Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς δηλώνει ο Σκουρλέτης με αφορμή την αναστολή εργασιών της Eldorado Gold στις Σκουριές

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς δηλώνει ο Σκουρλέτης με αφορμή την αναστολή εργασιών της Eldorado Gold στις Σκουριές
Eurokinissi

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» είπε και πρόσθεσε: «Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Οταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

«Δεν εκβιαζόμαστε» και από την Όλγα Γεροβασίλη

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα, διότι θεωρεί αναγκαίες τις επενδύσεις για την ανάπτυξη, όμως επενδύσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέρον» ανέφερε η κ. Όλγα Γεροβασίλη για την εταιρεία El Dorando και την προαναγγελία αναστολής εργασιών. Επίσημανε πως «η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επένδυση δεν είναι πάντοτε συνώνυμη της ανάπτυξης».

«Εμείς το δημόσιο συμφέρον κοιτάμε και όχι το ιδιωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Είπε ακόμη ότι χθες, υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της εταιρείας με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο η ίδια η εταιρεία ανέβαλε και προτίμησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου πρώτα. Η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε ο χειρισμός αυτός να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η εταιρεία ασφαλώς κοιτάζει το συμφέρον της, αλλά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να κοιτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως τη συγκεκριμένη εταιρεία να μην τη συμφέρει σήμερα να προχωρήσει την επένδυση που έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν για παράδειγμα και οι τιμές του χρυσού.

«Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις της η εταιρεία να κάνει το ραντεβού με τον υπουργό που χθες ανέβαλε εκείνη» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες οι απειλές από την El Dorado Gold

Λίγο μετά τις τοποθετήσεις του κ. Σκουρλέτη και της κ. Γεροβασίλη ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτες τις απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε. Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.

Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

Μητσοτάκης: «Τι θα πει ο κ. Τσίπρας στους επενδυτές στο Νταβός με τις Σκουριές κλειστές;»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ενημερώθηκε από αντιπροσωπεία της Eldorado Gold, δήλωσε:

«Στις Σκουριές η ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, οδηγεί σήμερα 600 εργαζόμενους στην ανεργία και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500, στερεί 500 επιπλέον θέσεις εργασίας από την οικονομία το 2016 και δυσφημεί διεθνώς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα άμεσα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές».

Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο», με έμμεσο «καρφί»

Στο μεταξύ, την ενόχλησή της εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, η Κομισιόν, όσον αφορά στις εξελίξεις: Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείσα σχετικά, δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, ωστόσο υπενθύμισε ότι «οι δεσμεύσεις όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποσκοπούν ακριβώς στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και της δυνατότητάς της να προσελκύσει και να διατηρήσει επενδύσεις τόσο εγχώριες, όσο και ξένες».

Σημειώνεται ότι, επιπροσθέτως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με αποφάσεις με τις οποίες έκαναν δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή