Μαραθώνιος επαφών για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Μαραθώνιος επαφών για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
Sooc

Με ένα μαραθώνιο επαφών 7 ημερών ο οποίος θα καταλήξει στο κρίσιμο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να προλάβει την εμπλοκή που προμηνύεται σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης με αφορμή τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών να κάμψει τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει αρκετά μέλη του Eurogroup σχετικά με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον 10 κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη της αξιολόγησης εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να τους παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και να τους εξηγήσει τις λεπτές ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία.

Η αρχή γίνεται σήμερα από την Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Θα ακολουθήσει το Σάββατο συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, τη Δευτέρα με τον Αλεξάντερ Στουμπ στο Ελσίνκι, την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ.

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ίσως το πιο κρίσιμο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ένα μόλις 24ωρο πριν τη σύνοδο του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο Βερολίνο για κατ ιδίαν συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να πείσει τον Γερμανό ομόλογο του να μην κρατήσει σκληρή στάση.

Τα αποτελέσματα των επαφών θα φανούν την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όταν στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί η Ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ενώ αναμένεται να εξεταστούν και οι εξελίξεις σχετικά με το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και οι προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι των επόμενων ετών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ).

Ανοιχτή ημερομηνία

Το αποτέλεσμα της συνόδου του Eurogroup θα κρίνει την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του ΔΝΤ έγινε γνωστό ότι η αποστολή του Ταμείου θα καταφθάσει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, δήλωσε ότι «Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης».

Χαρακτηριστικό είναι ότι κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τις 18 Ιανουαρίου και περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Πάντως άσχετα από την ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης θεωρείται δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δίνει το στίγμα λέγοντας ότι θα διαρκέσουν «μήνες αντί για εβδομάδες» καθώς πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα μεταξύ άλλων.

Δημοφιλή