Το μπερδεμένο μήνυμα των προκριματικών στην Αϊόβα

Το μπερδεμένο μήνυμα των προκριματικών στην Αϊόβα
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at Clinton Middle School, Saturday, Jan. 30, 2016, in Clinton, Iowa. (AP Photo/Charlie Neibergall)
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at Clinton Middle School, Saturday, Jan. 30, 2016, in Clinton, Iowa. (AP Photo/Charlie Neibergall)
ASSOCIATED PRESS

Ντε Μόιν, Αϊόβα- Εάν τα προγνωστικά της εφημερίδας “Des Moines Register” είναι σωστά -και είναι σπανίως λανθασμένα- ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον θα κερδίσουν στις προκριματικές εκλογές της Δευτέρας στην Αϊόβα.

Εάν συμβεί αυτό, το μήνυμα που θα βγει από την Αϊόβα θα είναι πολύ μπερδεμένο.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν επιλέξει τον πιο αντισυμβατικό, ριζοσπαστικό -για να μην πούμε εξωφρενικό- υποψήφιο των μοντέρνων χρόνων. Οι Δημοκράτες θα έχουν επιλέξει από την άλλη την πιο παραδοσιακή, συμβατική πολιτικό.

Εάν αυτό είναι το σχήμα του προεκλογικού αγώνα που έρχεται το 2016, τότε οι Αμερικανοί θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ακραία επιλογή: ανάμεσα σε ένα δυνατό άνδρα που προκαλεί φόβο, πικρία και οργή στο σύστημα και μια γυναίκα που θα αποτελέσει σταθερή κληρονόμο της κυβέρνησης Ομπάμα και της παραδοσιακής διακυβέρνησης.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο ακραία επιλογή, εάν πράγματι αυτό συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό όμως θα είναι το αποτέλεσμα των προκριματικών της Αϊόβα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της διευθύντριας της “ Des Moines Register”, Ann Selzer, η οποία είναι γνωστή για την ακρίβεια παλαιότερων δημοσκοπήσεων.

Η δημοσκόπηση δείχνει τον Τραμπ να νικά με ποσοστό 28% το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο Τεντ Κρουζ συγκεντρώνει ποσοστό 23%, ο Μάρκο Ρούμπιο 15% και ο Μπεν Κάρσον 10%. Ο Ραντ Πολ συγκεντρώνει το 5% των ψήφων και οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ποσοστό μικρότερο από αυτό.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει το 45% των ψήφων, ο Μπέρνι Σαντερς το 42% και ο Μάρτιν Ο΄Μάλεϊ ένα 3%.

Εάν αυτά τα ποσοστά ισχύουν, αυτές είναι οι συνέπειες για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά.

Τραμπ

Έχει πάρει ώθηση στον προεκλογικό αγώνα και είναι ένας κυρίαρχος υποψήφιος με ένα τρόπο που κανένας -κανένας- δεν θα περίμενε λίγους μήνες νωρίτερα. Έχει πολύ καλή απήχηση στο Νέο Χάμσαϊρ και την Νότια Καρολίνα. Η φράση «έχει άσσο στο μανίκι», φράση που προέρχεται από τα καζίνο, όρος γνωστός στον Τραμπ, θα είχε νόημα σε αυτή την περίπτωση.

Κρουζ

Εάν βγουν τα ποσοστά – αυτό σημαίνει ότι ο Τεντ Κρουζ θα χάσει για πέντε μονάδες – τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Όπως ο Rick Santorum και ο Mike Huckabee πριν από αυτόν, ο Κρουζ βασίζεται στις ψήφους των ευαγγελιστών και στις σκληρότερες σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις σε κοινωνικά θέματα. Ίσως να μην είναι αρκετό, ειδικά μιας και ο Τραμπ παρεισφρέει σε αυτές τις ψήφους.

Ρούμπιο

Η τρίτη θέση μετράει σε ορισμένες εκλογές και έχει μεγάλη σημασία σε εκείνες των Ρεπουμπλικανών. Εάν ο Ρούμπιο αγγίξει ή ξεπεράσει το 25%, μπαίνει στην συζήτηση ως αντικαταστάτης των δύο ηγετών. Σε μια συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην πόλη Ames, ήταν πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος και οραματικός – εικόνα που απέχει σε μεγάλο βαθμό από την καταστροφολιγική ρητορική των άλλων δύο.

Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον είχε αιφνιδιαστεί και αποδιοργανωθεί από τον Μπάρακ Ομπάμα το 2008, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο αυτή τη φορά. Πολλοί υποστηρικτές του Ομπάμα στέκονται τώρα στο πλευρό της και άλλοι που κανονικά θα ψήφιζαν τον Μπέρνι Σάντερς ανησυχούν για το κόστος πολλών εκ των νέων κυβερνητικών προγραμμάτων του. Εάν η Χίλαρι νικήσει στις προκριματικές της Αϊόβα, θα μπορέσει τουλάχιστον εύλογα να αποδώσει μια πιθανή νίκη του Σάντερς στο Νέο Χάμσαϊρ στην καταγωγή του από το Βερμόντ. Έτσι θα αφοσιωνόταν στη Νότια Καρολίνα, όπου έχει την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων.

Σάντερς

Ο Σάντερς σε ηλικία 74 ετών είναι ο γητευτής των νέων ψηφοφόρων στην Αϊόβα, οι οποίοι των στηρίζουν σθεναρά ανεξαρτήτως φύλου. Όμως οι ειδικοί στην εφημερίδα “ Des Moines Register” λένε ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει από τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο εκείνο που συγκέντρωσε ο Ομπάμα το 2008. «Δεν νομίζω ότι η δημοσκόπηση είναι λανθασμένη – από το προηγούμενο βράδυ», δήλωσε ο Ταντ Ντιβάϊν που βρίσκεται πίσω από την καμπάνια του Σάντερς στα μέσα ενημέρωσης. «Όμως έχουμε ακόμα καιρό».

Αφήνοντας στο πλάι τον προεκλογικό πυρετό, η δημοσκόπηση συμπεριλαμβάνει στοιχεία για το πόσο ελκυστικός -ή όχι- είναι ο κάθε υποψήφιος, ειδικά ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκαν ποιος πιστεύουν ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει στις γενικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί στην Αϊόβα επέλεξαν τον Τραμπ αντί για τον Κρουζ σε ποσοστό 35% έναντι 24%. Όσον αφορά το ποιος θα φόβιζε τους εχθρούς της Αμερικής – η δημοσκόπηση θεώρησε ότι αυτό είναι κάτι καλό- ο Τραμπ κέρδισε σε ποσοστό 50% έναντι 21%. Στην ερώτηση ποιος θα έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στη χώρα, ο Τραμπ νίκησε σε ποσοστό 37% έναντι 21%.

Η δύναμη του Σάντερς είναι ότι έχει πείσει τους ψηφοφόρους ότι βρίσκεται στο πλευρό τους και ότι καταλαβαίνει την ζωή του μέσου ανθρώπου. Σε αυτό τον τομέα ξεπερνά την Χίλαρι Κλίντον σε ποσοστό 51% έναντι 37%.

«Αυτή είναι μια διαφορά που δεν θα αρέσει στους Κλίντον», παρατήρησε ο Mark Halperin, ένας εκ των παρουσιαστών μιας εκδήλωσης του Bloomberg στο Ντε Μόιν, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι δεν διαχωρίζονται με βάση το φύλο, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, αλλά με βάση την ηλικία. «Είναι θέμα γενεών», είπε η Selzer.

Όμως η Κλίντον ηγείται γιατί οι παλαιότεροι ψηφοφόροι αποδεικνύονται πιο αξιόπιστοι και γιατί ο αριθμός εκείνων που ψηφίζουν για πρώτη φορά δεν θα φτάσει τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων στις εκλογές ανάδειξης του Μπάρακ Ομπάμα.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή