Στις δομές φιλοξενίας, σε χώρους του δήμου και σε ξενοδοχεία οι πρόσφυγες εν μέσω κακοκαιρίας

Στις δομές φιλοξενίας, σε χώρους του δήμου και σε ξενοδοχεία οι πρόσφυγες εν μέσω κακοκαιρίας
eurokinissi

Μέτρα για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από την επερχόμενη κακοκαιρία λαμβάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πολλοί εξ αυτών διαμένουν προσωρινά στην πλατεία Βικτωρίας δεν θέλουν να μεταφερθούν στις σχετικές δομές, προκειμένου να πάρουν γρηγορότερα το δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη, ενώ διερμηνείς που ενημερώνουν τον κόσμο για τις ανοιχτές δομές καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές από διακινητές.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που οι δύο δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα και το Ελληνικό εμφανίσουν υπερπληρότητα, τότε τις ημέρες της κακοκαιρίας θα ανοίξει για πρόσφυγες και μετανάστες η θερμαινόμενη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 150-200 άτομα.

Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί 200 vouchers για δωρεάν διαμονή προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της Αθήνας, σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση Caritas και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Για τη μεταφορά των προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας και εφόσον παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιηθεί, εκτός από τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ, και ένα πουλμανάκι 35 θέσεων, που θα παρέχει η Ελληνική Αστυνομία.

Σήμερα το πρωί, δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Ωστόσο, λίγοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι επέλεξαν να μπουν στα λεωφορεία, καθώς πολλοί εξηγούσαν στους διερμηνείς ότι έχουν βγάλει εισιτήρια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους το απόγευμα προς τα σύνορα και τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, πολλοί από τους πρόσφυγες σταματούν για λίγες ώρες στην πλατεία Βικτωρίας, μέχρι να προμηθευτούν εισιτήρια για τη μεταφορά τους προς τα σύνορα. Από το κέντρο της Αθήνας δεν θέλουν να φύγουν και όσοι ανήκουν στις εθνικότητες που δεν μπορούν να περάσουν από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ, καθώς αναζητούν τους διακινητές που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο ταξίδι.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Μοχαμαντί, τις προηγούμενες ημέρες, πολιτισμικοί διαμεσολαβητές του Φόρουμ δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους από διακινητές επειδή ενημέρωναν τον κόσμο στην πλατεία Βικτωρίας για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για φαινόμενα εκμετάλλευσης προσφύγων, οι οποίοι αναμένεται να αναζητήσουν στέγη σε διαμερίσματα που ζουν ομοεθνείς τους τις ημέρες της κακοκαιρίας. «Αυτά τα σπίτια όπου μένουν 20 και 30 πρόσφυγες είναι το μεγαλύτερο άγχος μας για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί, και πιστεύω ότι το φαινόμενο θα ενταθεί με το κρύο», συμπληρώνει.

Και πρόγραμμα δωρεάν διαμονής σε ξενοδοχεία από την οργάνωση Caritas

Στο μεταξύ πρόγραμμα δωρεάν ολιγοήμερης διαμονής για τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων στην Αθήνα και τη Λέσβο, λίγο πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη, εφαρμόζει τον τελευταίο μήνα η ανθρωπιστική οργάνωση Caritas.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Caritas Ελβετίας, απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης και περνούν από την Ελλάδα για λίγες ημέρες. Οικογένειες με μικρά παιδιά, άνθρωποι ηλικίας πάνω από 60 χρονών και άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού καταγραφούν στα σημεία εισόδου τους, έχουν την ευκαιρία να μείνουν για λίγες ημέρες σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η οργάνωση σε Αθήνα και Λέσβο, για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής δυναμικότητας 210 κλινών, και ένα ξενοδοχείο στη Λέσβο, δυναμικότητας 220 κλινών. Συνεργάτες της οργάνωσης εντοπίζουν και ενημερώνουν τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, το λιμάνι του Πειραιά και τη Λέσβο για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους στα ξενοδοχεία.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η υπεύθυνη, Χρύσα Μπαρόγκα, η διαμονή στα ξενοδοχεία είναι διάρκειας από μία έως τρεις ημέρες, ωστόσο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη μπορεί να γίνει ολιγοήμερη παράταση της φιλοξενίας.

Εκτός από τη διαμονή, η οργάνωση έχει προνοήσει για την παροχή δύο γευμάτων την ημέρα στα ξενοδοχεία, αλλά και για την παροχή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης, μεταφραστές και κοινωνικοί λειτουργοί υποστηρίζουν τους διαμένοντες στα ξενοδοχεία, προκειμένου να τους συνδράμουν σε ενδεχόμενες ιατρικές ή νομικές ανάγκες τους.

Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι χτες στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενήθηκαν στα τρία ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Λέσβο 1.850 άτομα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου, ενώ συζητείται και η παράτασή του εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τις επόμενες ημέρες που αναμένεται επιδείνωση του καιρού και εφόσον χρειαστεί, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα συνεργαστεί με την οργάνωση Caritas για την παροχή 200 vouchers σε πρόσφυγες και μετανάστες για διαμονή στα δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Μπαρόγκα, δεν έχει γίνει συζήτηση με το υπουργείο ή την Ύπατη Αρμοστεία για ένταξη της συγκεκριμένης δράσης στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων για 20.000 θέσεις φιλοξενίας, που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και διευκρινίζει ότι η φιλοσοφία των δύο προγραμμάτων είναι διαφορετική, καθώς η Caritas παρέχει ολιγοήμερη διαμονή, ενώ το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας κάνει λόγο για φιλοξενία διάρκειας έως έξι μηνών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Caritas παρέχει σε πρόσφυγες και μετανάστες στις εγκαταστάσεις της, επί της οδού Καποδιστρίου 52 στην Αθήνα, ζεστά ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής, ενώ για τις ημέρες των γιορτών διανέμει vouchers αξίας δέκα ευρώ για αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Τις ημέρες των Χριστουγέννων δόθηκαν περίπου 250 τέτοιες δωροεπιταγές, ενώ παρόμοιος θα είναι και ο αριθμός όσων θα διανεμηθούν σήμερα και αύριο ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Δημοφιλή