10 τυπογραφικά λάθη τα οποία κόστισαν εκατομμύρια δολάρια

10 τυπογραφικά λάθη τα οποία κόστισαν εκατομμύρια δολάρια

Ένα τυπογραφικό λάθος, στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες- και στην εποχή του Ίντερνετ και των διαδικτυακών ΜΜΕ αυτό πλέον το ξέρουν και το καταλαβαίνουν όλοι. Ωστόσο, κάποια τυπογραφικά είχαν πραγματικά τρομακτικές επιπτώσεις, το κόστος των οποίων ανήλθε σε εκατομμύρια δολάρια.

Το κανάλι Alltime10s του YouTube συνέταξε μια λίστα με 10 εξ αυτών:

-Ένα λάθος κόμμα το 1872 κόστισε στην αμερικανική κυβέρνηση 2 εκατ. δολάρια, όταν στην US Tariff Act, αντί για «tropical fruit-plants», κάποιος έγραψε «tropical fruit, plants» με αποτέλεσμα την...απαλλαγή από δασμούς όλων των τροπικών φρούτων και φυτών, και όχι μόνο των τροπικών φυτών που παράγουν φρούτα. Υπήρξε διόρθωση, αλλά μετά από δύο χρόνια χαμένων εσόδων.

-Λάθος της Mizuho Securities Co, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια πώλησης μετοχών, 610.000 μετοχές να καταχωρηθούν ως κόστους 1 γιεν η καθεμία. Αποδόθηκε σε λάθος πληκτρολόγηση (fat finger syndrome).

-To 2006 η Alitalia Airlines καταχώρησε κατά λάθος business-class πτήσεις από το Τορόντο στην Κύπρο στα 39 δολάρια αντί για 3.900. Δύο χιλιάδες ταξιδιώτες το εκμεταλλεύτηκαν.

-Η βρετανική κυβέρνηση κατά λάθος καταχώρησε την «Taylor &Sons Ltd» αντί για Taylor&Son. Προκλήθηκε σύγχυση με μεγάλο οικονομικό κόστος και η τελική πράξη παίχτηκε στα δικαστήρια.

-Buying and Soiling: Μεταξύ του 1993 και του 1994 ο Χουάν Πάμπλο Νταβίλα έχασε 206 εκατ. δολάρια στο χρηματιστήριο εξαιτίας ενός τυπογραφικού λάθους. Κατέληξε και στη φυλακή.

-Το 2007 μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων θεώρησε ότι θα ήταν καλή ιδέα να προσελκύσει πελάτες στέλνοντας λαχεία σε ντόπιους. Η ιδέα ήταν να σταλούν 50.000 λαχεία με μόνο έναν νικητή που θα κέρδιζε 1.000 δολάρια. Έγινε λάθος, και όλα τα λαχεία ήταν...νικητήρια. Η εταιρεία ζήτησε συγνώμη και εκτύπωσε αντ'αυτού δωροεπιταγές.

-Η εταιρεία ανέλαβε να κατασκευάσει ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος για κάποια πολεμική αεροπορία, ωστόσο η «φόρμουλα» για το κόστος είχε ένα λάθος, ένα κόμμα σε δεκαδικό αριθμό, με επιπτώσεις εκατομμυρίων.

-Googol: Πηγάζει από το typosquatting, μια αμφιλεγόμενη πρακτική με ονόματα ιστοσελίδων που αποτελούν αναγραμματισμούς διάσημων σελίδων. Αυτά τα λάθη συνεπάγονται απώλειες τεραστίων ποσών κάθε μέρα για τις ιστοσελίδες οι οποίες αποτελούν την...«έμπνευση».

-To 1988 καλιφορνέζικη εταιρεία διαφήμισε στις Yellow Pages «Εξωτικά Ταξίδια», αλλά πέρασαν «Ερωτικά Ταξίδια». Η φήμη της εταιρείας καταστράφηκε.

-Το Mariner 1 εξερράγη στις 22 Ιουλίου 1962 λίγο μετά την απογείωση. Το περιστατικό οφείλεται στην παράλειψη μιας παύλας στο λογισμικό καθοδήγησης.

Δημοφιλή