Χαθείτε μέσα σε αυτούς τους τρισδιάστατους χάρτες από ανακυκλωμένα βιβλία που μοιάζουν με πραγματικά τοπία

Χαθείτε μέσα σε αυτούς τους τρισδιάστατους χάρτες από ανακυκλωμένα βιβλία που μοιάζουν με πραγματικά τοπία

Μια σχεδόν λευκή κορυφή ξεπροβάλει πάνω από μια λίμνη με νερό, επισκιάζοντάς τη. Από απόσταση, το βουνό αυτό μοιάζει να είναι γεμάτο με δεκάδες μικρές αυλακώσεις που, αν εξερευνηθούν από κοντά, θα αποκαλύψουν απόκρημνες κορυφές και ιλιγγιώδεις λόφους.

Για την ακρίβεια, αν μισοκλείσετε τα μάτια σας και αφήσετε την όρασή σας να θολώσει, όλα τα χαρακτηριστικά του τοπίου εξαλείφονται. Ολόκληρο το βουνό αρχίζει να μοιάζει σαν ένα τσαλακωμένο κομμάτι χαρτί. Στην περίπτωση του έργου του γλύπτη και φωτογράφου Ji Zhou, ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό. Τα βουνά που φτιάχνει είναι όντως χάρτινα, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα Moleskines, χάρτες και τόμους βιβλίων.

Η νέα σειρά του Ji έχει τον τίτλο «Civilized Landscapes» και αυτή τη περίοδο εκτίθεται στην γκαλερί Klein Sun στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν τα εργόχειρα γλυπτά του, τα οποία κατασκευάζει δίνοντας στο χαρτί τη μορφή του φυσικού εδάφους και στοιβάζοντας βιβλία έτσι ώστε να μοιάζουν με ουρανοξύστες.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Ji μέσα από το έργο του; Ότι τα πάντα στο σύγχρονο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του τι σκεφτόμαστε και τι λέμε για το περιβάλλον μας, είναι ανθρωπογενή. Υπό μία έννοια, η φωτογραφική του σειρά είναι μια επιστροφή στη φύση που υπερασπίζεται την ομορφιά του βουνού απέναντι στην καθεστωτική πρακτικότητα ενός χάρτη.

Το «Civilized Landscapes» είναι, αν όχι ένας εορτασμός των αισθήσεων, σίγουρα ένας αξιέπαινος τρόπος να χρησιμοποιηθούν ξανά άχρηστα χάρτινα αντικείμενα. Μπορεί τα e-books να έχουν αρχίσει να κατακτούν τον κόσμο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το χαρτί έχει πεθάνει. Χάρη σε καλλιτέχνες όπως ο Ji, είναι πιο ζωντανό από ποτέ.

3D Maps

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή