Οι άγνωστοι ρόλοι του David Bowie: Τα περάσματά του από το σινεμά, την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια

Οι άγνωστοι ρόλοι του David Bowie: Τα περάσματά του από το σινεμά, την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια

Κάποιοι θεωρούν τον, πλέον εκλιπόντα, David Bowie, ως έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής: Ένας καλλιτέχνης «πλήρους φάσματος», ο οποίος πειραματίστηκε...με τα πάντα, τα κατάφερε παντού καλά και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της μουσικής- με το «κύκνειο άσμα» του, Blackstar, να έχει κυκλοφορήσει λίγο πριν τον θάνατό του.

Οι περισσότεροι επικεντρώνουν στη μουσική του- ωστόσο, πέρα από αυτήν, είχε πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων (περιλαμβανομένων voiceovers, με τον Bowie να δανείζει τη φωνή του) σε τηλεοπτικά και κινηματογραφικά έργα- αλλά και σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

Μεταξύ άλλων λοιπόν, ο David Bowie είχε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο παίζοντας έναν ανθρωποειδή εξωγήινο που πέφτει στη Γη και προσπαθεί να βγάλει τα λεφτά που χρειάζεται για να φτιάξει διαστημόπλοιο στο «The Man Who Fell to Earth» του 1976. Επίσης, πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ «Baal» (1982), παίζοντας ένα νεαρό «επαναστάτη», αυτοκαταστροφικό ποιητή, ενώ άφησε το σημάδι του στο εμβληματικό, ατμοσφαιρικό και σκοτεινά ερωτικό «The Hunger» (1983) , πλάι στην Κατρίν Ντενέβ και τη Σούζαν Σαράντον, παίζοντας τον βρικόλακα εραστή του γοητευτικού, αθάνατου χαρακτήρα της Ντενέβ. Άλλος ένας εμβληματικός του ρόλος ήταν αυτός του Τζακ «Στρέιφερ» Τσέλιερς, Βρετανού στρατιωτικού- αιχμαλώτου σε ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων στο «Merry Christmas Mr. Lawrence».

Από εκεί και πέρα, ακολουθεί μια σειρά από ρόλους που περιελάμβαναν ιδιαίτερα «χρωματιστά» περάσματά του – είτε σε β' ρόλους, είτε σε cameos, είτε ακόμη και δανείζοντας τη φωνή του σε κινούμενα σχέδια: Από το «Into the Night« και το «Labyrinth» (όπου έπαιξε τον «Goblin King», που τυραννά μια νεαρή Τζένιφερ Κόνελι), μέχρι τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου στον διάσημο κινηματογραφικό «Τελευταίο Πειρασμό» του Μάρτιν Σκορτσέζε και του Νίκου Καζαντζάκη και τον ρόλο του στο «Twin Peaks: Fire Walk with Me» (1992).

Συμπρωταγωνίστησε με τη Ροζάνα Αρκέτ στο κωμικό «The Linguini Incident» κι έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο (ενός νεκραναστημένου άνδρα 400 χρονών, που βοηθά ένα παιδάκι που πάσχει από ανίατη ασθένεια) στο «Mr Rice's Secret», ενώ, καλλιτέχνης γαρ, έπαιξε και τον Άντι Γουόρχολ στο «Basquiat» (1996). Οι συμμετοχές του περιλαμβάνουν το γουέστερν «Il mio West», το «Zoolander» (ως ο εαυτός του) και το «B.U.S.T.E.D», ενώ παρουσίαζε, μαζί με τον Τέρενς Σταμπ, την ανθολογία τρόμου «The Hunger». Στο «The Prestige» του Τζόναθαν Νόλαν, με τους Χιου Τζάκμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και Σκάρλετ Γιόχανσον, κάνει ένα αξέχαστο πέρασμα ως ο Σέρβος εφευρέτης- «μάγος» του ηλεκτρισμού, Νικολά Τέσλα (όσοι έχουν διαβάσει για τον Τέσλα, ξέρουν ότι ο Bowie ήταν πραγματικά ο μόνος που μπορούσε να παίξει τον διάσημο, εν πολλοίς αινιγματικό, εφευρέτη).

Πέρασμα πραγματοποιεί και από το «August», ενώ δεν του ξέφυγαν και τα κινούμενα σχέδια, αφού έδωσε τη φωνή του και στον «Lord Royal Highness» στον...«Μπομπ τον Σφουγγαράκη» (!), αλλά και στον «Maltazard» του «Arthur and the Invisibles».

Κλείνοντας, δεν πρέπει να παραλείψουμε και το πέρασμά του από τα βιντεοπαιχνίδια: Η φιγούρα του κυριαρχεί στο «Omikron: The Nomad Soul» του 1999, ένα εξαιρετικά διαφορετικό και «πειραματικό» παιχνίδι της Quantic Dream, στο οποίο ο μεγάλος καλλιτέχνης συμμετείχε στον σχεδιασμό και στο σενάριο, ενώ τραγούδια του υπήρχαν και στο soundtrack του παιχνιδιού. Αλλά ο Bowie δεν έμεινε εκεί, καθώς κάνει δύο εμφανίσεις ο ίδιος, ως ο «Boz», ένας χαρακτήρας ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της φουτουριστικής πόλης «Omikron», αλλά και ως ο τραγουδιστής του μουσικού συγκροτήματος «The Dreamers», που κάνει παράνομες συναυλίες στην πόλη.

Όπως είπαμε και πριν: Καλλιτέχνης πλήρους φάσματος. Κυριολεκτικά.

Δημοφιλή