Το Netflix ήρθε στην Ελλάδα: Μπήκαμε, είδαμε και σας λέμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το Netflix ήρθε στην Ελλάδα: Μπήκαμε, είδαμε και σας λέμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Netflix

Χτες, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης ηλεκτρονικού και τεχνολογικού περιεχομένου CES 2016 που πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο στο Las Vegas, o CEO του Netflix, Reed Hastings έκανε μεταξύ άλλων μια ανακοίνωση που σίγουρα κανένας Έλληνας δεν περίμενε να ακούσει.

Για τους μη έχοντες γνώση περί Netflix, πρόκειται για την δημοφιλέστερη ίσως συνδρομητική υπηρεσία streaming σειρών και ταινιών η οποία έχει παρουσιάσει κατά καιρούς και δικές της παραγωγές. Σίγουρα όλοι ξέρετε το «House of Cards» και, πιθανότατα, το «Orange Is The New Black». Αμφότερα είναι παραγωγές της εν λόγω πλατφόρμας, όπως και τα πιο πρόσφατα και άκρως επιτυχημένα «Marvel's Daredevil» και «Narcos».

Ο πρώτος μήνας παρέχεται δωρεάν και έπειτα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μία από τις τρεις μηνιαίες συνδρομές που του προσφέρονται: το πακέτο με 7.99€ και προβολή σε μία μόνο οθόνη, το βασικό πακέτο με 9.99€ για HD εικόνα και ταυτόχρονη προβολή σε δύο οθόνες και το premium πακέτο με 11.99€ για ultra HD και ταυτόχρονη προβολή σε τέσσερις οθόνες.

Το ελληνικό ίντερνετ παραληρεί ακατάπαυστα μετά το άκουσμα αυτής της είδησης χτες το βράδυ και σίγουρα έχετε δει αρκετά status σε Facebook και Twitter τις τελευταίες ώρες να κινούνται γύρω από τη θεματική «αντίο ζωή» ή/και «τα ξαναλέμε το 2018». Αντιδράσεις άκρως δικαιολογημένες βέβαια, καθώς μπορεί οι Έλληνες να έβλεπαν τόσο καιρό αμερικάνικες σειρές, τις έβλεπαν όμως μέσω παράνομου downloading. Και φυσικά εκτός από το τέλος της πειρατείας, ο ερχομός του Netflix βάζει τέλος και στο, ομολογουμένως κουραστικό, ατελείωτο ψάξιμο για το torrent με την κατάλληλη ποιότητα σε ήχο και εικόνα. Πλέον για ένα πολύ μικρό αντίτιμο κάθε μήνα μπορείς να έχεις όλες τις αγαπημένες σου σειρές να σε περιμένουν στον υπολογιστή σου.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ναι γιατί, δυστυχώς, αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια.

Μέχρι στιγμής το ελληνικό Netflix έχει δύο σημαντικά «φάουλ» που αν δεν λυθούν σύντομα ίσως επηρεάσουν αρνητικά τον αριθμό των μελλοντικών συνδρομών του από τους εγχώριους χρήστες.

Πρώτο και κυριότερο, δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι. Σίγουρα οι «βετεράνοι» φαν των αμερικάνικων σειρών δεν θα ενοχληθούν ιδιαίτερα από αυτή την έλλειψη, για όσους όμως κουράζονται να παρακολουθούν μια σειρά στα αγγλικά η έλλειψη οπτικού βοηθήματος δεν είναι αμελητέα. Συν τοις άλλοις σειρές όπως το «Peaky Blinders», που οι πρωταγωνιστές εκτός από έντονη βρετανική ή ιρλανδική προφορά έχουν τη συνήθεια να μιλάνε μέσα από τα δόντια τους, δεν βλέπονται και τόσο εύκολα χωρίς υπότιτλους. Λογικά το θέμα θα διευθετηθεί εν καιρώ, κανείς δεν ξέρει όμως πότε και ποιες σειρές θα έχουν προτεραιότητα.

Το δεύτερο πρόβλημα που παρατηρείται είναι πως ο κατάλογος με τις σειρές που διατίθενται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι αισθητά φτωχότερος από αυτόν της Αμερικής και των άλλων χωρών που έχουν πρόσβαση στο Netflix. Η απουσία του «House of Cards» είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες, ειδικά αν σκεφτούμε την απήχηση που έχει η σειρά στη χώρα μας. Πολλοί λένε πως αυτό οφείλεται στη συμφωνία που έχει υπογράψει ελληνικός πάροχος περιεχομένου για το εν λόγω προϊόν και πως το ζήτημα θα λυθεί σύντομα, προς το παρόν όμως μιλάμε για φήμες και τίποτα παραπάνω. Και πάλι βέβαια, για όσους δεν «κατεβάζουν» συστηματικά σειρές και δεν έχουν την καλύτερη των σχέσεων με τα torrents και την όλη ιστορία του downloading, οι σειρές που προσφέρει το Netflix είναι πολλές, εξαιρετικές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Για τους «παλιούς», ωστόσο, οι τίτλοι αυτοί μάλλον βρίσκονται ήδη σε κάποιο φάκελο στον υπολογιστή τους -και με ελληνικούς υπότιτλους.

Για τις ταινίες που περιέχονται στο Netflix δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Για όσους είναι συνδρομητές OTE TV, Nova ή HOL (υπηρεσίες που επενδύουν εξίσου σε αμερικάνικες σειρές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθούν από δω και πέρα) ο κατάλογος με τις ταινίες της αμερικάνικης συνδρομητικής υπηρεσίας δεν πρόκειται να τους εντυπωσιάσει και ιδιαίτερα. Για όλους τους υπόλοιπους θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα μια όαση μέσα στο κιτς χάος της ελληνικής τηλεόρασης.

Σε κάθε περίπτωση ο ερχομός του Netflix στη χώρα μας είναι σίγουρα μια σπουδαία είδηση, τόσο για τα όσα έχει να μας προσφέρει όσο και για την αναπόφευκτη αλλαγή -προς το καλύτερο, θέλουμε να πιστεύουμε- που θα φέρει στο τοπίο των συνδρομητικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, σε ποιοτικό και οικονομικό επίπεδο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε τον πρώτο, δωρεάν μήνα της υπηρεσίας και να αποφασίσετε οι ίδιοι αν σας ταιριάζει. Καλές προβολές!