Τι είναι Τέχνη; Επιχειρηματίας αγόρασε έναντι 1 εκατ. ευρώ τη φωτογραφία μιας ιρλανδέζικης, οργανικής πατάτας

Τι είναι Τέχνη; Επιχειρηματίας αγόρασε έναντι 1 εκατ. ευρώ τη φωτογραφία μιας ιρλανδέζικης, οργανικής πατάτας
youtube

Και επιστρέφουμε σε κάποια από τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα ερωτήματα, στα οποία οι απαντήσεις μάλλον δεν είναι προφανής...Τι είναι Τέχνη; Και τελικά πόσο αξίζει (ή κοστίζει);

Οι πιθανότητες είναι πως θα τα ίδια ερωτήματα θα θέσετε και εσείς, όπως και εμείς, διαβάζοντας πως ο διάσημος φωτογράφος Κevin Abosch πούλησε έναντι 1εκατ. ευρώ, τη φωτογραφία μιας ιρλανδέζικης οργανικής πατάτας σε μαύρο background. Αγοραστής, ένας ευρωπαίος επιχειρηματίας, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Η φωτογραφία του 2010 ήταν ανάμεσα σε άλλες που περιλαμβάνονται στο portfolio του Abosch, όπως τα πορτρέτα των Steven Spielberg, Michael Palin, Malala Yousafzai κα.

Συνολικά, υπάρχουν τρία καρέ της πατάτας. Η μια ανήκει στην προσωπική συλλογή του φωτογράφου, μια δεύτερη παραχωρήθηκε στο Μουσείο Τέχνης της Σερβίας και η τρίτη κατέληξε στη συλλογή του ευρωπαίου επιχειρηματία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αγοράζει ένα δικό μου έργο τέχνης, απ' ευθείας από τον τοίχο...Ήπιαμε δύο ποτήρια κρασί και μου είπε (σ.σ. ο επιχειρηματίας) “μου αρέσει πολύ αυτό”. Δύο ποτήρια μετά μου είπε “το θέλω πραγματικά”».

Όπως αφηγήθηκε στην Sunday Times, «ορίσαμε την τιμή δύο εβδομάδες αργότερα. Είναι το πιο ακριβοπληρωμένο έργο μου».

Ο διάσημα πορτρέτα σε μαύρο background του ιρλανδού φωτογράφου έχοyν γίνει περιζήτητα μεταξύ πλουσίων και επωνύμων ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν προσκεκλημένος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Άλλα έργα του φωτογράφου

Δημοφιλή