Η διάσημη συγγραφέας και δημοσιογράφος Έλενα Ματθαιοπούλου για τρεις διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Η διάσημη συγγραφέας και δημοσιογράφος Έλενα Ματθαιοπούλου για τρεις διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Kapon editions

Η μόδα και η όπερα είναι προορισμένες από τη φύση τους να συνυπάρχουν. Η όπερα, ως η πλέον πληθωρικά «θεατρική» απ’ όλες τις τέχνες, έχει εμπνεύσει πολλούς από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας, όπως ο Κριστιάν Λακρουά, ο Καρλ Λάγκερφελντ, η Μιούτσια Πράντα, ο Εμανουέλ Ουγκαρό, οι Βίκτωρ και Ρολφ, και τους ώθησε να μεγαλουργήσουν ως κοστουμίστες στον παγκόσμιο οπερατικό χάρτη.

Η έκδοση «Σχεδιαστές Μόδας στην Όπερα» παρουσιάζει δέκα κορυφαίους σχεδιαστές μόδας καθώς και τα φαντασμαγορικά κοστούμια που δημιούργησαν για όπερες στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου: περιέχει συγκεκριμένα σκίτσα των σχεδιαστών για έργα όπως ο Ντον Τζιοβάνι, η Κάρμεν, η Αΐντα, το Έτσι Κάνουν Όλες, ο Μαγικός Αυλός και πολλά άλλα, σε θέατρα όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν καθώς και τα διασημότερα διεθνή φεστιβάλ. Παράλληλα, μέσα από τις συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η συγγραφέας Έλενα Ματθαιοπούλου, αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες πτυχές αλλά και η πορεία του κάθε σχεδιαστή ξεχωριστά προς την όπερα καθώς και οι καινούργιες προκλήσεις που αντιμετώπισε για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της.

Η Έλενα Ματθαιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Pierce College της Αθήνας και κατέχει Bachelor και Master στη Μεσαιωνική Ιστορία από το University College του Λονδίνου. Μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα ως συντάκτρια μόδας στο Tatler και έπειτα στη Daily Express, πριν γίνει συντάκτρια στο πολιτιστικό τμήμα της Evening News, στην οποία και διατηρούσε εβδομαδιαία στήλη με συνεντεύξεις με διάσημες προσωπικότητες των τεχνών. Επίσης αρθρογραφούσε συχνά στους Sunday Times, στο Gramophone και στο Opera Now, ενώ διατηρούσε και στήλη στο Σαββατιάτικο ένθετο των Times, από το 1992 μέχρι το 1993.

Το πρώτο της βιβλίο «Maestro: Encounters with Conductors of Today» εκδόθηκε στη Βρετανία και στην Αμερική και ονομάστηκε «Music Book of the Year 1983» από το περιοδικό Stereo Review, ενώ το δεύτερο βιβλίο της «Bravo: Today's tenors, baritones and basses discuss their roles» (1986) μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των κινέζικων. Ακολούθησαν τα «Diva: Today's sopranos and mezzos discuss their art» (1991), «Juan Carlos I: A king for today» (1996) και η βιογραφία «Placido Domingo: My roles in opera» (2000).

Παράλληλα με το συγγραφικό της έργο η Έλενα Ματθαιοπούλου εργάστηκε ως Καλλιτεχνική Σύμβουλος στο Μέγαρο Αθηνών από την έναρξη της λειτουργίας του το 1991 μέχρι και το 1995, ενώ από το 1996 έως το 2004 υπήρξε η Special Adviser for Vocal Projects της Philharmonia Orchestra του Λονδίνου. Το 2005 έγινε Καλλιτεχνική Διευθύντρια στην επιχείρηση Apollonian Enterprises, η οποία ειδικεύεται στη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων.

Το «Fashion Designers at the Opera» κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2011 σε Αγγλία και Αμερική και ήρθε στην Ελλάδα φέτος, ως «Σχεδιαστές Μόδας στην Όπερα» (εκδόσεις Καπόν). Μάλιστα στην εκδήλωση για την παρουσίασή του στις 2 Δεκεμβρίου στο κτήριο της Όπερας, η κ. Ματθαιοπούλου βραβεύθηκε από την Unesco για το σύνολο της δουλειάς της.

Η Έλενα Ματθαιοπούλου θα δώσει μέσα στους επόμενους μήνες τρεις διαλέξεις στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, για τρία θέματα που γνωρίζει όσο λίγοι. Το πρόγραμμα των ομιλιών της έχει ως εξής:

18 Ιανουαρίου: Η τέχνη του Μαέστρου και το Μυστήριο της.

8 Φεβρουαρίου: Η Τέχνη του Τενόρου

9 Μαΐου: Η Προσευχή στην Όπερα

Οι διαλέξεις θα είναι δίωρης διάρκειας (18:00-20:00) και το κόστος συμμετοχής θα είναι 10€ και 5€ για κάθε διάλεξη.

Για περισσότερες πληροφορίες

Λ. Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

Τηλ: 210 3611206

Δημοφιλή