Keeppet: Η ελληνική επιχείρηση που σας επιτρέπει να αφήσετε το κατοικίδιό σας σε καλά χέρια όταν πάτε διακοπές

Keeppet: Η ελληνική επιχείρηση που σας επιτρέπει να αφήσετε το κατοικίδιό σας σε καλά χέρια όταν πάτε διακοπές
Ο Φοίβος Παντελίδης και ο Χριστόφορος Βαλμάς
KEEPPET
Ο Φοίβος Παντελίδης και ο Χριστόφορος Βαλμάς

Η Ειρήνη Αναστασιάδου, ο Φοίβος Παντελίδης και ο Χριστόφορος Βαλμάς, όλοι επαγγελματίες με πολύχρονη πείρα ο καθένας στο αντικείμενό του, ήταν και οι τρεις ιδιοκτήτες ζώων και φιλόζωοι. Με μία απλή αφορμή, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν το Keeppet, μια νεοφυή επιχείρηση που βασίζεται στο μοντέλο του sharing economy και είναι μία υπηρεσία που βοηθά κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο που θα το φροντίζει όσο εκείνος λείπει. Το Keeppet, που στεγάζεται στο Orange Grove και έχει την υποστήριξη της Ολλανδικής πρεσβείας, δεν σταματά μόνο στην βοήθεια που προσφέρει στους ιδιοκτήτες των ζώων, αλλά κάποια από τα έσοδά του πηγαίνουν στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Dog’s Voice. Η HuffPost Greece μίλησε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το Keeppet, Ας τους γνωρίσουμε!

Τι είναι το keeppet;

Το Keeppet είναι μια νέα υπηρεσία για κατοικίδια, που έχει στόχο να κάνει τον κόσμο τους καλύτερο. Μέσα από την πλατφόρμα www.keeppet.gr όσοι έχουν ζωάκι και θέλουν να λείψουν για λίγες ή περισσότερες μέρες, μπορούν να βρουν έναν pet sitter ή keeper όπως τον αποκαλούμε εμείς, που θα φιλοξενήσει το ζωάκι τους στο σπίτι του και θα του προσφέρει προσωπική φροντίδα και αγάπη όσο ο ιδιοκτήτης του είναι μακριά.

Πώς προέκυψε η ιδέα για μία τέτοια υπηρεσία;

Η ιδέα γεννήθηκε όταν η Ειρήνη, από την ιδρυτική μας ομάδα, ακύρωσε ένα ταξίδι της στη Γενεύη επειδή δεν ήθελε να αφήσει το λυκόσκυλό της, την Τάρα, σε ξενοδοχείο ζώων. Μια που τελικά δεν πήγε ταξίδι, είχε χρόνο να σκεφθεί μια πραγματικά καλύτερη λύση για όσους έχουν κατοικίδια και πάντα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που να τα αφήσουν και ποιος θα τα φροντίσει αν χρειαστεί να λείψουν. Τώρα με το Keeppet, βρίσκουν έναν φιλόζωο keeper που μένει κοντά τους.

Πώς λειτουργεί ακριβώς;

Στο www.keeppet.gr ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης κατοικίδιου κάνει αναζήτηση keeper με βάση την περιοχή που τον ενδιαφέρει και τις ημερομηνίες που θέλει να λείψει. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα αποτελέσματα με τους διαθέσιμους keepers και μπορεί να δει τα προφίλ τους όπου έχουν αναλυτικές πληροφορίες για τους ίδιους, τον χώρο τους, την εμπειρία τους με τα ζώα. Βλέπει επίσης αξιολογήσεις από άλλους ιδιοκτήτες καθώς και την αμοιβή που ορίζει ο κάθε keeper για την υπηρεσία. Στη συνέχεια κάνει κράτηση online. Τόσο απλό.

Πώς μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για την ασφάλεια του ζώου του στην προσωρινή του διαμονή;

Δικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατό περισσότερη σιγουριά στους ιδιοκτήτες ζώων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Για αυτόν τον λόγο η χρήση του Keeppet γίνεται εφόσον ολοκληρώσει κάθε μέρος την εγγραφή του, η οποία είναι εντελώς δωρεάν. Μέσω της διαδικασίας εγγραφής επαληθεύουμε τα προσωπικά στοιχεία τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του Keeper (email, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση) και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία χρηστών. Επιπλέον, για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη του ιδιοκτήτη προς τους keepers έχουμε μια σειρά από πιστοποιήσεις που μπορεί να λάβει ο keeper όπως να συνδέσει το προφίλ του στο Facebook, να πάρει συστάσεις από φίλους του, κλπ. Το πιο σημαντικό εργαλείο βέβαια είναι η αξιολόγηση των keepers από τους ίδιους τους πελάτες τους. Ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι για κάποιους χρήστες όλα αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά. Γι’ αυτό δίνουμε σε κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου τη δυνατότητα να συναντηθεί με έναν keeper πριν τη φιλοξενία και αν στη συνέχεια το επιθυμεί να ακυρώσει την κράτηση χωρίς καμία επιβάρυνση.

Στη διάρκεια της φιλοξενίας, ο keeper ενημερώνει καθημερινά τον ιδιοκτήτη για το ζωάκι του, τηλεφωνικά και στέλνοντας photo updates, ενώ όλες οι κρατήσεις καλύπτονται από καθημερινή 24ωρη δωρεάν κτηνιατρική υποστήριξη, από την ομάδα κτηνιάτρων του Keeppet! Επειδή κι εμείς όλοι έχουμε ζωάκια, κάνουμε το παν για να τα προσέχουμε.

Πόσους χρήστες έχετε αυτή τη στιγμή που θέλουν να φιλοξενήσουν κάποιο ζώο σπίτι τους;

Μέσα σε πολύ λίγο διάστημα, μόλις δύο μήνες από την έναρξη της λειτουργίας μας, έχουμε σχεδόν 200 keepers στην Αθήνα. Επειδή έχουμε δει όλα τα προφίλ ένα προς ένα, μπορώ να σας πω ότι είναι όλοι άνθρωποι φιλόζωοι που είτε έχουν είτε είχαν πάντα στη ζωή τους κατοικίδιο. Τώρα τους δίνουμε την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούν! ελπίζουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται και πολύ σύντομα θα «ανοίξουμε» την δυνατότητα να γραφτούν keepers από τη Θεσσαλονίκη, που είναι η αμέσως επόμενη πόλη που θα πάμε.

Μιλήστε μου λίγο για το φιλανθρωπικό έργο που κάνετε; Σε ποιους οργανισμούς πηγαίνει μέρος από τα έσοδα;

Θέλαμε το Keeppet να μην είναι απλώς μια επιχείρηση γύρω από τα κατοικίδια αλλά μέσα από τις υπηρεσίες μας να βοηθάμε όλα τα ζώα, είτε είναι δεσποζόμενα είτε είναι στη φροντίδα φιλοζωϊκών οργανώσεων. Έτσι έχουμε δεσμευθεί να προσφέρουμε το 2% του ετήσιου τζίρου μας για φιλοζωϊκούς σκοπούς ενώ παρακινούμε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας είτε είναι ιδιοκτήτες ζώων είτε keepers να κάνουν μια μικρή δωρεά για τα ζώα με κάθε κράτηση. Τα έσοδα πηγαίνουν στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Dog’s Voice, η οποία έχει συγκεντρώσει υπό τη σκέπη της σχεδόν όλες τις φιλοζωϊκές οργανώσεις της χώρας μας και τις υποστηρίζει.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η σχέση των Ελλήνων με τα ζώα; Έχουμε την αντίστοιχη παιδεία;

Πολλές φορές συναντάω στο δρόμο περαστικούς με σκυλάκια και συνήθως πιάνω την κουβέντα και τα χαϊδεύω. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες θα μου πουν για το ζωάκι τους ότι “είναι άνθρωπος”, και το εννοούν, όπως το νιώθω κι εγώ για τον σκύλο μου τον Μήτσο και τη γατούλα μου, τη Χουρέμ. Άρα η αγάπη του Έλληνα προς τα ζώα καλλιεργείται συνεχώς και αποκτούμε σιγά - σιγά φιλοζωϊκή παιδεία. Βέβαια έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και δυστυχώς συχνά μαθαίνουμε για περιστατικά εγκατάλειψης ή κακοποίησης που μας οργίζουν. Χαίρομαι που ο νόμος είναι πλέον πολύ αυστηρός για τέτοια θέματα και ελπίζω ότι μέσα από τις προσπάθειες και τις δράσεις που κάνουμε όσα αγαπάμε τα ζώα, τα άσχημα σταδιακά θα εκλείψουν.