BuzzFeed: H Daily Telegraph παρακολουθεί πότε οι δημοσιογράφοι της είναι στο γραφείο τους

BuzzFeed: H Daily Telegraph παρακολουθεί πότε οι δημοσιογράφοι της είναι στο γραφείο τους
Matt From London/Flickr

Η βρετανική Daily Telegraph έχει εγκαταστήσει στα γραφεία των εργαζομένων της συσκευές για να παρακολουθεί εάν/πότε οι δημοσιογράφοι είναι στα γραφεία τους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BuzzFeed.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εφημερίδα επιβεβαίωσε την εν λόγω κίνηση σε email προς το προσωπικό της αφού πολλοί εργαζόμενοι είπαν ότι το πρωί της Δευτέρας, φτάνοντας στη δουλειά, βρήκαν μικρά πλαστικά κουτιά στα γραφεία τους. Η εμφάνισή τους προκάλεσε ερωτηματικά, και κάποιοι έψαξαν στο Ίντερνετ το όνομα της εταιρείας, διαπιστώνοντας πως επρόκειτο για ασύρματους ανιχνευτές κίνησης, που κατασκευάζονται από εταιρεία ονόματι OccupEye, προκειμένου να παρακολουθείται το πότε οι εργαζόμενοι είναι στα γραφεία τους.

Στην ιστοσελίδα της OccupEye αναφέρεται πως παρέχει «αυτοματοποιημένη ανάλυση αξιοποίησης χώρου εργασίας», μέσω αισθητήρων που «ενεργοποιούνται από κίνηση και θερμότητα». Αυτό επιτρέπει στη διοίκηση να έχει πρόσβαση σε ένα σύστημα το οποίο είναι «υπερευαίσθητο, αλλά και τρομερά αξιόπιστο όσον αφορά στην παρακολούθηση της αξιοποίησης χώρου σε πραγματικό χρόνο, 1:1...απλά, εάν ένας χώρος χρησιμοποιείται, οι αισθητήρες OccupEye θα το καταγράψουν και εγγυώντας ότι θα μάθετε για αυτό» σημειώνεται στο site.

Όπως αναφέρει το BuzzFeed, συνδικαλιστές έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, και στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων επικρατεί αναβρασμός. Επίσης, υποστηρίζεται ότι, λίγο αφού το BuzzFeed News ήρθε σε επαφή με την εφημερίδα για σχόλια, απεστάλη email σε όλο το προσωπικό, εξηγώντας ότι οι αισθητήρες θα είναι εκεί για τέσσερις εβδομάδες, και ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό μέτρο, με προσανατολισμό προς την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα της OccupEye δεν υπάρχουν αναφορές σε περιβαλλοντικά θέματα/ χρήσεις.

Δημοφιλή