Αυτή η βουλευτής έφερε το μωρό της στη Βουλή. Δεν είναι η μοναδική

Αυτή η βουλευτής έφερε το μωρό της στη Βουλή. Δεν είναι η μοναδική
Left wing party Podemos' deputy Carolina Bescansa (R) holds her baby past Podemos' leader Pablo Iglesias (L) and Podemos' member Inigo Errejon during the constitution of the Congress, at the Palacio de las Cortes in Madrid on January 13, 2016. Spain's parliament holds its first session today, with lawmakers from four conflicting main parties taking their seats at a time of political turmoil intensified by a resurgent secessionist threat in the Catalonia region. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo credit should read PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)
Left wing party Podemos' deputy Carolina Bescansa (R) holds her baby past Podemos' leader Pablo Iglesias (L) and Podemos' member Inigo Errejon during the constitution of the Congress, at the Palacio de las Cortes in Madrid on January 13, 2016. Spain's parliament holds its first session today, with lawmakers from four conflicting main parties taking their seats at a time of political turmoil intensified by a resurgent secessionist threat in the Catalonia region. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo credit should read PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)
PIERRE-PHILIPPE MARCOU via Getty Images

Η Carolina Bescansa, βουλευτής του ισπανικού αντιμνημονιακού κόμματος Ποντέμος, εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δέχτηκε τα πυρά των αντιπάλων της, όταν στις 13 Ιανουαρίου πήρε το μωρό της στο Κοινοβούλιο. Οι υποστηρικτές της εγκωμίασαν την προθυμία της εργαζόμενης μητέρας να αναλάβει τα μητρικά της καθήκοντα κατά την διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας σχετικά με το αβέβαιο αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου, όμως φεμινιστικές ομάδες και αντίπαλοί της διαφώνησαν με την συγκεκριμένη κίνηση.

Το κόμμα των Ποντέμος ανακοίνωσε ότι η βουλευτής προσπάθησε να κάνει μια «συμβολική χειρονομία από όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να ισορροπήσουν δουλειά και οικογένεια και σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν». Ήταν μια σχεδιασμένη και εμπνευσμένη κίνηση με κοινωνικοπολιτικές εμπλοκές: μία από αυτές ότι οι γυναίκες από άλλα κόμματα και χώρες έχουν κάνει στο παρελθόν, με διαφορετικές προθέσεις και αντιδράσεις.

Μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν τα μωρά τους στο Κοινοβούλιο ήταν η Michell Dockrill από το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα Καναδά. Το 1998, η Βουλή της Οττάβα προχώρησε σε ψηφοφορία που η ίδια δεν μπορούσε να χάσει, επομένως πήρε μαζί το επτά μηνών μωρό της, Kenzie James. Ο πρόεδρος της Βουλής της ζήτησε να μην το επαναλάβει, κάνοντας αναφορά στο νόμο που απαγορεύει να φέρνει κάποιος το φαγητό του στο Κοινοβούλιο.

Το 2012, η Καναδή βουλευτής Sana Hassainia εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων με το τριών μηνών μωρό της, καθώς ο άνδρας της δεν μπορούσε να το προσέχει. Η ίδια δέχτηκε προειδοποίηση από τον Πρόεδρο λόγω της «φασαρίας» που έκανε το μωρό: οι συνάδελφοί της έβγαζαν φωτογραφίες, γεγονός που απαγορεύεται στη Βουλή του Καναδά. Όπως ακριβώς και η Bescansa, η Hassainia αναφέρθηκε στις δοκιμασίες που φέρνουν σε πέρας οι εργαζόμενοι γονείς καθημερινά, γεγονός που συζητήθηκε ευρέως στη χώρα της. «Είναι άσχημο γιατί αποτρέπει τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες, από το να μπουν στην πολιτική, εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες».

Τον προηγούμενο Ιούλιο στην Αργεντινή η βουλευτής Victoria Donda, η οποία ανήκει στο κόμμα Frente Amplio Progresista δεν σταμάτησε να φέρνει το μωρό της στο Κογκρέσο, ενώ μια φορά τάισε το μωρό όταν εκείνο πείνασε. Η κίνησή της είχε διαφορετικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, με άλλους να την υποστηρίζουν και άλλους να την καταδικάζουν. Η κίνηση έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του δημόσιου θηλασμού στην Αργεντινή.

Λίγους μήνες νωρίτερα στη Χιλή, η Camila Vallejo του Κομμουνιστικού Κόμματος, ψήφισε για το φορολογικό σύστημα της χώρας της μαζί με την κόρη της, η οποία ήταν σχεδόν δύο ετών τότε. Σειρά tweets από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Jorge Schaulsohn, ο οποίος καταδίκασε το γεγονός, άνοιξε δημόσιο διάλογο σχετικά με το κατά πόσο ένας βουλευτής μπορεί να φέρνει το μωρό του στην δουλειά.

Όμως δεν μπορείς να φοβίσεις την Vallejo, την πρωτοστάτη των φοιτητικών διαδηλώσεων που κλόνισαν την Χιλή το 2011. Και σε ηλικία 27 ετών είναι το νεαρότερο μέλος του Κογκρέσου.

Μετάφραση tweet: «Και εν τέλει, δεν θα ήταν άσχημο να δούμε όχι μόνο μια γυναίκα βουλευτή, αλλά και έναν άνδρα με το μωρό του. Αυτό δεν είναι μόνο γυναικείο πρόβλημα»

«Είναι αστείο να βλέπεις κάποιον που κατηγορείται για απάτη να δίνει οικονομικές και μητρικές συμβουλές», πρόσθεσε η Vallejo, συμμετέχοντας στην «βεντέτα» του Twitter, η οποία μας θυμίζει άλλους πολέμους στα social media της Ισπανίας ανάμεσα σε πολιτικούς – παρόλα αυτά τα ράστα, οι ψείρες και η υγιεινή είναι τα κυριότερα θέματα που προκαλούν διαφωνίες.

Στην Ιαπωνία, το θέμα των γονεϊκών υποχρεώσεων εν μέσω πολιτικών καθηκόντων δεν περιορίζεται στις γυναίκες. Ο Kensuke Miyazaki από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει δεχτεί κριτική επειδή ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λείψει 21 ημέρες από την δουλειά του για να φροντίσει το νεογέννητο παιδί του, μια υπερβολή σε μια χώρα που μόνο το 2% των ανδρών παίρνει την άδεια πατρότητας που δικαιούνται. Σύντροφοί του θεώρησαν «ατιμία» το γεγονός ότι πήρε άδεια ενώ θα μπορούσε να εργάζεται για τον λαό.

Στην Ευρώπη, η Ιταλίδα Licia Ronzulli διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στο ντιμπέιτ... αλλά μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Vittoria, κόρη της Ronzulli, η οποία σήμερα είναι πέντε ετών, έχει παρευρεθεί πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από όταν ήταν μόλις λίγων μηνών.

Στη Γαλλία, κανένα μωρό δεν εμφανίστηκε σε έδαφος βουλευτών. Όμως σε μερικές εβδομάδες η υπουργός Axelle Lemaire θα γεννήσει και η απόφαση της να μην επιστρέψει στα καθήκοντά της την κατάλληλη ώρα για να στηρίξει ένα νομοσχέδιό της δείχνει τις διαφορετικές στάσεις που παίρνουν οι γυναίκες στο ζήτημα καριέρα ή οικογένεια.

Η απόφασή της έρχεται σε αντίθεση με αυτή της πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Rachida Dati, η οποία επέστρεψε στα καθήκοντά της πέντε ημέρες μετά την γέννηση της κόρης της, Zohra, το 2009.

Η Lemaire δήλωσε ότι σέβεται την στάση της Dati, όμως έχει μια ριζικά διαφορετική αντίληψη. «Η άδεια μητρότητας δεν είναι μόνο δικαίωμα: ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα και μιας ψυχολογική και σωματική ανάγκη της μητέρας και του νεογέννητου», δήλωσε.

Πίσω στην Ισπανία, είχε επίσης ανοίξει συζήτηση τον Νοέμβριο του 2011 όταν η Soraya Saenz de Santamaria δεν πήρε την άδεια μητρότητας που δικαιούνταν για να διαπραγματευτεί την αλλαγή εξουσίας με τους σοσιαλιστές, μετά την νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Όμως ας επιστρέψουμε στην Bescansa. Χαμένο ανάμεσα στις διαφωνίες είναι αυτό το απλό γεγονός: Η απόφασή της να φέρει το παιδί της στην δουλειά δεν είναι πρωτοφανές στο Palacio de la Carrera de San Jeronimo, όπου συναντούνται τα μέλη του Κογκρέσου. Το 1991, κατά την διάρκεια μιας ένθερμης συζήτησης, βουλευτής του κόμματος Izquierda Unida ονόματι Ángeles Maestro έφερε και θήλασε το παιδί στο Κοινοβούλιο. Όμως το έκανε τόσο ήσυχα σε ένα γραφείο που δεν ήθελε να την δουν να το κάνει στην θέση της. Φοβόταν την έκθεση. Σύντομα, ένας φωτογράφος απαθανάτισε την εικόνα που βλέπετε από κάτω κατά την διάρκεια της ομιλίας του Julio Anguita.

Δημοφιλή