Ξέρετε γιατί ο φορτιστής του laptop, του tablet και του κινητού σας...ανεβάζει θερμοκρασία; (αλλά και πόσο σας κοστίζει αυτό;)

Ξέρετε γιατί ο φορτιστής του laptop, του tablet και του κινητού σας...ανεβάζει θερμοκρασία;

Το ρεύμα που «βγαίνει» πχ από τους τοίχους του σπιτιού μας και διοχετεύεται σε μια συσκευή μέσω της πρίζας και του καλωδίου, αποτελείται από ηλεκτρόνια που, με απλά λόγια, πάλλονται μπρος-πίσω, προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε εναλλασσόμενο ρεύμα.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούμε όμως (όπως laptops, tablets, «έξυπνα» κινητά κα) δεν «ανταποκρίνονται»...θετικά στο εναλλασσόμενο ρεύμα καθώς χρειάζονται μια σταθερή ροή ηλεκτρονίων. Γι αυτό και χρειάζεται η συσκευή, αυτό το μικρό κουτάκι στην άκρη του καλωδίου, που ίσως έχετε δει και η οποία μετατρέπει το εναλλασσόμενο σε συνεχές ρεύμα.

Κατά τη διαδικασία υπάρχει απώλεια ενέργειας η οποία και προκαλεί θερμότητα. Μια καλή ερώτηση φυσικά θα ήταν για να μην γλυτώσουμε από όλα αυτά, χρησιμοποιώντας συνεχές ρεύμα αντί εναλλασσόμενο.

Γι αυτό, όπως αναφέρεται και στο video του Vox, θα πρέπει να τα...βάλετε με τον Nikola Tesla και τον Tomas Edison. Οι δύο επιστήμονες είχαν διαφορετικές απόψεις για το ποια μορφή ρεύματος θα πρέπει να χρησιμοποιούμε. Ο πρώτος υποστήριξε το εναλλασσόμενο και ο δεύτερος το συνεχές αλλά υπερίσχυσε η επιχειρηματολογία του Τesla.

Δημοφιλή