Κρυµµένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής: Οι μαρτυρίες 19 «παιδιών του πολέμου» στο Εβραϊκό Μουσείο

Κρυµµένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής: Οι μαρτυρίες 19 «παιδιών του πολέμου» στο Εβραϊκό Μουσείο
JewishMuseum

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, παρουσιάζειτην περιοδική έκθεση «Κρυµµένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων του Εβραϊκού Μουσείου τον Σεπτέµβριο του 2003, συνοδεύτηκε από πολλές εκδηλώσεις, εκδόσεις, προγράµµατα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έχει παρουσιαστεί πολλές φορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και αποτέλεσε ένα από τα σηµαντικότερα και µε τη µεγαλύτερη απήχηση προγράµµατα για το Ολοκαύτωµα που έχει δηµιουργήσει ως σήµερα το Ε.Μ.Ε.

Ισαάκ Χατζής

Η έκθεση διερευνά το θέµα των ελληνόπουλων εβραϊκού θρησκεύµατος που κρύφτηκαν κατά τη γερµανική κατοχή µέσα από τις ιστορίες 19 παιδιών από όλη τη χώρα – οι ιστορίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα εµπειριών και περιπετειών που είχαν αυτά τα άτυχα «παιδιά του πολέµου».

Ρέϊνα Σιακκή

Φωτογραφίες και παιχνίδια, καθηµερινά αντικείµενα, τετράδια και ηµερολόγια από εκείνες τις δύσκολες µέρες εικονογραφούν τις λεπτοµέρειες των µαρτυριών και τονίζουν την αυθεντικότητά τους. Ο έγχρωµος, δίγλωσσος κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν µια ολοκληρωµένη εκδοχή των ιστοριών από το σπίτι τους. Οι προσωπικές µαρτυρίες των παιδιών και το συναισθηµατικά φορτισµένο σχετικό υλικό κατέστησε την έκθεση ένα πολύ αποτελεσµατικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Για πολλά από τα σχολεία τα οποία συµµετείχαν στα συνοδεύοντα εκπαιδευτικά προγράµµατα αποτέλεσε µια σηµαντική αφετηρία για καλύτερη κατανόηση και συζήτηση των ιστορικών και ηθικών ζητηµάτων που συνδέονται µε το Ολοκαύτωµα και της σηµασίας τους για τη ζωή µας σήµερα.

Ροζίνα Πάρδο

Σάμπης και Νέλλυ

Το ενδιαφέρον που κίνησε η έκθεση, ιδιαίτερα ανάµεσα στα ελληνικά σχολεία, ενέπνευσε τη δηµιουργία της

περιοδεύουσας εκδοχής της. Στην τρέχουσα εκδοχή της έκθεσης, παρουσιάζονται 5 καινούριες ιστορίες κρυµµένων παιδιών από όλη την Ελλάδα, ενώ έχει εµπλουτιστεί και το εκπαιδευτικό υλικό που τη συνοδεύει. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαΐου.

Σέλλυ Κούνιο

∆ιάρκεια Έκθεσης: Ως τις 23/05

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Νίκης 39, Αθήνα

Tηλ: 210 3225582

Δημοφιλή