Μουζάλας στο BBC: Το Βέλγιο μας πίεσε να ρίχνουμε τους πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα

Μουζάλας στο BBC: Το Βέλγιο μας πίεσε να ρίχνουμε τους πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα
Sooc

«Ρίξτε τους πίσω στην θάλασσα, δεν μας νοιάζει εάν πνιγούν. Απλά ρίξτε τους στην θάλασσα». Αυτά φέρονται να έχουν πει Βέλγοι αξιωματούχοι στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο τελευταίος στο BBC Newsnight.

Μιλώντας στον παρουσιαστή Evan Davis, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη πάνω στο θέμα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και σχολίασε την πρόταση περί δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, όπου θα μένουν οι Σύριοι πρόσφυγες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε ότι το Βέλγιο του έχει ζητήσει να δώσει εντολή στο λιμενικό να ρίχνει τους μετανάστες στην θάλασσα, πρόταση που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.

Ακόμα, αναφερόμενος στην πρόταση δημιουργίας κέντρων διαμονής προσφύγων στην χώρα μας που θα λειτουργούν μέχρι τη λήξη του πολέμου στη Συρία, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για επιστροφή στην εποχή της Ναζιστικής Γερμανίας. Όπως ο ίδιος είπε, μια τέτοια κίνηση θα γέμιζε τη χώρα μας με φυλακές και προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη εάν καταργηθεί η συνθήκη Σένγκεν υπό τον φόβο της προσφυγικής κρίσης θα μετατραπούν σε φυλακές.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που επικαλείται το BBC, η Ελλάδα «έχει αμελήσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της περί φύλαξης του εξωτερικού μετώπου της Σένγκεν». Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, στη χώρα μας ίσως δοθεί περιθώριο τριών μηνών για να λάβει δράση.

Δημοφιλή