Ένα συγκλονιστικό βίντεο για αυτούς που έμειναν πίσω: Αποστεωμένα παιδιά τρώνε φύλλα για να επιβιώσουν σε πόλη της Συρίας (Σκληρές εικόνες)

Ένα συγκλονιστικό βίντεο για αυτούς που έμειναν πίσω: Αποστεωμένα παιδιά τρώνε φύλλα για να επιβιώσουν σε πόλη της Συρίας (Σκληρές εικόνες)
Video

Ο κόσμος ασχολείται με αυτούς που έρχονται και ξέχασε αυτούς που μένουν πίσω...

Ο Abu Abdul Rahman δεν έχει φάει τίποτα για 4 ημέρες. Ένα μωρό έχει να πιει γάλα ένα μήνα. Το ταΐζουν νερό και αλάτι.

Πεινασμένος και αδύναμος, ο Rahman και η οικογένεια του προσπαθούν να μειώσουν στο ελάχιστο τις κινήσεις τους μέσα στο σπίτι, στη Συριακή πόλη Μαντάγια, έξω από τη Δαμασκό. Φοβούνται ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα θα τους «στραγγίξει» την λίγη ενέργεια που έχει παραμείνει στο σώμα τους.

Syrian Town Starving to Death

It's been months since food aid arrived in this Syrian town, and people are starting to die from hunger.

Posted by AJ+ on Wednesday, 6 January 2016

Οι κάτοικοι, λόγω της σοβαρής έλλειψης τροφίμων, έχουν αναγκαστεί να φάνε από φύλλα μέχρι και τα κατοικίδιά τους...

«Δεν έχουν μείνει άλλες γάτες και σκυλιά ζωντανά στην πόλη. Ακόμη και τα φύλλα των δέντρων έχουν εξαφανιστεί» λέει στο Al Jazeera.

Η πόλη Μαντάγια, που βρίσκεται 25 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού, βρίσκεται υπό πολιορκία από τις δυνάμεις του Άσαντ από τον Ιούλιο. Εκτός από την έλλειψη τροφίμων, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ για να ζεσταθούν καίνε ότι πλαστικό έχει μείνει στην πόλη, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τον Guardian, ένα κιλό ρύζι κοστίζει πλέον περίπου 250 δολάρια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Στην περιοχή βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 40.000 άνθρωποι από τον Ιούλιο.

«Οι άνθρωποι εδώ πεθαίνουν σε slow motion» είπε στον Guardian ο Louay, κάτοικος της πόλης, με φωνή αδύναμη από τον λιμό.

«Είχαμε μερικά λουλούδια σε γλάστρες στο σπίτι μας. Εχθές, κόψαμε τα πέταλά τους και τα φάγαμε, αλλά ήταν πικρά, χάλια. Παλιά λέγαμε ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να πεθάνει από πείνα, αλλά τώρα βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα».

Καταγγελίες αναφέρουν πως από τον λιμό κινδυνεύουν και οι κάτοικοι των πόλεων Φούα και Κεφράγια.

Επετράπη η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτρόπαιων εικόνων από τα διεθνή μέσα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί τις επόμενες ημέρες. Παραμένει ωστόσο ακόμη άγνωστο ποια θα είναι η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα επιτραπεί να περάσει στις πόλεις αυτές.

Η τελευταία φορά που αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπάντανι και στα χωριά Φούα και Κεφράγια ήταν την 18η Οκτωβρίου.

Έκτοτε «η πρόσβαση στην πόλη Μαντάγια ήταν αδύνατη, παρά τις πολλές εκκλήσεις για αυτό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Δημοφιλή