Ανοίγει επίσημα η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς σκαλωσιές: Θα λειτουργεί ως μνημειακός και λατρευτικός χώρος

Ανοίγει επίσημα η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς σκαλωσιές: Θα λειτουργεί ως μνημειακός και λατρευτικός χώρος
Eurokinissi

Παραδίδεται και επίσημα στους πολίτες και την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης η Ροτόντα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Η Ροτόντα θα λειτουργεί τόσο ως μνημείο, όσο και ως ναός, δηλαδή ως λατρευτικός ή μουσειακός τόπος. Εγγεγραμμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Ροτόντα, αναγέρθηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου του Καίσαρα. Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Το 1590/1 μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη ενώ μετά την απελευθέρωση της πόλης (1912) λειτούργησε ως χριστιανικός ναός αλλά από το 1920 και ως τα τέλη του Β΄παγκοσμίου πολέμου στέγασε τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής λειτουργώντας ως μουσείο της πόλης.

Ανοιχτό -αλλά πάσχον και πληγωμένο από τους σεισμούς του 1978 και τις έκτοτε αναστηλωτικές εργασίες – και κυρίως από τα βίαια επεισόδια (μεταξύ πολιτών και ιερωμένων) που αμαύρωσαν το χαρακτήρα του μνημείου αλλά και τη θρησκευτικότητα που ενέχει, το μνημειακό οικοδόμημα της Ροτόντας επιστρέφει απόψε (Παρασκευή) και αποδίδεται στην πόλη με τα επαν-εγκαίνια στις 8 μ.μ.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σηματοδοτώντας την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό. Από το Σάββατο το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το μνημείο που θα λειτουργεί πλέον με διευρυμένο ωράριο ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα (μια Κυριακή κάθε μήνα) θα τελείται στον χώρο θεία λειτουργία.

Δημοφιλή