7 τύποι ανθρώπων που πρέπει να σβήσετε ΤΩΡΑ από φίλους σας στο Facebook

7 τύποι ανθρώπων που πρέπει να σβήσετε ΤΩΡΑ από φίλους σας στο Facebook
Double exposure of a man and woman using smart phones in different locations. One in the countryside and one in the city.
Tim Robberts via Getty Images
Double exposure of a man and woman using smart phones in different locations. One in the countryside and one in the city.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάς το χρόνο σου διαβάζοντας τις σοφίες διάφορων τοξικών «φίλων» σου στα κοινωνικά δίκτυα.

Κατά πάσα πιθανότητα ο κατάλογος των φίλων σου στο Facebook συναγωνίζεται επάξια τον κατάλογο των υπαλλήλων μιας πολυεθνικής εταιρείας. Είτε είναι φίλοι σου από το λύκειο, είτε από παλιότερες δουλειές, είτε κόσμος που γνώρισες σε διακοπές, σίγουρα όλοι τους έχουν διάφορα πράγματα να μοιραστούν στα Facebook status τους -αυτό όμως δεν σημαίνει πως θες και να τα διαβάσεις.

Σκεφτείτε λοιπόν πως η ακόλουθη λίστα είναι κάτι σαν εγχειρίδιο βασικών οδηγιών για να διατηρείτε την ψυχολογία σας σε υγιές επίπεδο. Όπως ξέρετε, οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε παρέα συμβάλλουν σημαντικά στην ευτυχία μας. Έρευνες έχουν δείξει πως η ευτυχία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές μας επαφές και αυτό σημαίνει και τις επαφές που έχουμε online.

Παρακάτω θα δείτε μερικά χαρακτηριστικά είδη Facebook φίλων τους οποίους σίγουρα έχετε στην λίστα σας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να απαλλαγείτε από αυτούς άμεσα.

1. Ο πολιτικός αναλυτής

Είναι σαν να έχεις μπροστά σου τον πομπώδη μεθυσμένο θείο σου από το τραπέζι των Χριστουγέννων, μόνο που σε αυτή την περίπτωση τον έχεις μπροστά σου κάθε μέρα.

Οι φίλοι μας στα κοινωνικά δίκτυα έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν δημόσια τις πολιτικές τους απόψεις, αν όμως εσύ δεν έχεις καμία όρεξη να διαβάζεις κάθε τρεις και λίγο την απόλυτη άποψη κάποιου για τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, απλά, ξεφορτώσου τον.

2. Η Κυρία Απαισιοδοξία

Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες, υπάρχει όμως σημαντική διαφορά ανάμεσα στο απλά να μοιράζεσαι κάτι και στο να γράφεις «σεντόνια» αρνητισμού κάθε μέρα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το στρες είναι κολλητικό. Όσο περισσότερη αρνητική ενέργεια διώχνεις από τη ζωή σου -συμπεριλαμβανομένων των φίλων σου στο Facebook- τόσο πιο ευτυχισμένος θα είσαι.

3. Τον/την πρώην σου

Μη σπαταλάς πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σου (που δεν θα κερδίσεις ποτέ πίσω) για να παρακολουθείς την κάθε κίνηση του πρώην σου, είτε ήταν εραστής είτε φίλος σου. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, η διαγραφή τους όμως από τον κοινωνικό σου κύκλο (online και offline) ίσως είναι η καλύτερη κίνηση για την ψυχική σου υγεία.

Αν δεν είσαι ακόμα έτοιμος να κάψεις κάθε γέφυρα επικοινωνίας, το Facebook έχει, ευτυχώς, πολλούς τρόπους που διευκολύνουν το άβολο αυτό ενδιάμεσο στάδιο. Μπορείς να τον κρύψεις από το newsfeed σου ή να χρησιμοποιήσεις την λειτουργία “Take a Break”, η οποία κρύβει τις όποιες αναμνήσεις, φωτογραφίες κλπ έχεις μαζί με αυτό το άτομο.

4. Τον «έχει καλύτερη ζωή από μένα»

Είναι καιρός να σταματήσεις να συγκρίνεις τη ζωή σου με τις ζωές άλλων, κάτι που ωστόσο δεν είναι και τόσο εύκολο όταν το Facebook σου δείχνει συνέχεια ζωές που ζηλεύεις και θα ήθελες να έχεις. Αν νιώθεις άσχημα για τη ζωή σου επειδή ένας συμμαθητής σου από το σχολείο παντρεύτηκε και αγόρασε σπίτι, την ίδια στιγμή που εσύ είσαι μόνος και ζεις σε γκαρσονιέρα με νοίκι, ίσως ήρθε η ώρα για το «unfriend» ή έστω το «hide».

5. Τον απελπισμένο για προσοχή

«Σήμερα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η χειρότερη μέρα της ζωής μου... δεν θέλω καν να μιλήσω για αυτό», διαβάζεις σε ένα status στο χρονολόγιό σου. Και τα μάτια σου αρχίζουν και γυρίζουν ανάποδα από μόνα τους.

Σίγουρα δεν είσαι μόνος. Τα status που αποζητούν απελπισμένα την προσοχή τείνουν περισσότερο να εκνευρίζουν τον κόσμο παρά να τον κάνουν να παίρνει μέρος στη κουβέντα. Αν όλο αυτό το δράμα σε κουράζει, μάλλον ήρθε η ώρα να εξαφανίσεις αυτούς τους ανθρώπους από το διαδικτυακό οπτικό σου πεδίο.

6. Ο καυχησιάρης

Πήγε διακοπές σε ένα εξωτικό μέρος; Έχασε 865 θερμίδες στο γυμναστήριο; Σίγουρα θα το μάθεις πρώτος και σίγουρα θα νιώσεις τα νεύρα σου να γίνονται κορδέλες. Ακόμα και η επιστήμη είναι με το μέρος σου: έρευνες έχουν δείξει πως το να καυχιέται κάποιος δήθεν «ταπεινά» ή να διαφημίζει τον εαυτό του υπό το πέπλο της μετριοφροσύνης, δεν ξεγελά στην πραγματικότητα κανέναν στα κοινωνικά δίκτυα. Συγγνώμη, ψώνια.

7. Οποιονδήποτε σε κάνει να νιώθεις πραγματικά χάλια για τον εαυτό σου

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν πρέπει να είναι μέρη που σου διαλύουν την ψυχολογία και σου ρουφάνε την ψυχή, ίσα ίσα το αντίθετο. Αν λοιπόν υπάρχει κάποιος που σε κάνει να λυπάσαι τον εαυτό σου, για οποιονδήποτε λόγο, είτε σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο είτε στην πραγματική ζωή, πρέπει να αρχίσεις να επανεξετάζεις την παρουσία τους στη ζωή σου.

Και αν αυτό δεν σε βοηθά, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα. Λίγος καιρός offline από παντού δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Τόσους αιώνες πώς επιβιώναμε χωρίς Facebook; Έτσι μπράβο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post.