Ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων: Από τον Έβρο και τη Λαμία μέχρι και την Κρήτη

Ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων: Από τον Έβρο και τη Λαμία μέχρι και την Κρήτη
sooc

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση των Τεμπών, που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη, βρίσκονται σήμερα Σάββατο οι αγρότες, που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Η σύσκεψη είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Μάλιστα, έχουν δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα στην κυβέρνηση πριν σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους.

Η Αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει από χθες Παρασκευή τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, από τις 12 το μεσημέρι και για όσο χρόνο απαιτηθεί, από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και έχει υποδείξει εναλλακτικές διαδρομές για την κίνηση των οχημάτων. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας προχωρούν σε κλείσιμο των δρόμων, ενώ άλλοι αγρότες τηρούν στάση αναμονής.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία , καθημερινά ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών και πλέον καταγράφονται περισσότερα από 7.000 τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην περιοχή.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ και σήμερα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κατά τόπους αστυνομικών διευθύνσεων.

Από Αιτωλοακαρνανία μέχρι και Έβρο

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων έχουν προχωρήσει οι αγρότες νοτίου Έβρου από τις 12, χωρίς μπλόκα στο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής. Οι κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή ματαιώνονται λόγω των δράσεων, στο τελωνείο των Κήπων, της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). Όσον αφορά στον βόρειο Έβρο σήμερα και αύριο υπάρχει αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Καστανέων- Ριζίων (στη γέφυρα), από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα παρατεταγμένα αγροτικά μηχανήματα ουσιαστικά αποκλείουν το τελωνείο του Ορμενίου.

Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 το μεσημέρι την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Ειδικότερα, η εθνική οδός είχε κλείσει στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Βοιωτία

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου. Παράλληλα σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου.

Λακωνία και Κορινθία

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου πιο δυναμικά σήμερα Σάββατο στη Λακωνία και την Κορινθία. Από τα ξημερώματα αγρότες μπλόκαραν την είσοδο του σουπερ μάρκετ Lidl που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη, πετώντας περισσότερους από δύο τόνους πορτοκάλια και από τις 5.30 το πρωί μετακινήθηκε το μπλόκο του Βλαχιώτη στο Lidl καταλαμβάνοντας την είσοδο, μην επιτρέποντας στο προσωπικό να περάσει και το κρατούν κλειστό. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ευρώτα Χρήστος Αναγνωστάκος, θα κρατήσουν κλειστό το σούπερ μάρκετ όλη την ημέρα.

Στην Κορινθία οι αγρότες, νωρίτερα, από το μπλόκο της παλιάς Σωληνουργίας με μεγάλη δύναμη τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχοντας βάλει μαύρες σημαίες, μπήκαν περίπου στις 12.00 στην πόλη της Κορίνθου και έκαναν αυτοκινητοπορεία μπλοκάροντας κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης, ενώ κατευθύνθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου, προκειμένου να αποκλείσουν τη νέα εθνική οδό στα διόδια Καλαμακίου.

Αργολίδα και Αίγιο

Στην Αργολίδα παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου οι αγρότες με μικρή σχετικά δύναμη τρακτέρ και στη Δαλαμανάρα με εβδομήντα τρακτέρ οι αγρότες της ΠΑΣΥ. Το απόγευμα στις 6.00 το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο και από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία μέχρι το μπλόκο της Δαλαμανάρας όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν σήμερα Σάββατο το μεσημέρι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έχουν παρατάξει από το πρωί τρακτέρ στην άκρη του δρόμου. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

Βόνιτσα και Λευκάδα

Επίσης, σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει την Βόνιτσα με τη Λευκάδα, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

Τους οδικούς κόμβους Αρχανών και Αγίου Σώζοντα στον δρόμο Ηρακλείου- Βιάννος απέκλεισαν σήμερα Σάββατο από το πρωί αγρότες από τις Αρχάνες και την ευρύτερη περιοχή. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί.

Ιωάννινα και Άρτα

Την εθνική οδό Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος τής γέφυρας στην είσοδο της πόλης, έκλεισαν για μία ώρα, με τρακτέρ και άλλα οχήματα, οι αγρότες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ. Τα τρακτέρ και οι αγρότες παραμένουν στην γέφυρα εν αναμονή των εξελίξεων. Αυτή την ώρα, συνεδριάζει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Άρτας, που προχθές είχε στήσει μπλόκο στο Κομπότι, για να καθορίσει τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων διαμαρτυρίας.

Προσυγκεντρώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στα μεγάλα χωριά της Θεσπρωτίας, με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Όπως αποφάσισε το συντονιστικό τους όργανο, αύριο το πρωί στις 10, θα κατευθυνθούν όλοι στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εγνατία. Μάλιστα, απευθύνουν κάλεσμα προς τους φορείς και τις οργανώσεις να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Πρέβεζα

Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε στις 10:30 το πρωί, συλλαλητήριο που διοργάνωσαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και γεωτεχνικοί, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με τρακτέρ. Οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο το απόγευμα για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Δημοφιλή