Τσαβούσογλου: Η Τουρκία προβληματίζεται από τα «αντιισλαμικά» μηνύματα στην «κούρσα» των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία προβληματίζεται από τα «αντιισλαμικά» μηνύματα στην «κούρσα» των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Τα «αντιισλαμικά» μηνύματα στην «κούρσα» των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (Νοέμβριος 2016) προβληματίζουν την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη Δευτέρα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, περί απαγόρευσης της μετανάστευσης των μουσουλμάνων.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είχε πει τον προηγούμενο μήνα ότι σε όλους τους μουσουλμάνους του εξωτερικού θα έπρεπε να απαγορευθεί (προσωρινά) η είσοδος στις ΗΠΑ- πρόταση την οποία επανέλαβε στο πρώτο του τηλεοπτικό σποτ την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι έτος εκλογών στις ΗΠΑ, και προβληματιζόμαστε από αντιισλαμικά μηνύματα από κάποιους από τους υποψηφίους» είπε ο Τσαβούσογλου σε συνδιάσκεψη πρέσβεων στην Άγκυρα.

Σημειώνεται πως άλλος ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι «δεν κάνουν» για την προεδρία των ΗΠΑ- αν και αργότερα πρόσθεσε πως θα ήταν ανοικτός απέναντι σε έναν μουσουλμάνο υποψήφιο, εάν αποκήρυσσε τη Σαρία.

Στην ομιλία του, στην ετήσια συνάντηση Τούρκων πρέσβεων, ο Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Μπασίκα του βορείου Ιράκ- κίνηση που προκάλεσε εντάσεις με τη Βαγδάτη. Ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα σέβεται την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ, και ότι η κίνηση αυτή έγινε μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Μπασίκα, όπου Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Ιρακινούς εθνοφύλακες για να πολεμήσουν εναντίον του ISIS.

Επίσης, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Ωστόσο, φάνηκε να διαψεύδει τις προσδοκίες περί ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ, αναφέροντας ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία όσον αφορά στις τουρκικές αξιώσεις περί αποζημίωσης για τους θανάτους 10 Τούρκων ακτιβιστών στο περιστατικό με το «Μαβί Μαρμαρά» στα ανοιχτά της Γάζας το 2010 (υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα, Ισραηλινός αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ και η Τουρκία είχαν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων).

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για να διασφαλιστεί η επίλυση του Κυπριακού. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής θα είναι η έμφαση/ προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα, η πίστη σε παγκόσμιες αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλίας μέσω «ρεαλιστικής προσέγγισης».

Δημοφιλή