«Κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης» κήρυξε ο Φρανσουά Ολάντ. Δαπάνες 2 δισ. για μείωση της ανεργίας

«Κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης» κήρυξε ο Φρανσουά Ολάντ. Δαπάνες 2 δισ. για μείωση της ανεργίας
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

«Κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης», όπως τη χαρακτήρισε, κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως είναι ώρα επαναπροσδιορισμού του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press, ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε μια σειρά προτεινόμενων οικονομικών μέτρων τη Δευτέρα σε μια ετήσια ομιλία προς επιχειρηματικά στελέχη, για την ενίσχυση της, εδώ και καιρό χαρακτηριζόμενης από στασιμότητα, γαλλικής ανάπτυξης, και της μείωσης της χρόνιας ανεργίας.

Τα πρώτα μέτρα που πρότεινε είναι σχετικά μετριοπαθή, και είπε ότι δεν θα «αμφισβητήσουν/ θέσουν σε ερώτημα» τις 35 εργάσιμες ώρες ανά εβδομάδα. Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα επιδιωχθούν νέα μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη χαλάρωση κάποιων, φιλικών/ υποστηρικτικών προς τον εργαζόμενο, μέτρων, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να προβούν σε προσλήψεις, και νέα εκπαίδευση για μισό εκατομμύριο εργαζομένους. Ο Ολάντ τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί το επιχειρηματικό μοντέλο της Γαλλίας σε μια ταχέως κινούμενη, όλο και πιο παγκοσμιοποιημένη, online οικονομία.

To σχέδιο απαιτεί δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση, και έχει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας στη Γαλλία, η οποία ανέρχεται στο 10,6%. Στο πλαίσιό του εταιρείες με κάτω από 250 εργαζομένους θα λάβουν επιδότηση για την πρόσληψη νέων και άνεργων εργαζομένων, για περιόδους άνω των 6 μηνών. Ένα δισ. θα προωθηθεί για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και θα μπει «καπέλο» στην αποζημίωση που θα μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι μετά την απόλυσή τους. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές (Απρίλιος 2017).

Δημοφιλή