Προειδοποιήσεις Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ για τον θάνατο του Σαμίρ Καντάρ

Προειδοποιήσεις Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ για τον θάνατο του Σαμίρ Καντάρ
Samir Kuntar greets visitors on July 19, 2008, at his family home in Aabey, Lebanon. Kuntar spent nearly 30 years in an Israeli prison before being released on July 16, 2008, in a deal with Hezbollah. (Photo by Dion Nissenbaum/MCT/MCT via Getty Images)
Samir Kuntar greets visitors on July 19, 2008, at his family home in Aabey, Lebanon. Kuntar spent nearly 30 years in an Israeli prison before being released on July 16, 2008, in a deal with Hezbollah. (Photo by Dion Nissenbaum/MCT/MCT via Getty Images)
MCT via Getty Images

«Ο Ισραηλινός εχθρός θα μετανιώσει γι΄αυτή τη δολοφονία» δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικών επιθέσεων της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου αναφερόμενος στον Σαμίρ Καντάρ.

«Αν οι Ισραηλινοί νομίζουν ότι με τη δολοφονία του Σαμίρ Καντάρ κλείνουν έναν λογαριασμό, τότε κάνουν μέγα λάθος γιατί ξέρουν ότι αντίθετα ανοίγουν πολλούς περισσότερους», δήλωσε ο Ομάρα αλ Μουσάουι κατά την διάρκεια της κηδείας το απόγευμα της Δευτέρας.

Λίγες ώρες αργότερα και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα διεμήνυσε ότι η σιιτική οργάνωση θα προχωρήσει σε αντίποινα σε χρόνο και τόπο της επιλογής της.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία (...) ότι το Ισραήλ ήταν εκείνο το οποίο δολοφόνησε τον Σαμίρ Καντάρ, τα αεροσκάφη του πραγματοποίησαν πολύ ακριβή πυραυλικά πλήγματα στο διαμέρισμα» όπου βρισκόταν, είπε ο Νασράλα σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της Χεζμπολάχ.

Στην επιδρομή αυτή σκοτώθηκαν επίσης πολλοί Σύροι.

«Καθιστούμε, με έντονο και απόλυτο τρόπο, τον Σιωνιστή εχθρό υπεύθυνο για την δολοφονία του», συνέχισε ο Νασράλα.

Ο Καντάρ σκοτώθηκε στη νότια Δαμασκό κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής σε εξαώροφο κτίριο που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Θεωρείτο επικεφαλής της συριακής αντίστασης για την απελευθέρωση του Γκολάν», μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τη Χεζμπολάχ για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή, που κατελήφθη από το Ισραήλ μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.

H σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου οργανώνει σήμερα με μεγάλη επισημότητα την κηδεία στη νότια Βηρυτό του στρατιωτικού της στελέχους Σαμίρ Καντάρ, ο οποίος «έγινε μάρτυρας» τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής κοντά στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια επιδρομής που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξέφρασε ικανοποίηση για τον θάνατο του Καντάρ, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Υψηλόβαθμο στέλεχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας είχε προειδοποιήσει το 2008, λίγο μετά την απελευθέρωση του Λιβανέζου από ισραηλινή φυλακή, ότι ο Καντάρ παρέμενε «στόχος για το Ισραήλ».

«Είναι καλό που άνθρωποι όπως ο Σαμίρ Καντάρ δεν θα είναι μέρος του κόσμου μας», δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο υπουργός Κατασκευών και Οικισμού, Γιόαβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Καντάρ ήταν ο «επικεφαλής της συριακής αντίστασης για την απελευθέρωση του Γκολάν», μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τη Χεζμπολάχ για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή, που κατελήφθη από το Ισραήλ μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.

Εν τω μεταξύ αναμένεται παρέμβαση για τον θάνατο του Καντάρ, από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του οποίου οι άνδρες πολεμούν στη Συρία στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ένα παρακλάδι των ανταρτών του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Το 1979 όταν ο Καντάρ ήταν 16 ετών πέρασε στο Ισραήλ μέσω του Λιβάνου, με μια πλαστική λέμβο μαζί με άλλα τρία μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Εκεί σκότωσαν ένα αστυνομικό και μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας Χαράν. Κράτησαν τον πατέρα και την τεσσάρων ετών κόρη του ομήρους. Η μητέρα με την άλλη δύο ετών κόρη της κρύφτηκαν μέσα στο σπίτι. Κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία ο Καντάρ πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα και χτύπησε με το κοντάκι το όπλου του το τετράχρονο κορίτσι με αποτέλεσμα να χάσει και αυτό τη ζωή του, μεταδίδει το ynetnews. Η ίδια πηγή αναφέρει πως και το δίχρονο κορίτσι πέθανε από ασφυξία στην προσπάθεια της μητέρας του να του κλείσει το στόμα για να μην ακουστεί το κλάμα τους και τους εντοπίσουν.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ακόμη ένας αστυνομικός σκοτώθηκε μαζί με δύο συντρόφους του Καντάρ.

Δημοφιλή