Κοριτσάκι με αυτισμό μιλά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια σιωπής: Θα ήθελα ένα ακόμη τοστ, παρακαλώ

Κοριτσάκι με αυτισμό μιλά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια σιωπής: Θα ήθελα ένα ακόμη τοστ, παρακαλώ
Cocos Autism Journey/Facebook

Ένα κορίτσι με αυτισμό το οποίο δεν μιλούσε για τρία ολόκληρα χρόνια αιφνιδίασε τους γονείς της όταν τους ζήτησε «ένα τοστ ακόμη παρακαλώ».

Η Coco Bradford, από το Cornwall στην Μεγάλη Βρετανία, είπε την πρώτη της λέξη όταν ήταν 26 μηνών, αλλά η ομιλία της γρήγορα άρχισε να χάνεται ενώ σταμάτησε να αποκρίνεται στο όνομά της και να διασταυρώνει το βλέμμα της με άλλους.

Ακολουθώντας όμως τη θεραπεία Applied Behavioural Analysis (ABA), η ομιλία της Coco άρχισε να επανέρρχεται και λίγες ημέρες πριν τα πέμπτα γενέθλιά της μίλησε κανονικά.

Η μαμά της μιλώντας στη βρετανική HuffPost ανέφερε «όταν είχαμε μάθει ότι η Coco είχε αυτισμό μας ράγισε η καρδιά. Είχα ήδη διαβάσει πολλά και προσευχόμουν να μην είναι αλήθεια».

«Πως είναι δυνατόν να είχε αυτισμό ενώ είχε αναπτυχθεί φυσιολογικά, μιλούσε κανονικά, διασταύρωνε το βλέμμα της με άλλα βλέμματα και όλες οι εξετάσεις έως τα δύο της χρόνια ήταν φυσιολογικές;», συνεχίζει και προσθέτει «λίγο μετά τους 26 μήνες όλα σταμάτησαν. Δεν μιλούσε, δεν έπαιζε με τα παιχνίδια της και δεν ανταποκρινόταν στο όνομά της».

«Αρχίσαμε να επικοινωνούμε μαζί της με φωτογραφίες (σύστημα PECS) ενώ επίσης χρησιμοποιήσαμε και ένα πρόγραμμα βοήθειας από το iPad. Ωστόσο η πρόοδος ήταν αργή», αναφέρει η μεγάλη της αδερφή Chelsea Elcocks στη σελίδα για δωρεές για τη φροντίδα της Coco και επισημαίνει ότι «Ήταν πολύ άσχημο για την Coco αφού δεν μπορούσε να μας πει εάν πονούσε, εάν πεινούσε, εάν πέρασε καλά στο νηπιαγωγείο. Δεν έλεγε επίσης ''σ'αγαπώ μαμά'', δεν έλεγε ''μπορώ να έχω αυτό το παιχνίδι μαμά''»

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Coco άρχισε τη θεραπεία ABA η οποία περιλαμβάνει τη διδασκαλία διαφορετικών μοντέλων συμπεριφοράς και επικοινωνίας μέσω ενός συστήματος το οποίο ενθαρρύνει τον ασθενή και η μαμά της αναφέρει ότι «οι αλλαγές ήταν μεγάλες».

«Η Coco σταθερά εμπλουτίζει το λεξιλόγιό της και συνδυάζει ολοένα και περισσότερες λέξεις σχηματίζοντας προτάσεις ενώ όταν τα καταφέρνει είναι πολύ χαρούμενη». Έτσι την περασμένη Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, ενώ καθόμαστε στην κουζίνα είπε ''τοστ'' και την ρώτησα ''Τι θέλεις;'' και απάντησε ''θα ήθελα ένα ακόμη τοστ, παρακαλώ''.

«Ήταν μία σπουδαία στιγμή για εμάς. Η μεγαλύτερη μου κόρη, Bianca, ήταν μαζί μου στην κουζίνα και ήμασταν τόσο χαρούμενες με το γεγονός που αρχίσαμε αμέσως να χοροπηδάμε πάνω-κάτω ώστε να την κάνουμε να χαρεί για το κατόρθωμά της αυτό. Ήταν αναμφισβήτητα μία σπουδαία στιγμή για εμάς».

Η οικογένεια τώρα ελπίζει να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα προκειμένου εγκαινιάσει ένα σχολείο το οποίο θα προσφέρει την ABA θεραπεία σε παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα δωρεών Coco’s Autism Journey.

«Δεν θα μπορούσαμε οικονομικά να εφαρμόσουμε τη θεραπεία χωρίς τη γενναιοδωρία των μελών της οικογένειάς μας, των φίλων μας και των αγνώστων», αναφέρει η μαμά της και προσθέτει «Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες από 20.000 λίρες και ελπίζουμε να ενημερώσουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο για την ABA θεραπεία ώστε να ανοίξουμε ένα κέντρο ή ένα σχολείο στο οποίο θα μπορούμε να βοηθάμε ολοένα και περισσότερα παιδιά».

*To άρθρο αυτό έχει μεταφραστεί από τη βρετανική έκδοση της Huffpost

Δημοφιλή