Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης: 194 «ναι», 55 «όχι» και 51 απουσίες

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης:194 «ναι», 55 «όχι» και 51 απουσίες
People wave a giant rainbow flag during the Gay Pride Parade in Lisbon on June 22, 2013. AFP PHOTO/ PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images)
People wave a giant rainbow flag during the Gay Pride Parade in Lisbon on June 22, 2013. AFP PHOTO/ PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images)
PATRICIA DE MELO MOREIRA via Getty Images

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 194 «ναι», 55 «όχι» και 51 απουσίες το νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, έπειτα από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι εκπλήξεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά αποκτούν δικαιώματα άνθρωποι που για χρόνια ολόκληρα βρισκόταν στο περιθώριο και αντιμετωπιζόταν από την ελληνική πολιτεία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας ισότητας.

Οι τόνοι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές, ενώ υπήρξαν και διαφοροποιήσεις βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν εκτός της κομματικής τους γραμμής. Στο μεταξύ, νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης ώστε να ξεκαθαριστεί ότι περιλαμβάνει φορολογικά και άλλα δικαιώματα δημοσίου δικαίου, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ενώ υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και χρόνια.

«Σήμερα αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να συμβιώσουν. Σήμερα είναι και μια σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισοτιμία όλων των συμπολιτών μας απέναντι στο νόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης σε όσους συμπολίτες μας έχασαν τους συντρόφους τους και δεν είχαν το δικαίωμα να σταθούν δίπλα στον πόνο. «Τα πρακτικά ζητήματα δεν είναι καθόλου μικρής σημασίας. Αυτή η τομή αποτελεί μία νέα τομή σε ότι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας», σημείωσε ακόμη.

Οι διαφοροποιήσεις

Την ίδια ώρα παρατηρήθηκαν και διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά την ψηφοφορία, καθώς δεν ήταν και λίγοι αυτοί που πήγαν κόντρα στην κομματική τους γραμμή. Οι πρώτες διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ. Οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ, Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερψήφισαν το νομοσχέδιο όπως άλλωστε είχαν ανακοινώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής και πήγαν κόντρα στην γραμμή του κόμματος, ενώ και η Έλενα Κουντουρά κινήθηκε στο ίδιο, μήκος κύματος και υπερψήφισε από την πλευρά της το νομοσχέδιο. Επομένως από τους συνολικά εννιά βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ, πέντε ψήφισαν «όχι» και τρεις ψήφισαν «ναι», ενώ απών ήταν ο Πάνος Καμμένος.

Δεν ήταν όμως και ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που απουσίασε από την ψηφοφορία, καθώς το ίδιο έπραξε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Απουσίες και διαφοροποιήσεις και στη ΝΔ

Διαφοροποιήσεις υπήρξαν όμως και στο εσωτερικό της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως αλλά και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, όπως επίσης και άλλοι 16 βουλευτές μεταξύ αυτών και ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μπακογιάννη το είχε προαναγγείλει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και η κ. Κεραμέως, ενώ ο κ. Μητσοτάκης το είχε υπογραμμίσει κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των απουσιών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς απουσίασαν ηχηρά ονόματα όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς.

Πιο αναλυτικά οι ψήφοι της Ν.Δ. έχουν ως εξής:

Υπέρ 19 βουλευτές: Θ. Φορτσάκης, Ν. Κεραμέως, Β. Οικονόμου, Ολγ. Κεφαλογιάννη, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνης, Ν. Δένδιας, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Παπακώστα, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τασούλας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χρ. Δήμας, Γ. Βρούτσης, Γ. Πλακιωτάκης.

Κατά 29 βουλευτές: Αν. Καραμανλή, Αν. Μ. Ασημακοπούλου, Κ. Βλάσης, Μ. Βορίδης, Γ. Βλάχος, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Μ. Κόνσολας, Τ. Δημοσχάκης, Απ. Βεσυρόπουλος, Β. Γιόγιακας, Σ. Αναστασιάδης, Θ. Μπούρας, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Κασαπίδης, Μ. Αντωνίου, Θ. Δαβάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Χ. Αθανασίου, Θ. Καββαδάς, Χρ. Μπουκώρος, Γ. Καρασμάνης, Κ. Κουκοδήμος, Στ. Γιαννάκης, Γ. Κεφαλογιάννης, Φ. Αραμπατζή, Γ. Βαγιωνάς, Ν. Μηταράκης.

Απουσίασαν 27 βουλευτές: Δ. Σταμάτης, Β. Κικίλιας, Β. Μεϊμαράκης, Αδ. Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη, Μ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Γ. Μαρτίνου, Ε. Μπασιάκος, Κ. Κοντογεώργος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραμανλής, Κ. Γκιουλέκας, Στ,. Καλαφάτης, Ελ. Ράπτη, Θ. Καράογλου, Κ. Τσιάρας, Α. Σαμαράς, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Τραγάκης, Κ. Καραμανλής, Κ. Σκρέκας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Αντωνιάδης.

Ένταση με Αμυρά και Κατσίκη

Νωρίτερα τα αίματα άναψαν μεταξύ του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά και του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Κώστα Κατσίκη. Αφορμή στάθηκε μία παλιότερη δήλωση του κ. Κατσίκη με την οποία είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως παρεκτροπή.

Ο κ. Αμυράς σχολίασε την επίμαχη αναφορά λέγοντας πως «όσο για τον Π. Καμμένο και τον Κ. Κατσίκη που είναι εξαπτέρυγο του, έχουν ένα δίκιο. Αν ένας γκέι συνευρεθεί με τον Κατσίκη ενδεχομένως ο γκέι να κατηγορηθεί για κτηνοβασία».

Η απάντηση του κ. Κατσίκη ήταν άμεση και έντονη. Χαρακτήρισε «πολιτικό αλήτη τον κ. Αμυρά και προανήγγειλε μήνυση εναντίον του.

Λεβέντης κατά ιεραρχών

Για νομοσχέδιο που έγινε αντικείμενο «έξαλλων αντιπαραθέσεων» από πτέρυγες της Βουλής «που δεν έχουν τίποτα να πουν» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την τοποθέτησή του για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια.

Ο Β. Λεβέντης, επέκρινε τις ανάρμοστες εκφράσεις που ακούστηκαν για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι «ζουν τον Μεσαίωνά τους»

Στο μεταξύ καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης συγκέντρωση υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης ήταν σε εξέλιξη έξω από τη Βουλή, ενώ νωρίτερα ακτιβιστική ομάδα για τα δικαιώματα της LGBTQI κοινότητας Queerborg προχώρησε σε διαμαρτυρία με φιλιά μπροστά από την Μητρόπολη Αθηνών. Οι ακτιβιστές κρατούσαν πανό που έγραφε «η αγάπη δεν είναι αμαρτία», ενώ δύο από από αυτούς ήταν ντυμένοι παπάδες, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ορισμένων περαστικών.

Δείτε φωτογραφίες από την συγκέντρωση έξω από τη Βουλή:

2212 le

Δημοφιλή