Έκκληση στην διεθνή κοινότητα για να μην αποκεφαλιστεί ο 15χρονος Abdullah al Zaher

Έκκληση στην διεθνή κοινότητα για να μην αποκεφαλιστεί ο 15χρονος Abdullah al Zaher
Family Photo

Ο νεότερος μελλοθάνατος στη Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την θανατική ποινή, είναι ο 19χρονος Abdullah al Zaher.

Όταν ήταν μόλις 15 ετών, τον Μάρτιο του 2012, συνελήφθη όταν για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις διαμαρτυριών σε ανατολική επαρχία της χώρας.

Μαζί με άλλους δυο νεαρούς οδηγήθηκε σε δίκη τον Οκτώβριο του 2014 με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις, έριχνε βόμβες μολότοφ και έβαλε φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.

Η δικαστική απόφαση σόκαρε καθώς ο δικαστής ζήτησε την θανάτωση του 19χρονου με αποκεφαλισμό και την σταύρωσή του, αμέσως μετά τον θάνατό του.

Αυτή τη στιγμή το νεαρό παιδί, όπως κατήγγειλε ο πατέρας του, βρίσκεται στην απομόνωση και δεν έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει ούτε με την οικογένειά του, ούτε με τον δικηγόρο του.

Ο πατέρας του, Hassan al-Zaher, για πρώτη φορά έκανε διεθνή έκκληση, μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian, για την ζωή του παιδιού του. "Παρακαλώ βοηθήστε με να σώσω τον γιο μου από τον θάνατο. Δεν είναι δίκαιο να πεθάνει μόνο επειδή συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία", δήλωσε στην εφημερίδα ο απελπισμένος πατέρας.

Η οικογένεια του καθώς και η ακτιβιστική οργάνωση «Reprieve» δήλωσαν ότι ο νεαρός μετά την σύλληψή του βασανίστηκε και χτυπήθηκε με σιδερένιες ράβδους για να υπογράψει την ομολογία του σε ένα έγγραφο ήδη έτοιμο από τους αστυνομικούς.

Μιλώντας στην Guardian, ο πατέρας του δήλωσε ότι πριν τρεις μήνες τον άφησαν να δει τον γιο του μόνο για δέκα λεπτά. Ο νεαρός άνδρας ήταν φανερά αδυνατισμένος και στο σώμα του υπήρχαν σημάδια από βασανιστήρια.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία στη Σαουδική Αραβία μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 θανατώθηκαν 102 άνθρωποι, ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από το σύνολο των εκτελέσεων στην χώρα το περασμένο έτος.

Δημοφιλή