10 πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζατε για την σαμπάνια

10 πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζατε για την σαμπάνια

Η αλλαγή του χρόνου πλησιάζει και αρκετοί από εσάς ίσως να έχετε ήδη αγοράσει μία σαμπάνια για εκείνη τη στιγμή που θα μπει το 2016.

Καθώς όμως οι περισσότεροι αγοράζουμε ή πίνουμε σαμπάνια εκείνη την ημέρα του χρόνου, φαίνεται πως γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για αυτό το ποτό που δίνει πάντα μία αίσθηση πολυτέλειας και ευτυχίας.

Ιδού λοιπόν 10 πράγματα που κατά πάσα πιθανότητα αγνοούσατε:

1. Και όμως αυτά τα εντυπωσιακά ποτήρια σαμπάνιας που αρέσουν σε όλους μας, είναι στην πραγματικότητα άχρηστα. Το σωστό είναι να πίνετε την σαμπάνια σας από ποτήρια κρασιού, καθώς έτσι θα απολαύσετε πραγματικά την γεύση και τα αρώματα της.

2. Δεν πρέπει να την αποθηκεύετε στο ψυγείο. Αντίθετα, κρατήστε την σε δροσερό και σκιερό μέρος και τοποθετήσετε την στο πλάι, όπως το κρασί.

3. Η σαμπάνια που πίνουμε σήμερα θα ήταν σκουρόχρωμη και με αφρό, εάν μία γυναίκα δεν είχε εφεύρει έναν τρόπο για να βγάλει το προζύμι από αυτήν. Πρόκειται για την Madame Clicquot.

4. Όταν αγοράζετε ακριβή σαμπάνια, καλό είναι να ζητάτε ένα μπουκάλι από την αποθήκη του καταστήματος και όχι ένα από το ράφι.

5. Δεν είναι καλό να αποθηκεύετε την σαμπάνια για πολύ καιρό μέχρι να την πιείτε. Η φράση «κρατάω αυτή τη σαμπάνια για μια ειδική περίπτωση» θα πρέπει να εκλείψει από το λεξιλόγιό μας!

6. Μην παγώνετε τα ποτήρια μέσα από τα οποία θα πείτε την σαμπάνια σας. Το μόνο που καταφέρετε είναι να εξαφανιστούν άμεσα οι πολυπόθητες φυσαλίδες.

7. Και όμως, υπάρχει μία σαμπάνια για κάθε περίπτωση. Μπορεί να είναι ιδανική ως απεριτίφ ή να συνδυαστεί τέλεια με διαφορετικά είδη φαγητών και γλυκών. Όπως και με κάθε καλό κρασί, υπάρχει πάντα λόγος να πιείτε σαμπάνια.

8. Οι καλύτερες σαμπάνιες προέρχονται από τις σοδειές των ζεστών και ξερών κλιμάτων. Ο λόγος; Ζέστη και ξηρασία σημαίνουν καλύτερες γεύσεις και αρώματα!

9. Η σαμπάνια δεν θα υπήρχε χωρίς τον πηλό. Η Καμπανία, ή αλλιώς Σαμπάνι, η ιστορική αυτή περιοχή της Βορειανατολικής Γαλλίας έχει ένα έδαφος πλούσιο σε πηλό. Και αυτό, όπως θα έχετε καταλάβει, προσφέρει το ιδανικό μέρος κάτω από την γη για να αποθηκευτούν τα μπουκάλια της σαμπάνιας.

10. Αν και η σαμπάνια είναι κατά κύριο λόγο λευκή, για την παραγωγή της χρησιμοποιούνται κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών.