Μανώλης Σφακιανάκης ή αλλιώς ο «Πουαρώ του διαδικτύου». Η πορεία του από το μικροσκοπικό δωματιάκι της ΓΑΔΑ προς την κορυφή

Μανώλης Σφακιανάκης ή αλλιώς ο «Πουαρώ του διαδικτύου». Η πορεία του από το μικροσκοπικό δωματιάκι της ΓΑΔΑ προς την κορυφή
Eurokinissi

Η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών ήταν για εκείνον το επιστέγασμα μίας πολύχρονης προσπάθειας. Ο Κρητικός στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης ξεκίνησε την καριέρα του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τότε που η υπηρεσία στεγαζόταν σε ένα μικρό δωμάτιο στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Όπως συνηθίζουν να λένε οι συνάδελφοί του πήρε από το… χέρι το 1995 τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού, την αναβάθμισε σε Τμήμα, κατόπιν σε Υποδιεύθυνση και το 2014 κατάφερε να την κάνει μία σύγχρονη Διεύθυνση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες σύγχρονες υπηρεσίες των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξιχνιάσει ένα τεράστιο αριθμό αυτοκτονιών σώζοντας συνολικά τουλάχιστον 1076 ανθρώπινες ζωές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει οδηγήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τουλάχιστον 940 παιδόφιλους.

Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η δημοφιλής εφαρμογή Cyberκid με σκοπό να προστατέψει τα παιδιά από απειλές του διαδικτύου και να παρέχει μέσω ειδικού πλήκτρου τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης έκτακτης ανάγκης στο τηλεφωνικό κέντρο CyberAlert της ΕΛ.ΑΣ. που λειτουργεί όλο το 24ώρο.

Η ευαισθησία του «Πουαρώ του διαδικτύου» -όπως είναι το προσωνύμιό του- στο θέμα της προστασίας των παιδιών φαίνεται και από τις δεκάδες διαλέξεις που δίνει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα επιλέγοντας να κοιμάται τέσσερις ώρες την ημέρα.

Για την βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών το μόνο που λέει στο περιβάλλον του είναι ότι «το βραβείο είναι αφιερωμένο στους συνεργάτες μου».

Δημοφιλή