Στους δρόμους και οι Γάλλοι αγρότες

Στους δρόμους και οι Γάλλοι αγρότες

Έξι μήνες μετά το κίνημα οργής το καλοκαίρι του 2015, οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πτώση των τιμών των προϊόντων τους κλιμακώνονται εκ νέου στη Γαλλία. Σήμερα, Τρίτη, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Στην πόλη Σεν Λο στην περιοχή της Νορμανδίας, περίπου 250 αγρότες, οι οποίοι έφθασαν στην περιοχή με 60 έως 80 τρακτέρ στους κάδους των οποίων μετέφεραν απορρίμματα, συγκρούστηκαν για τουλάχιστον 2 ώρες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι κτηνοτρόφοι πέταξαν διαφόρων ειδών αντικείμενα, από λάστιχα έως γυάλινα μπουκάλια, εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές έριξαν επίσης απορρίμματα και κοπριά στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στη νομαρχία. Στα επεισόδια δεν τραυματίστηκε κανείς και η αστυνομία δεν προχώρησε σε προσαγωγές, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Οι παραγωγοί εκφράζουν «την οργή τους» εξήγησε ο Ζαν Ιγκ Λορό, στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης Jeunes agriculteurs (JA), ο οποίος κατηγόρησε την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς ότι παραμένει «απούσα» μπροστά στις κινητοποιήσεις.

«Οι αγρότες δεν αντέχουν πλέον, εξαιτίας των τιμών, εξαιτίας των προοπτικών που έχουν και πολύ απλά εξαιτίας των εισοδημάτων τους!» προειδοποίησαν χθες το βράδυ τα συνδικάτα ενώ εξήγγειλαν τη διαδήλωσή τους.

Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βουλώνη, στο Σαρτρ, στο Πο στην Προβηγκία και στη Λορένη, στα σύνορα με τη Γερμανία.

Οι Γάλλοι εκτροφείς χοίρων άλλωστε καταφέρονται και εναντίον των γερμανικών αρχών κατηγορώντας το Βερολίνο ότι ενθαρρύνει τους Γερμανούς παραγωγούς να φοροδιαφεύγουν μην αποδίδοντας τον ΦΠΑ κι ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι προχώρησαν σε καταγγελία στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε δεκτό στο Παρίσι τον επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου των αγροτών FNSEA, Ξαβιέ Μπελάν, ο οποίος ζήτησε από τον επικεφαλής του γαλλικού Κράτους να θέσει επί τάπητος το ζήτημα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που θα έχει με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ την Κυριακή στο Στρασβούργο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης ύψους 10%, από το 45% στο 35%, των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι Γάλλοι αγρότες, ένα μέτρο που ισοδυναμεί με ένα ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

agrotes

Δημοφιλή