Απολαύστε την Πρωτοχρονιά χωρίς να είστε τελειομανείς με τους παρακάτω 5 απλούς τρόπους

Απολαύστε την Πρωτοχρονιά χωρίς να είστε τελειομανείς με τους παρακάτω 5 απλούς τρόπους
shutterstock

Οι γιορτές είναι υπέροχες, αλλά μπορούν να είναι γεμάτος άγχος και στρες, ειδικά για κάποιον που είναι τελειομανής και θέλει να είναι όλα στην εντέλεια! Ψάχνει να βρει το τέλειο δώρο, θέλει να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι από το φαγητό και να πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Φυσικά, πάντα κάτι απρόοπτου θα συμβεί που χαλάει την ροή των πραγμάτων για τους τελειομανείς και τους δημιουργεί άγχος, γι' αυτό το λόγο σας προτείνουμε 5 τρόπους για να αποχαιρετήσετε τον τελειομανή εαυτό σας, έστω και για λίγο.

1. Θέστε προτεραιότητες για κάθε υποχρέωση και επίσκεψη

Μπορεί να σας έχουν καλέσει σε πολλά σπίτια και πολλοί φίλοι και συγγενείς, αλλά μερικές φορές είναι αδύνατο να τους ικανοποιήσετε όλους, οπότε το να σας πιάσει άγχος για κάτι τέτοιο είναι μάταιο. Κάντε ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα καταφέρετε να επισκεφτείτε εκείνους που θέλετε εσείς πραγματικά να δείτε, χωρίς όμως να γίνετε ελατήριο. Όσο για τις ευθύνες και τις λοιπές υποχρεώσεις, δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Ναι, το ξέρουμε, ότι κανείς δεν θα το κάνει, όσο καλά το κάνετε εσείς, αλλά έφτασε η στιγμή να μάθετε να μην είστε τόσο συγκεντρωτικοί και να διανείμετε τις ευθύνες.

2. Μην το παρακάνετε

Και αυτό ισχύει για τα πάντα που σχετίζονται με τις γιορτές, είτε πρόκειται για τον στολισμό του σπιτιού, είτε για να πάτε σε όλα τα πάρτι που σας έχουν καλέσει. Προκειμένου να γλιτώσετε από το άγχος των γιορτών, είναι σημαντικό να έχετε ένα λεπτομερές πλάνο, αλλά και εναλλακτικές σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και να μάθετε να λέτε «όχι».

3. Σχετικά με τα δώρα

Εάν ανησυχείτε επειδή θέλετε να πάρετε το τέλειο δώρο στον/στην σύντροφό σας ή στην οικογένειά σας, τότε μάλλον είστε τελειομανείς. Εάν ένα δώρο έρχεται από την καρδιά σας, τότε σίγουρα θα είναι καλό. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ένα δώρο ούτε πρόκειται να χαλάσει, ούτε και να κάνει καλύτερη τη σχέση σας. Το ίδιο ισχύει και για τα οικογενειακά δώρα.

4. Αναγνωρίστε τα θετικά

Ένας τρόπος για να αποβάλλετε την τελειομανία είναι να επικεντρωθείτε στα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Εκφράζοντας όλα όσα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας θα μπορέσετε να διώξετε το άγχος και αντί να στρεσάρεστε για εκείνα που δεν έχετε ή για όσα δεν μπορείτε να οργανώσετε σύμφωνα με αυτό που έχετε στο μυαλό σας.

5. Εγκαινιάστε νέες παραδόσεις

Εάν κάθε χρόνο ετοιμάζεται τα ίδια γεύματα, στα ίδια πάρτι, με τον ίδιο κόσμο, είναι δύσκολο να φύγετε από την ιδέα της τελειομανίας, αφού κάθε φορά θα προσπαθείτε να είστε ακόμα καλύτεροι. Ενσωματώνοντας ορισμένες νέες παραδόσεις μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο και να πειραματιστείτε, χωρίς να έχετε στην πλάτη σας το βάρος των προηγούμενων ετών.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.