Νίκη Κεραμέως στη Ηuffpost Greece: Κοινό έδαφος με ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν «στρίψουν το τιμόνι» σε ανάπτυξη και αξιοκρατία

Νίκη Κεραμέως στη Ηuffpost Greece: Κοινό έδαφος με ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν «στρίψουν το τιμόνι» σε ανάπτυξη και αξιοκρατία
archive

Λίγες μέρες μετά την επιλογή της ως κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, η HuffPost Greece είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη Νίκη Κεραμέως, ένα από τα -σχετικά- «φρέσκα» πρόσωπα της Βουλής, και να πάρει απαντήσεις σε θέματα τόσο γενικής πολιτικής όσο και «καυτής» επικαιρότητας. Υπάρχει κοινό έδαφος για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο κατάλληλος επόμενος αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Υπάρχει λύση για το ασφαλιστικό και σε ποιο βαθμό ισοπεδώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες; Ας δούμε τι μας είπε.

-Κόρη του Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας Κεραμέως, σπουδές στο Harvard και Πανεπιστήμιο Παρισιού, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης (θα περιοριστώ σε αυτά για να μην κουράσω). Με κάθε καλή πρόθεση, τι σκεφτόσαστε όταν αποφασίσατε να κατεβείτε στην πολιτική;

-Πριν αποδεχτώ την ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2015, δεν είχα ενεργό σχέση με την πολιτική, με την έννοια της άμεσης εμπλοκής με παρατάξεις. Πάντοτε όμως με απασχολούσαν τα κοινά και συμμετείχα σε αυτά. Τρεις σκέψεις με οδήγησαν τελικώς στη θετική μου απόφαση:

Α. Η νέα γενιά οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να μην στέκεται παθητικά απέναντι στις εξελίξεις, που άλλωστε την αφορούν άμεσα και επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της. Θα προσέθετα επιπλέον ότι και οι γυναίκες χρήζουν ισχυρότερης εκπροσώπησης στα κοινά.

Β. Μέσα από την κοινωνική μου δράση (ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ) είχα την ευκαιρία να δω ιδίοις όμμασι και να προσπαθήσω να βρω λύσεις σε συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα, τριβή που θεωρώ πολύτιμη για τη διαμόρφωση της πολιτικής, ιδιαίτερα στην παρούσα, εξαιρετικά κρίσιμη, πολιτική συγκυρία.

Γ. Με ενοχλούσε – και εξακολουθεί να με ενοχλεί – η αίσθηση απαξίωσης της πολιτικής και η πεποίθηση ότι όταν κάποιος έχει οποιαδήποτε ενασχόληση με την πολιτική, αυτομάτως χάνει από την αξιοπρέπειά του. Αυτό είναι κάτι που πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αλλάξει με την ολοένα και δυναμικότερη εμπλοκή καινούργιων στελεχών στην πολιτική.

-Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έκανε εντύπωση σαν «πρωτάρα» στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο; Είτε θετικό είτε αρνητικό.

-Η πρώτη μου επίσκεψη στην αίθουσα της Ολομέλειας μου προκάλεσε μια αίσθηση δέους, αφού νιώθει κανείς αμέσως το ειδικό βάρος του παρελθόντος και της ιστορίας, αλλά και της ιδιαίτερης ευθύνης που φέρουμε ως Βουλευτές. Στα αρνητικά θα ανέφερα την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής. Λόγω του νεαρού της ηλικίας, είχα την τιμή να ορκιστώ από τη θέση του Προεδρείου της Βουλής. Και από εκεί έχει κανείς τη δυνατότητα να δει από ψηλά τη σύνθεση της Βουλής: η νέα γενιά και οι γυναίκες εμφανώς υποεκπροσωπούνται.

-Αν δεν κάνω λάθος, δεν στηρίξατε ανοικτά κάποια υποψηφιότητα στην κούρσα για την εκλογή του προέδρου της ΝΔ. Σας ξάφνιασε η νίκη Μητσοτάκη; Ήταν η καλύτερη επιλογή για την παράταξη;

Η εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία σαφώς ανέτρεψε τις γενικότερες προβλέψεις, κατά τη γνώμη μου, ήταν αποτέλεσμα τριών παραγόντων:

Α. Ισχυρή αντιπολίτευση: με έντονο αντιπολιτευτικό στίγμα, δίνοντας πραγματική μάχη κατά του λαϊκισμού, υπέρ της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης, της ανάπτυξης, της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό, της διεξόδου προς την επανεκκίνηση της οικονομίας, κατάφερε να συσπειρώσει υπέρ του το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που επιθυμεί αλλαγή εδώ και τώρα.

Β. Συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις/συνεκτική πρόταση εξουσίας: η διυλισμένη, ξεκάθαρη πρότασή του και η μεθοδική, συστηματική προεκλογική του καμπάνια, δίχως φόβο για το πολιτικό κόστος, αποτέλεσε ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Γ. Ανανέωση: Έπεισε ότι μπορεί πραγματικά να ανανεώσει το κόμμα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί η αλλαγή του αρχηγού για να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη ανανέωση. Πρέπει επιπλέον να μπουν νέα στελέχη στο κόμμα εν γένει: όχι απαραίτητα νέα ηλικιακά, αλλά καινούργια στελέχη με νέες ιδέες, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν.

Η καλύτερη επιλογή για την παράταξη ταυτίζεται σήμερα με την καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, καθώς το διακύβευμα είναι να γυρίσει σύντομα η χώρα σελίδα. Να ενισχυθεί η σοβαρή, αξιόπιστη, κεντροδεξιά παράταξη ως αντίλογος, ως ορθολογική εναλλακτική απέναντι στον παραλογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η οποία συστηματικά εδώ και ένα χρόνο αποδομεί τη χώρα και ό,τι καταφέραμε να πετύχουμε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ιδανικός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

-Ακούσαμε και από τους 4 υποψήφιους ότι σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα για τη ΝΔ θα χαρακτηρίζεται από ενότητα. Ειλικρινά, είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

-Η Νέα Δημοκρατία, εν αντιθέσει με όσα ορισμένες «Κασσάνδρες» προοιωνίζονταν, δεν βγαίνει απλώς αλώβητη από την εσωκομματική αυτή διαδικασία, αλλά ουσιαστικά ενισχυμένη, ενωμένη, ανανεωμένη, δυναμική. Όλοι δηλώνουν διάθεση σύμπραξης, ενώ ενδεικτική ήταν και η αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη, υπό την προεδρία του, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προ ημερών.

Δεν πιστεύω σε εσωκομματικές τάξεις, φατρίες, Καραμανλικούς, Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς. Υπάρχουν μεν ιδεολογικές αναφορές στο εσωτερικό της παράταξης, συνθέτουν, δε, κι εμπλουτίζουν αυτό που είναι σήμερα η ΝΔ: μία μεγάλη, πολυσυλλεκτική, κεντροδεξιά παράταξη. Η όλη συζήτηση αποδίδει μεγαλύτερη σημασία σε κάτι δευτερεύον από ό,τι επιτάσσει η πραγματικότητα. Σήμερα όσο ποτέ μας ενώνει κάτι μεγαλύτερο, οι αξίες μας, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Μας ενώνει η ανάγκη να βγάλουμε τη χώρα μας από την καταστροφική πορεία, στην οποία την έχει θέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

-Αν σας ακούσει κάποιος στη Βουλή, νιώθει πως ακόμα -ευτυχώς- δεν έχετε εντρυφήσει στον ξύλινο πολιτικό λόγο. Για τους νέους ανθρώπους είναι πλεονέκτημα αυτό σας το χαρακτηριστικό. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό για σας είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα; Θα αλλάξει κάτι στη ρητορική σας τώρα που αναλάβατε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος;

-Στην πολιτική μπήκα για να λέω την άποψη μου ελεύθερα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και τακτικισμούς. Αν έρθει ημέρα που δεν θα μπορώ πλέον να εκφράζομαι έτσι, δεν θα υπάρχει λόγος να παραμείνω στο χώρο. Η ανάληψη μίας ομολογουμένως υψηλής και τιμητικής θέσης δεν διαφοροποιεί το χαρακτήρα και τις επιλογές μου: προσπαθώ να μιλώ πάντα με στοιχεία, εμπεριστατωμένα, υπεύθυνα, χωρίς εξάρσεις ή ακρότητες.

Κοινό έδαφος μπορεί να υπάρξει, εφόσον η Κυβέρνηση δείξει διάθεση να «στρίψει το τιμόνι» της χώρας προς την ανάπτυξη, την αξιοκρατία, την εξυγίανση δομών και θεσμών.

-Γιατί να εμπιστευτεί ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος τη ΝΔ, μετά τη διαχείριση των μνημονίων -από την αρχή τους μέχρι και σήμερα- έτσι όπως αυτή έγινε; Τι το καινούριο μπορεί να προσφέρει; Άλλαξε κάτι ουσιαστικά στο κόμμα με την εκλογή του νέου προέδρου;

-Κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια αναγκαστήκαμε να λάβουμε σκληρά μέτρα, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στην πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας, τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση του δημοσίου τομέα, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, εν γένει την εγκαθίδρυση των αρχών ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Πετύχαμε αρκετά από αυτά και δρομολογήσαμε άλλα: μειώσαμε την ανεργία, άρχισε δειλά να διαφαίνεται ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ένα φως στο τούνελ, παρά τη δυσμενή συγκυρία κατά την οποία παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και τις δυσκολίες που προκαλούσε η συγκυβέρνηση με άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της ανανέωσης, αφού δίνεται ουσιαστικός ρόλος και λόγος σε νέα στελέχη, η οποία θα ενισχυθεί σημαντικά κατά τις επόμενες εκλογές, ενώ αναμένονται και αλλαγές στο Καταστατικό του Κόμματος που θα επιφέρουν περαιτέρω αξιοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχικότητα.

-Τι απαντάτε στο μέσο πολίτη που κουράστηκε από τα έξι χρόνια λιτότητας -και στα οποία το κόμμα σας είχε τεράστια ευθύνη- και θέλει απλά να πάει παρακάτω; Πόση υπομονή να κάνει ή πόση πλάτη να βάλει ακόμα;

-Δεν είμαι από τους πολιτικούς που αποποιούνται τις ευθύνες των παρατάξεών τους, εν προκειμένω πάντως πρέπει να επιμερίσουμε την ευθύνη στις Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους τους και τέθηκαν εκτός εξουσίας και κυβερνητικών σχηματισμών. Για το μεν ΠΑΣΟΚ αυτό κατέστη σχεδόν καταστροφικό, συρρικνώνοντάς το δραματικά, για τη Νέα Δημοκρατία, δε, αποτέλεσε κίνητρο ενδοσκόπησης και ανανέωσης, αναγνώρισης λαθών και προσπάθειας για τη διόρθωσή τους. Στον απογοητευμένο πολίτη θα απαντούσα με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι κι εμείς ως φιλοευρωπαϊκή, φιλελεύθερη, αξιόπιστη παράταξη θέλουμε να πάμε παρακάτω, και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε μαχητικά.

-Ποια είναι η στάση σας προσωπικά στο ασφαλιστικό, όντας ελεύθερη επαγγελματίας; Αδικείται κατάφωρα ο κλάδος; Αν δεν ήσαστε βουλευτής, θα είχατε κατέβει στην πορεία διαμαρτυρίας με τους συναδέλφους σας; Ποια θα είναι η στάση της ΝΔ;

-Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι ισοπεδωτικές για τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι αυξάνονται κατακόρυφα οι ασφαλιστικές εισφορές και συρρικνώνεται σε βαθμό εξευτελιστικό το ήδη ελαττωμένο καθαρό εισόδημα. Εφόσον αναφέρεστε στο ασφαλιστικό των δικηγόρων, θα σας παραθέσω ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων στο δικηγορικό εισόδημα με τις νέες ρυθμίσεις: ένας δικηγόρος με 10 χρόνια προϋπηρεσίας και 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα επιβαρυνόταν ως το τέλος του 2015 με φόρο, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές αλληλεγγύης, ταμείων και ΟΑΕΔ, που έφταναν τις 11.000 ευρώ ή 54,19% του εισοδήματός του.

Αν ισχύσουν τα όσα προτείνει η Κυβέρνηση, η συνολική επιβάρυνση θα φτάσει τις 14.000 ευρώ, ήτοι το 69% του εισοδήματός του! Ευνοείται εμφανέστατα η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, δεν δίνεται κανένα κίνητρο επιχειρηματικότητας ή άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, απαξιώνεται κάθε επένδυση ή μακροπρόθεσμος επιχειρηματικός σχεδιασμός, λοιδορείται ο νομοταγής φορολογούμενος.

Φυσικά και κατέβηκα στην πορεία, δεν θεώρησα ότι με εμποδίζει η βουλευτική μου ιδιότητα, αντίθετα με ωθεί σε ακόμη πιο μαχητική στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των επαγγελματιών και εκπροσώπησή τους, και όχι μόνο των συναδέλφων δικηγόρων. Η Νέα Δημοκρατία είναι παγίως αντίθετη σε κάθε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα, επί ημερών διακυβέρνησής της, είχε καταφέρει να τις μειώσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην πολιτική μπήκα για να λέω την άποψη μου ελεύθερα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και τακτικισμούς. Αν έρθει ημέρα που δεν θα μπορώ πλέον να εκφράζομαι έτσι, δεν θα υπάρχει λόγος να παραμείνω στο χώρο.

-Πώς σας φάνηκε η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα; Μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος;

-Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική και διαπιστώθηκαν οι ιδεολογικές διαφωνίες που μας διαφοροποιούν σε πολλούς βασικούς τομείς. Κοινό έδαφος μπορεί να υπάρξει, εφόσον η Κυβέρνηση δείξει διάθεση να «στρίψει το τιμόνι» της χώρας προς την ανάπτυξη, την αξιοκρατία, την εξυγίανση δομών και θεσμών. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε έχει αποδείξει ότι ασκεί υπεύθυνη, σοβαρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση, αντίθετα με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ του «όχι σε όλα» όταν ήταν αντιπολίτευση.

Έχουμε στηρίξει τα όποια θετικά, αναπτυξιακά, προοδευτικά μέτρα έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπως την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη θωράκιση των εισπρακτικών μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης και των ΝΠΔΔ, την απελευθέρωση του φυσικού αερίου, την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ.

Το κυριότερο: υπερψηφίσαμε το καλοκαίρι του 2015 το επαχθέστατο τρίτο Μνημόνιο, διαπραγματευτικό «επίτευγμα» του Πρωθυπουργού, προκειμένου να διαφυλάξουμε την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αψηφώντας το πολιτικό κόστος για την παράταξή μας. Αρνούμαστε όμως κατηγορηματικά να συμπράξουμε σε υφεσιακές πολιτικές, που στοχεύουν στην κάλυψη του σημαντικού ελλείμματος που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

-Πώς ακούσατε την πρόταση του βουλευτή Ποταμιού, Ιάσωνα Φωτήλα, για συνεργασία Ποταμιού και ΝΔ; Είναι κάτι που θα ήθελε η ΝΔ από πλευράς της;

-Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε μία ευρύτερη «αναστάτωση» στον κεντρώο χώρο, διότι προσέλκυσε και συσπείρωσε τους υποστηρικτές του ΝΑΙ του δημοψηφίσματος, τους φιλελεύθερους, κεντρώους, υπέρμαχους της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, του ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους, της αξιολόγησης, της αξιοκρατίας, της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει το πολιτικό τοπίο εν γένει, και να δημιουργήσει μία αξιόπιστη πρόταση εξουσίας, στην οποία κάλεσε όλες τις δυνάμεις της χώρας που στηρίζουν τις ίδιες αξίες. Είμαστε επομένως ανοιχτοί να συζητήσουμε με κάθε στέλεχος, όπως και με κάθε ψηφοφόρο, άλλης παράταξης που θέλει να συμπορευτεί στη μεγάλη προσπάθεια να γυρίσει επιτέλους η χώρα σελίδα.

Από το Προεδρείο της Βουλής έχει κανείς τη δυνατότητα να δει από ψηλά τη σύνθεση του Κοινοβουλίου: η νέα γενιά και οι γυναίκες εμφανώς υποεκπροσωπούνται.

-Τι προβλέπετε να γίνεται με την αξιολόγηση και τα όσα δημοσιεύθηκαν για νέα μέτρα το 2016;

-Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει επειγόντως, διαφορετικά θα βρεθούμε και πάλι εν όψει της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι, η σκιά της οποίας – όπως και οι συνέπειες –μας ακολουθούν ακόμη. Τα νέα μέτρα που αναμένονται μέσα στο 2016 αποδεικνύουν περίτρανα την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης, χωρίς τη μεσολάβηση της διακυβέρνησης της οποίας δεν θα ήταν επ’ ουδενί αναγκαία. Η διαρκής ύφεση και τα κενά που δημιούργησε στον κρατικό προϋπολογισμό μέσα σε μόλις ένα χρόνο στην εξουσία, καλύπτονται κάθε φορά είτε με την αποστράγγιση όποιων αποθεματικών υπήρχαν σε οποιοδήποτε ταμείο είτε με την επιπλέον φορολόγηση των πολιτών. Ενδεικτικά, για το ασφαλιστικό οι δανειστές ζητούν σήμερα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ. Ουδέποτε υπήρξε τέτοια απαίτηση κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, γιατί πολύ απλά τα ελλείματα αυτά δεν υπήρχαν.

-Αν αύριο η ΝΔ γινόταν κυβέρνηση θα...

-...προχωρούσαμε με ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, βασικοί πυλώνες του οποίου θα ήταν η υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης και η τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας, η εξυγίανση του δημοσίου τομέα, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η επιδίωξη της αριστείας, η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, η απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια, πρώτιστος στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών διακυβέρνησης.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

-Κι εγώ.

Δημοφιλή