Προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών της αξιολόγησης. Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων

Προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών της αξιολόγησης. Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων
Sooc

Περιμένοντας τις πρώτες αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ρίχνει όλο το βάρος στην επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης προκειμένου να ανοίξει το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του χρέους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει η αξιολόγηση να μετατραπεί σε πολύμηνο θρίλερ» και προσθέτουν «πρέπει να αποδείξουμε ότι «τρέχουμε» το πρόγραμμα προκειμένου να αποφύγουμε μια εμπλοκή».

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού έχουν ήδη καταγραφεί «τα εύκολα και τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης» και πλέον στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν την διαπραγματευτική γραμμή με την οποία θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Η κυβέρνηση μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει επίσημη απάντηση σχετικά με την Ελληνική πρόταση, ωστόσο σε γενικές γραμμές γνωρίζουν ποια θέματα πρόκειται να αποτελέσουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Το υπουργείο Εργασίας έχει καταγράψει ήδη τα σημεία που οι δανειστές εκφράζουν τη διαφωνία τους. Μεταξύ άλλων είναι:

  • Η συνολική δαπάνη που θα εξοικονομηθεί από την μεταρρύθμιση καθώς οι δανειστές βλέπουν ακόμα «τρύπες» στο σχέδιο που μπορεί να φτάσουν και τα 500εκατ ευρώ σε σχέση με το 1,8δισ ευρώ που θα πρέπει να εξοικονομηθεί.
  • Η «διάσωση» των χαμηλών επικουρικών σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τα επικουρικά ταμεία, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους δανειστές. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών μετά και τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων.
  • Το εύρημα τις προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους προκειμένου να διασωθούν οι κύριες συντάξεις και μάλιστα τη στιγμή που το βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι νέοι συνταξιούχοι.

Λεπτές ισορροπίες

Στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η ψήφιση του νομοσχεδίου έως το τέλος του Ιανουαρίου, προκειμένου η αξιολόγηση να ξεκινήσει έχοντας η κυβέρνηση υλοποιήσει σχεδόν το 70% των υποχρεώσεων του Μνημονίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι παρά τις όποιες ενστάσεις εμφανίζονται, οι δανειστές δεν θα τραβήξουν στα άκρα τη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό. «Δεν πρόκειται να έχουν τρελές απαιτήσεις» επισημαίνει κυβερνητική πηγή εξηγώντας ότι «οι θεσμοί γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δεν επιθυμούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση».

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει στις «προειδοποιητικές βολές» του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλμπλουμ με περιοδείες σε ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία του προγράμματος, τις προτάσεις της και να κερδίσει συμμάχους στην μάχη να επιταχύνει την αξιολόγηση από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Αξιολόγηση και χρέος

Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο ρίχνει το βάρος στην διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους προκειμένου να εξηγήσει στους εταίρους ότι η διευθέτηση του θα αποτελέσει έναυσμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη μεταστρέφοντας το αρνητικό κλίμα στην οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει αυτό το στόχο, επιχειρώντας δια της πλαγίας οδού να πείσει τους ομολόγους του να μην μπλοκάρουν τις διαδικασίες αξιολόγησης στο επικείμενο Eurogroup.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η επί μακρόν διαπραγμάτευση που θα απομακρύνει τη συζήτηση για το χρέος θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και για την οικονομία και για την κυβερνητική συνοχή , εφόσον οι βουλευτές κληθούν να ψηφίζουν νέα μέτρα χωρίς να μπορούν να απαντήσουν στις κοινωνικές αντιδράσεις με το «τυράκι» του χρέους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι μέχρι τώρα επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του Γιώργου Κατρούγκαλου που ενημερώνει τους Ευρωπαίους για την πρόταση του Ασφαλιστικού, κρίνονται θετικές. Ωστόσο, το κρίσιμο ραντεβού ο υπουργός Οικονομικών θα το έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο, ένα μόλις 24ώρο πριν τη σύνοδο του Eurogroup.

Η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα κρίνει πολλά σε σχέση με την πίεση που θα δεχθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, αλλά κυρίως θα καταλάβει αν ο Γερμανός ομόλογος του είναι διατεθειμένος και το 2016 να επιχειρήσει να οδηγήσει τα πράματα στα άκρα.

Δημοφιλή