Αβραμόπουλος: Η Κομσιόν εργάζεται ήδη για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου

Αβραμόπουλος: Η Κομσιόν εργάζεται ήδη για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου
Sooc

Την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης εξέφρασε ο επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας Επίτροπος ανέφερε πως το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά περίπου 4.000 άνθρωποι δεν είναι ικανοποιητικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στο προσφυγικό είναι ελλιπής, ενώ χαρακτήρισε προβληματική ως έναν βαθμό και τη συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία.

Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση την Τετάρτη, το Κολέγιο των Επιτρόπων ασχολήθηκε και με την προσφυγική κρίση, εξετάζοντας τα μέτρα που λήφθηκαν το 2015 και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2016.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Το 2016 βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβουμε όλοι μαζί θα καθορίσουν το μέλλον της Ένωσης. Αυτό ακριβώς διακυβεύεται σήμερα: Το να λειτουργούμε ως Ένωση. Αφενός, πρέπει να έχουμε επειγόντως απτά αποτελέσματα όσον αφορά τα κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots), τη μετεγκατάσταση, την επιστροφή, την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και την εξομάλυνση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν. Αφετέρου, πρέπει να επιδείξουμε τόλμη και να κοιτάξουμε μπροστά».

« Γι αυτό η Επιτροπή εργάζεται, ήδη, σκληρά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και τη θέσπιση ενός μόνιμου προγράμματος επανεγκατάστασης και μίας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση και ένταξη. Δεν πρέπει να χάνουμε από το οπτικό μας πεδίο την ευρύτερη εικόνα» πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή