέδου Χόκεϊ στο Ελληνικό για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων

Μετά την απόφαση για παράταση επί τρεις ακόμη μήνες της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Χόκεϊ στο Ελληνικό, άρχισαν οι προετοιμασίες.

Χθες, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έκανε δεκτές τις ενστάσεις των δημάρχων Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου για τη λύση της φιλοξενίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού που προωθούσε και τελικά αποφασίστηκε η υιοθέτηση λύσης κοινά αποδεκτής από όλες τις πλευρές.

Τον καθαρισμό, την απολύμανση και την αποκατάσταση των ζημιών στο γήπεδο του Χόκεϊ αναλαμβάνει η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.», ενώ την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα γίνει εκεί η μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων από το γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου. Το γήπεδο στο Ελληνικό θα συνεχίσει να λειτουργεί, όπως τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, με τη διαφορά ότι τώρα θα είναι ελεγχόμενης φύλαξης από την Αστυνομία. Τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών θα αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον καθαρισμό οι εμπλεκόμενοι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει έλλειψη σχεδιασμού

Πάντως, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη ακόμη και τώρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Στη σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση Επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Λανθασμένη χαρακτηρίζεται η επιλογή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και του Ελληνικού για φιλοξενία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, η συγκρότηση επιτροπής κρίθηκε «απολύτως αναγκαία καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί εκ μέρους της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες λαμβάνονται την τελευταία στιγμή» και οι οποίες προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες ενώ δεν διασφαλίζονται ούτε καν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού αλλά και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, είναι εντελώς λανθασμένη. Για τους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κι όχι να μετατραπούν σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών» πρόσθεσε.

Προετοιμασία του Ολυμπιακού Γηπέδου Χόκεϊ

Δημοφιλή