La Mia Stevia: Ο αγροτικός συνεταιρισμός ελληνικής στέβια που έχει κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά

La Mia Stevia: Ο αγροτικός συνεταιρισμός ελληνικής στέβια που έχει κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά
lamia stevia

Έχοντας ακούσει πολλές φορές για τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης, η λέξη στέβια εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στις ετικέτες των προϊόντων που βρίσκουμε σε καταστήματα και στα γλυκά του ζαχαροπλαστείου. Μέχρι πρόσφατα, η στέβια που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά προερχόταν από ξένες αγορές, αλλά το 2012, 82 παραγωγοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Στέβια Ελλάς», που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Ελλάδα και καλλιεργεί και πουλά τη «La Mia Stevia».

Η HuffPost Greece, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού, Χρήστο Σταμάτη, ο οποίος μας εξήγησε πως ξεκίνησε ο συνεταιρισμός και μας μίλησε για την καλλιέργεια της στέβια στην Ελλάδα, αλλά και για το γεγονός ότι αυτή την στιγμή κατάφεραν να είναι οι πρώτοι πανευρωπαϊκά που καλλιεργούμε παράγουμε και συσκευάζουμε προϊόντα από φύλλα 100% ελληνικής στέβια.

Πότε ξεκίνησε το La Mia Stevia;

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια ιδρύσαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Στέβια Ελλάς», κανείς δεν περίμενε ότι η προσπάθεια μας θα ανταμειβόταν και μάλιστα τόσο γενναιόδωρα. Το τελικό μας προϊόν, η La Mia Stevia, είναι διαθέσιμη εδώ και λίγους μήνες στο καταναλωτικό κοινό, ενώ η συνολική προσπάθεια και ο συνεταιρισμός, ξεκίνησαν το 2012.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς είναι η στέβια;

Η στέβια, είναι ένα θαμνώδες φυτό, του οποίου τα φύλλα ξεχωρίζουν λόγω του ότι προσδίδουν γλυκιά γεύση. Η στέβια είναι μέχρι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ενώ έχει μηδενικές θερμίδες. Η χρήση της ως γλυκαντικό ξεκίνησε από τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής, κυρίως της Παραγουάης, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κονιορτοποιημένα φύλλα στέβια στα ροφήματά τους. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, με την Κίνα να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς είναι οι μόνοι που καλλιεργούν συστηματικά και σε αρκετά στρέμματα, παράγοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες φύλλων στέβια, Πανευρωπαϊκά. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, που την καθιστούν 60-80 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της (το οποίο παίρνουμε με μια διαδικασία που μοιάζει με την εκχύλιση του τσαγιού) είναι 200-300 φορές πιο γλυκό.

Πριν ξεκινήσετε εσείς, είχαμε παραγωγή στέβια στην Ελλάδα; Είναι η πρώτη φορά που ακούω για ελληνική παραγωγή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Στέβια Ελλάς», ξεκίνησε στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας από μία ομάδα πρώην καπνοπαραγωγών που αποφάσισαν να καινοτομήσουν και να εισάγουν στην Ευρωπαϊκή αγορά την ελληνική στέβια, το φυσικό γλυκαντικό που είναι κατάλληλο ακόμη και για διαβητικούς. Τα προϊόντα με στέβια που έως τώρα είναι στην αγορά, παράγονται από στέβια εισαγόμενη (Κίνα ή Λατινική Αμερική) ή απλά συσκευάζονται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, φέρουν τον τίτλο του Ελληνικού προϊόντος, πράγμα το οποίο αποπροσανατολίζει τον τελικό καταναλωτή. Με μεθοδικότητα και σταθερά βήματα από το 2012 έως και σήμερα, καταφέραμε όλοι μαζί να είμαστε οι πρώτοι πανευρωπαϊκά που καλλιεργούμε παράγουμε και συσκευάζουμε προϊόντα από φύλλα 100% ελληνικής στέβια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος μας, κος Λεωνίδας Ζέρβας, «για να επιτύχεις κάτι πρέπει να το γνωρίζεις, να το ελέγχεις και πάνω από όλα να το αγαπάς». Αν και πολλές προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, κι από άλλες ομάδες παραγωγών στην Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν στην παραγωγή τελικών προϊόντων στέβια για διάφορους λόγους.

Έχει δυσκολίες η καλλιέργεια της στέβια;

Η παραγωγή στέβια δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, οι καλλιέργειες μας, οι οποίες βρίσκονται στην Κεντρική Ελλάδα, είναι υπό τον συνεχή έλεγχο και επιτήρηση των γεωπόνων του συνεταιρισμού. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε και η παρακολούθηση από αέρος των καλλιεργειών μας με τη χρήση drones, τα οποία συλλέγουν στοιχεία από επίγειους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια των παραγωγών μας. Είμαστε περήφανοι για τους παραγωγούς μας, που μετά από δυσκολίες, απογοητεύσεις, εμπόδια που βρήκαν στο δρόμο τους, έμειναν πιστοί στο όραμα τους, πιστοί στην ομάδα, πιστοί στον κοινό στόχο μας.

Ποια είναι τα οφέλη της στέβια;

Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ζάχαρης. Δεν περιέχει θερμίδες, ενώ σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά (ασπαρτάμη, κλπ.) δεν υπόκειται σε χημική διεργασία. Είναι φυσικό προϊόν, απόλυτα ασφαλές, χωρίς τις παρενέργειες και τις θερμίδες της ζάχαρης! Η στέβια είναι μια ασφαλής επιλογή για τους διαβητικούς και τις ευπαθείς ομάδες που πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη. Επίσης, λόγω του μηδενικού της θερμιδικού φορτίου, είναι κατάλληλη για όσους ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η παχυσαρκία, η αύξηση των ασθενειών που οφείλονται σε κακές διατροφικές συνήθειες έχουν αυξηθεί κι επηρεάζουν όλο και περισσότερο πληθυσμό. Η υπόθεση της πρόληψης πρέπει να ξεκινά από τη μικρή ηλικία και να συνεχίζει εφ΄ όρου ζωής. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σαφώς κι επηρεάζει τη διατροφή μας, με μικρά όμως βήματα μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη και τις χημικά επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες με La Mia Stevia, κερδίζουμε στην υγεία μας.

Από ποιους αποτελείται ο συνεταιρισμός σας;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Στέβια Ελλάς», προσπάθησε από την ίδρυση του έως σήμερα, να ακολουθήσει σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές, ξεκινώντας από την οργάνωση των παραγωγών έως την δημιουργία τμήματος Management και Διεύθυνσης. Η καινοτομία στο συνεταιριστικό - επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι η εξής. Ο Συνεταιρισμός μας έχει δύο επίπεδα, το βασικό το οποίο το αποτελούν 82 παραγωγοί και το επιχειρησιακό το οποίο αποτελείται από επταμελή ομάδα διοίκησης. Ο επιτυχημένος συνδυασμός αυτών των δύο διαφορετικών κόσμων είναι που έφερε την επιτυχία. «Παράγουμε σαν αγρότες και πουλάμε σαν επιχειρηματίες» είναι το μότο που συχνά αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεταιρισμού, Χρήστος Σταμάτης.

Τι προϊόντα παράγετε;

Μέχρι στιγμής, τα προϊόντα μας υπάρχουν σε μορφή κρυσταλλική (σε διάφορες αναλογίες) και πούδρας - καθαρού εκχυλίσματος. Η συσκευασμένη μας στέβια δίνεται στη μορφή sachets ή κιλού, ενώ την πούδρα - καθαρό εκχύλισμα τη χρησιμοποιούν ήδη μεγάλες βιομηχανίες της Ελλάδας για παραγωγή τελικών προϊόντων. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα είναι και νέα προϊόντα διαθέσιμα. Δε μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, αφού το προϊόν κερδίζει όλο και περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι μας τα ζητάνε.

Που μπορεί να τα βρει κανείς;

Προχωράμε πολύ δυνατά, έχοντας ήδη δημιουργήσει συνεργασίες στην Κεντρική Ελλάδα και Αττική. Πολλοί έμποροι μας έχουν εμπιστευθεί, τοποθετώντας στο ράφι τους τη La Mia Stevia. Από τις οποίες εντυπώσεις που λαμβάνουμε, όλοι επιβεβαιώνουν αυτό που κι εμείς λέμε, ότι πρόκειται για το καλύτερο σε ποιότητα και γεύση προϊόν στέβια που έχουν γευτεί. Το δίκτυο μας μεγαλώνει συνεχώς κι οι προσπάθειες μας πλέον έχουν επικεντρωθεί στο να βρίσκει ο καταναλωτής τη La Mia Stevia σε κάθε κατάστημα.

Παράλληλα έχουμε και το δικό μας e-shop, όπου ο καθένας μπορεί να συνδέεται και να παραγγέλνει άμεσα τη δική του La mia Stevia. Από τα μέσα Φεβρουαρίου όλα τα προϊόντα μας θα μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε σημείο της χώρας μιας και ξεκινάμε συνεργασία με 2 από τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market στην Ελλάδα. Να μην ξεχάσουμε και τα mastihashop τα οποία μας ταξιδεύουν μαζί τους σε όλη την Ελλάδα, το Αεροδρόμια Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού. Παράλληλα, είμαστε σε συνεχή ταξίδια σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή για σύναψη συμφωνιών συνεργασίας.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Στόχος μας είναι η La Mia Stevia να αποκτήσει θέση σε κάθε σπίτι, ενώ όραμα μας είναι η ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων, όσον αφορά την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική προσπάθεια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά τα οφέλη υιοθέτησης ενός υγιεινού διατροφολογίου, στο οποίο θέση θα έχει και η La Mia Stevia.